Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
21. 2. 2018,
12.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Pjongčang 2018 Gloria Kotnik Jakov Fak Jakov Fak Tim Mastnak Žan Košir Rok Marguč

Sreda, 21. 2. 2018, 12.55

6 let, 2 meseca

ROK MARGUČ

"Zaradi Faka se lažje diha"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Deskar Rok Marguč je na svetovnih prvenstvih že štirikrat dokazal, da je mož za velika tekmovanja. Na olimpijskih igrah še ne. Morda v Pjongčangu? "Nisem edini," odgovarja član slovenskega deskarskega kvarteta.

Velika večina slovenskih potencialnih adutov za olimpijsko kolajno je v Pjongčangu že opravila svoje delo, na svoj trenutek pa še čakajo deskarji v paralelnih disciplinah. Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Marguč bodo v soboto (najprej je bilo mišljeno v četrtek, a so se prireditelji odločili za spremembo) najprej nastopili v veleslalomskih kvalifikacijah, še isti dan pa jih čakajo izločilne vožnje in s tem morebitni boj za kolajne.

Tudi z mislijo, da Slovenija na teh igrah že ima kolajno. Gre zgolj za obrabljeno frazo ali pa je kljub individualni naravi športa pomembno, da je nekdo pred tem že osvojil kolajno? "Vsekakor bo zdaj, ko je Jakov Fak osvojil kolajno, vsem drugim veliko lažje. Pritisk javnosti in medijev je manjši," odgovarja Marguč.

Jakov Fak je olajšal delo slovenskim deskarjem. | Foto: Reuters Jakov Fak je olajšal delo slovenskim deskarjem. Foto: Reuters

Široka konkurenca

Prav Marguč je tudi eden od tistih slovenskih športnikov, ki so se v olimpijski sezoni že zavihteli na stopničke za zmagovalce svetovnega pokala. Kmalu po novem letu je bil drugi v Lackenhofu, potem ko je v polfinalu na kolena spravil rojaka Koširja, v finalu pa ga je nato ugnal Švicar Nevin Galmarini.

Mu zaradi tega misli bežijo tudi proti odličju? "Konkurenca je letos zelo odprta. Kar 12 deskarjev se je že zvrstilo na stopničkah. Za vrh bo treba vse vožnje odpeljati maksimalno. Prav čim boljše vožnje pa so moj glavni cilj," odgovarja 31-letni Savinjčan.

Rok Marguč | Foto: Urban Meglič/Sportida Foto: Urban Meglič/Sportida

Marguča se je dolgo držala priponka specialista za svetovna prvenstva. Domov je namreč prinesel že štiri kolajne. Leta 2013 je bil celo svetovni prvak, v svoji vitrini pa ima še eno srebro in dva brona. Na olimpijskih igrah je nastopil trikrat. Njegov najboljši dosežek je peto mesto iz Sočija.
Ne spreglejte