Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 2. 2018,
7.35

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Natisni članek

Pjongčang 2018 Martin Čater Štefan Hadalin Klemen Kosi Boštjan Kline

Torek, 13. 2. 2018, 7.35

6 let, 2 meseca

Olimpijske igre v Pjongčangu, alpsko smučanje, kombinacija (moški)

Kdor čaka, dočaka: Smučarji tekmo, Hirscher olimpijsko slavo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

2

Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je v Jeongseonu prvič v karieri postal olimpijski prvak, in sicer v kombinaciji, na kateri sta z osmim oziroma desetim mestom led slovenskih smučarskih nastopov na 23. ZOI prebila Štefan Hadalin in Klemen Kosi.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto: Marcel Hirscher: prvič olimpijski prvak, a iger zanj še zdaleč ni konec. | Foto: Guliverimage/Getty Images Marcel Hirscher: prvič olimpijski prvak, a iger zanj še zdaleč ni konec. Foto: Guliverimage/Getty Images  

Čeprav je tudi danes v Pjongčangu pihalo, pa so organizatorji smučarskih tekem 23. zimskih olimpijskih iger po prestavitvi ženskega veleslaloma in moškega smuka pod streho vendarle spravili prvo tekmo. Tega dejstva je bil naposled najbolj vesel Marcel Hirscer, ki v Pjongčang ni pripotoval le kot najboljši smučar svetovnega pokala, temveč kot absolutni smučarski vladar zadnjih let.

V domači zbirki ima kar šest velikih kristalnih globusov, osem malih, ob kar 55 zmagah v svetovnem pokalu pa še štiri zlate kolajne s svetovnega prvenstva. Do danes mu je za popolno smučarsko nesmrtnost manjkalo le nekaj – olimpijsko zlato.

Thomas Dressen je bil prvi v smuku, nato pa je zdrsnil na osmo mesto, torej med Hadalina in Kosija. | Foto: Reuters Thomas Dressen je bil prvi v smuku, nato pa je zdrsnil na osmo mesto, torej med Hadalina in Kosija. Foto: Reuters

Smukaška osnova, slalomski udarec

Edino manjkajočo lovoriko je 28-letni solnograški šampion osvojil že na prvi preizkušnji. Ob tem je spretno izkoristil dejstvo, da je bila kombinacija tokrat še toliko bolj pisana na kožo slalomistom. Smuk, ki že v osnovi ni med bolj zahtevnimi, so namreč organizatorji skrajšali, za nameček pa je bil slalom zelo tehnično obarvan in postavljen na ledeni podlagi.

Pot k olimpijski slavi je začel Hirscher graditi že v smukaškem delu, saj je preizkušnjo končal na 12. mestu, z vsega 1,32 zaostanka za najhitrejšim Thomasom Dressnom, za nameček pa pred njim, z izjemo Alexisa Pinturaulta, ni bilo slalomsko nevarnih tekmecev. Prav Francoz je z zelo kakovostno predstavo še najbolj ogrozil Marcelovo zgodovinsko zmago, saj se mu je s tretjim časom slaloma približal na vsega 23 stotink sekunde.

Štefan Hadalin z osmim mestom do druge najboljše slovenske uvrstitve na ZOI. | Foto: Guliverimage/Getty Images Štefan Hadalin z osmim mestom do druge najboljše slovenske uvrstitve na ZOI. Foto: Guliverimage/Getty Images Hadalin: Lahko bi se približal tudi stopničkam

Bron je na uvodni smučarski preizkušnji iger osvojil še en Francoz. Victor Muffat-Jeandet je z drugim časom slaloma pridobil kar 26 mest, s čimer je dal misliti tudi najboljšemu Slovencu na tekmi Štefanu Hadalinu.

Ta osmemu mestu na svoji prvi olimpijski tekmi ni gledal v zobe, vseeno pa si je moral priznati, da je imel po dobrem smukaškem nastopu (21. mesto) možnost tudi za kaj več. Navsezadnje je bil znova v njemu zelo domači vlogi – slalomskega napadalca. Postavil je sicer šesti čas slaloma, pridobil kar 13 mest, a je po nastopu vedel, da ni izstrelil vseh nabojev.

"Pri izbiri linije sem se taktično uštel. Preveč sem zavijal. Ni bilo pravega tempa, ni bilo hitrosti. Naposled ni bilo pravega časa. Cilj je sicer izpolnjen. A ponudila se je tudi priložnost za kaj več. Dalo bi se skočiti celo do stopničk, zanesljivo pa vsaj med prvih pet," je svoj nastop ocenil Hadalin.

Klemen Kosi: Odličen začetek ZOI. | Foto: MaPa Klemen Kosi: Odličen začetek ZOI. Foto: MaPa

Kosi s širokim nasmehom

Bolj vedrega obraza je po svojem nastopu pred sedmo silo stopil Klemen Kosi, zadovoljen tako s smukaško napovedjo kot tudi s končnim rezultatom.

"Če upoštevam vse tekme svetovnega pokala in velika tekmovanja, je to moj drugi najboljši dosežek. Čutil sem pritisk, a sem vedel, da sem sposoben. To je bila tekma, ki smukačem ni bila najbolj naklonjena. Bil sem na visoki ravni. Kot bi bil poplačan za vloženo delo," je dejal Kosi, drugi uvrščeni Slovenec.

Martin Čater je namreč po 13. mestu v smuku odstopil že pri tretjem slalomskem količku, Boštjan Kine pa po povsem ponesrečeni smukaški predstavi (43.), ni stopil na slalomske smuči.

 
Ne spreglejte