Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2019,
14.51

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Petrol

Natisni članek

Fiskars advertorial cvetlice Vrt Vrt Petrol

Četrtek, 7. 3. 2019, 14.51

2 meseca, 3 tedne

Kaj morate vedeti, preden se lotite cvetličnega vrta

Vsebino omogoča Petrol
vrt vrtnarjenje cvetlice

Ni ga lepšega od dvorišča, ki ga obkrožajo pisane cvetlice ali zelenjavni vrt s cvetočimi dišavnicami, oziroma balkona, ki ga poživimo z najljubšimi cvetlicami. Da bo res tako lepo in cvetoče, pa je pomembno, da se seznanite z nekaj osnovnimi pravili sajenja in nege cvetličnih rastlin.

Vrt in dvorišče popestrite s trajnicami

Pomlad je predvsem čas za konkretno "generalko" – preglejte obstoječe trajnice ter jih po potrebi obrežite in oblikujte. Tako še pred začetkom brstenja temeljito obrežemo cvetlice, ki cvetijo poleti. Poleti obrežemo njihove odcvetele vrhove, saj jim s tem podaljšamo življenjsko dobo.

vrt cvetlice | Foto:

Tako kot drevje tudi cvetoče okrasno rastlinje potrebuje oskrbo z rednim obrezovanjem, ki vam bo v primerjavi z drevjem prineslo več dela, saj je potrebno vso rastno sezono.

Pri večini trajnic se obrezovanja držite med njihovim cvetenjem in odcvetanjem.

Grme lahko tudi pognojimo, primerna so različna sadjarska in posebna gnojila za cvetoče grmovnice.

Lahko si omislite tudi nove trajnice, ki bodo dodatno poživile vašo okolico. Sončne grede so primerne za večino trajnic, najbolj suhe pa namenimo homulicam, volnatcem, rmanom in drugim. V senci ob stavbah in pod drevesi se bodo najbolj obnesle debelačke, zimzeleni, krvomočnice in druge.

Okrasni grmi

Če imate v okolici hiše in na vrtu dovolj prostora, si omislite kakšen okrasni grm, ki bo pri končni podobi vašega zunanjega prostora nedvomno poskrbel za tisto piko na i. S premišljenim kombiniranjem vedno zelenih in listopadnih grmovnic bo vrt zanimiv vse leto.

vrt cvetje | Foto:

Kam posadimo okrasne grme? Pravi prostor poiščemo tako glede na lego in rastišča kot glede na učinek, ki ga želimo na koncu doseči. Poleg okrasne vrednosti pa imajo okrasne grmovnice tudi zelo pomembno praktično vrednost, saj lahko z njimi zakrivamo določene nepravilnosti v okolici, predvsem pa lahko z njimi postavljamo lepe in naravne meje.

Cvetoče trajnice z največjim "vau" učinkom

vrtnice | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Vrtnice so ene najbolj priljubljenih cvetic na naših vrtovih. Za bujno rast potrebujejo zračen prostor z veliko sonca in dobro rodovitno prst. Najbolje je, če so na mestu, kjer stalno piha veter, saj veter zmanjšuje nevarnost napada uši. Ne uspevajo v senci, pod drevjem, v slabo odcedni zemlji, prav tako nov nasad vrtnic ne bo uspeval na gredi, kjer smo že nekaj let gojili vrtnice. Vrtnice sadimo jeseni ali v začetku pomladi. Izkopljemo dovolj veliko luknjo, veliko 40 x 40 x 40 centimetrov, da se bodo korenine lepo razširile. Sadik ne potiskamo proti dnu, temveč previdno nasujemo rahlo prekopano zemljo, pomešano s kompostom ali hlevskim gnojem, med korenine.

Vrtnice moramo letno obrezovati, da izboljšamo videz rastline, odstranimo oslabljene in mrtve poganjke ter nadzorujemo število in kakovost cvetov.

Rododendrum | Foto: Rododendron je ena najbolj priljubljenih pomladi cvetočih grmovnic, ki lahko s pravilno nego zrastejo tudi v mogočno grmovje. Njihovi lepi šopasti cvetovi nas razveseljujejo od aprila do konca maja. Ne marajo močnega vetra in neposrednega opoldanskega sonca, zato jim izberemo senčen ali polsenčen prostor – najbolje uspevajo na vzhodnih in severnih straneh hiš.

Sadimo jih spomladi ali pa jeseni, v zemljo jih posadimo precej plitvo, saj se rastlina zakorenini tik pod površjem, zaradi česar jih moramo predvsem poleti obilno zalivati.

 

Sivka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Dodajte kanček Sredozemlja. Pričarajte si košček Sredozemlja kar doma, s pravimi rastlinami na pravem mestu. Omislite si sivko, ki velja za nezahtevno cvetlico. Rastla in cvetela bo brez vaše pomoči. Najbolje uspeva na sončnih legah in ilovnati podlagi, nevtralnih ali alkalnih tleh. Brez posebne nege lahko preživi tudi več let.

Prav očarljiva je lahko kombinacija različnih barvnih odtenkov, ki jo ustvarimo z različnimi dišavnicami. Poleg sivke lahko tako posadimo še rožmarin in timijan, ki se bo oblikoval v lepe grmičke. Malo bolj občutljiv za mraz je rožmarin, zato priporočamo, da ga posadite kar v lončke.

Želite še več vonja po morju? Na teraso postavite lonce z oleandri, citrusi in oljkami.

Cvetlice, ki varujejo vaš dom

Ko boste načrtovali svoj cvetlični vrt, imejte v mislih tudi cvetlice, od katerih boste imeli dodatno korist. Z mešanjem rastlin boste na svojem vrtu dosegli ravnovesje in ustvarjali zdravo okolje.

Žametnice na primer preganjajo talne ogorčice in s tem koristno vplivajo na tla. Talne ogorčice škodujejo jagodam in peteršilju. Žametnice rastline varujejo pred ušmi, izogiba pa se jih tudi koloradski hrošč. Nasprotno jih imajo radi polži, zato jih sejemo na obrobe gredic ali v bolj oddaljen kotiček vrta, kjer bodo zadrževale polže, da ne bodo iskali hrane med vrtninami.

Ognjič | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ognjič vsebuje podobne snovi kot žametnice, njegove korenine izločajo protizajedavsko snov. Sadite ga poleg korenja in med vrtnice.

Kapucinka odganja rastlinske uši in kapusovega belina, zato jo sejemo pod sadnimi drevesi, ki so jih napadle listne uši, in poleg stročnic.

Kamilica zdravi prst v premeru enega metra, sivka odganja mravlje.

Pomlad je tudi čas za poletne čebulnice

Če želimo poleti doživeti nov pisan razcvet, je prav v teh tednih, ko zemlja ne bo več zmrzovala, čas za sajenje nekaterih čebulnic.

Gladijole | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Gladijole so nezahtevne trajnice, ki poženejo iz gomoljev. Rade imajo sonce, drugače pa niso posebej zahtevne. Zrastejo do višine od 60 do 120 centimetrov. Cvetijo od julija do septembra.

Dalija je dolgoživa trajnica, ki ima rada sončna mesta in hranljiva, rahla tla. Lahko jo posadimo na gredo z gladijolami, kar olajša nego. Čebulnice sadimo od sredine maja, saj so poganjki precej občutljivi za zmrzal. Cvetijo od julija do oktobra.

Maslenice so zanesljive trajnice, enkrat posajena rastlina se hitro zasidra in lahko ostaja nepresajena na istem prostoru tudi več deset let. Rastline sčasoma tvorijo okrasne šope v obliki trave. Potrebujejo sončno ali polsenčno rastišče. Cvetijo od maja do oktobra.

Polepšajte si balkon

Tudi če živite v strogem mestnem jedru, lahko svojemu stanovanju dodate kanček pisanega veselja na balkonu ali okenski polici. Pomembno je le, da pred nakupom dobro premislite, kakšne zasaditve si želite in kakšen slog cvetlic se najbolje poda vašemu značaju. Ob tem imejte v mislih tudi zlata pravila zasaditve glede na lego balkona.

Balkon cvetlice | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Svetla lega brez žgočega sonca: lotus, deteljica, okrasne trave, bršljanke, surfinije, verbena, begonija, kapucinka ...

Polsenčna nega: fuksija, gomoljna begonija, viseči slak, sanvitalija, bršljanke ...

Senca: vodenke, rumena zajčja deteljica, mrtva kopriva, fuksija, pelargonije ...

cvetlice balkon | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Kako sadimo balkonsko cvetje?

Prvo pravilo je izbira primernih cvetličnih loncev, ki imajo drenažne odprtine, skozi katere lahko odteka odvečna voda. Izberemo primerno zemljo za cvetlice, ki vsebuje primerno mešanico substrata in gnojil za uspešno rast rastlin.

Kako posadimo našo cvetlico? Dno posode prekrijemo z drenažnim materialom, dodamo zemljo, ki naj sega malo pod polovico posode. Sadike postavimo na zemljo in jim dodamo še toliko zemlje, da sega skoraj do zgornjega roba lonca. Nove cvetlice takoj tudi zalijemo.

S pravim orodjem do lažjega dela

Preden se lotite prvih spomladanskih del, dobro preverite svoje orodje. Prav kakovostno vrtno orodje vam bo olajšalo vsa opravila v okolici hiše in na terasi.

Ne spreglejte posebne spomladanske akcije, ki od 25. februarja do 2. junija 2019 poteka na vseh bencinskih servisih Petrol in ki vam omogoča ugoden nakup vrhunskega vrtnega orodja Fiskars.

Izdelki Fiskars so domiselno funkcionalni, prijazni do uporabnika, izjemno dolgotrajni, z značilno in prepoznavno estetiko.

Po orodje Fiskars na Petrol

Petrol | Foto:

Petrol | Foto: Majhna vrtna žaga Xtract™ SW73

Zložljiva ročna žaga.
Napredno rezilo dolžine 160 mm.
Rezilna zmogljivost 120 mm.
Mehka površina na dotik.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 14,49 €
15 nalepk + 14,49 €
Redna cena: 29,90 €

 

 

Petrol | Foto: Delovni nož

Preizkušen nož za splošno uporabo s plastičnim zaščitnim tokom.
Rezilo iz nerjavečega jekla dolžine 100 mm.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 6,49 €
15 nalepk + 6,49 €
Redna cena: 15,90 €

 

 

Petrol | Foto: Set vrtnega orodja Solid

Lahek in trpežen material FiberCompTM - orodja lahko naostrite, ko postanejo topa.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 7,99 €
15 nalepk + 7,99 €

Redna cena: 17,90 €

 

 

 

Petrol | Foto: Brus za nože in sekire Xsharp

Japonski keramični brusni kamen z optimalnim kotom ostrenja.

Enostavno odpiranje za čiščenje.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 6,49 €
15 nalepk + 6,49 €
Redna cena: 16,50 €

 

Petrol | Foto: Lopata za avto Solid

Večnamenska lopata za izkopavanje za manjša opravila v vseh letnih časih.

Oster in koničast rezilni rob iz borovega jekla.

Enostavna za nošnjo in prevoz.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 11,99 €
15 nalepk + 11,99 €
Redna cena: 24,90 €

 

Petrol | Foto: Cepilna sekira M_X17 Fiskars

Izvrstna cepilna sekira s posebej izoblikovano glavo za lažjo sečnjo.

Popolnoma uravnotežena sekira z rezilom pod kotom 35 stopinj.

Izjemno lahka in trpežna os FiberCompTM.

Dvojno utrjeno rezilo.

Mehak 3D-ročaj za varnost in dober oprijem.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 32,99 €
15 nalepk + 32,99 €
Redna cena: 66,90 €

Petrol | Foto: Tesarska sekira S_X10 Fiskars

Popolnoma uravnotežena sekira z rezilom pod kotom 35 stopinj.

Izjemno lahka in trpežna os FiberCompTM.

Dvojno utrjeno rezilo.

Mehak 3D-ročaj za varnost in dober oprijem.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 24,99 €
15 nalepk + 24,99 €
Redna cena: 50,90 €

 

Petrol | Foto: Obrezovalne škarje Solid

Za rezanje svežega lesa premera do 12 mm.

Enostavno rezanje in čiščenje, zahvaljujoč premazu proti prijemanju na zgornjem rezilu.
Rezila iz ogljikovega jekla.

Udobni ročaji SoftGrip.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 8,49 €
15 nalepk + 8,49 €
Redna cena: 17,90 €

Petrol | Foto: Obrezovalne škarje PowerGear™ premium

Za rezanje svežih vej premera do 26 mm.

Zaradi edinstvenega mehanizma PowerGearTM je rezanje do 3,5-krat enostavnejše v primerjavi s standardnimi mehanizmi.

Lahka in trpežna konstrukcija FiberCompTM.

Rezila iz izredno trdnega jekla, odpornega proti koroziji (CrMoV), s PTFE-premazom na zgornjem delu zagotavljajo izjemno zmogljivost.

Vrteč ročaj.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 19,49 €
15 nalepk + 19,49 €
Redna cena: 39,90 €

Petrol | Foto: Podaljšane škarje z ukrivljenim rezilom (M) L74 PowerGear™

Za rezanje svežega lesa premera do 38 mm.

Izjemno lahek in trpežen izdelek, zahvaljujoč konstrukciji FiberCompTM.

Zaradi edinstvenega mehanizma PowerGearTM je rezanje do 3,5-krat enostavnejše v primerjavi s standardnimi mehanizmi.

Petrol Klub kartica + 10 nalepk + 22,49 €
15 nalepk + 22,49 €
Redna cena: 49,90 €


V akciji lahko sodelujete od 25. 2. 2019 do 19. 5. 2019 z zbiranjem nalepk, ki jih prejmete z nakupi na bencinskih servisih Petrol.

Fiskars je vodilna svetovna znamka življenjskega sloga, ki ljudem pomaga oblikovati svoj svet doma in na vrtu. Ustanovljena je bila leta 1649 kot železarna v majhni finski vasi. Podjetje spodbuja vsakodnevno ustvarjalnost s pomočjo namenskega oblikovanja in konstrukcije svojih izdelkov. Predanost kakovosti dokazuje 370 let zgodovine podjetja.

vrt vrtnarka
Trendi Zdaj je čas za prva vrtna opravila: veste, kako začeti?
Ne spreglejte