Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2018,
10.11

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

predstavitev olimpijskih športov Pjongčang 2018

Sreda, 10. 1. 2018, 10.11

6 let, 1 mesec

olimpijski športi

Smučarski skoki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
olimpijski športi predstavitev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Smučarskim skakalcem bodo v Pjongčangu podelili tri komplete odličij, smučarskim skakalkam enega.

Olimpijske discipline: Posamični tekmi na veliki in mali napravi za moške in moška ekipna tekma ter posamična tekma na mali napravi za ženske.

Slovenski skakalci so z olimpijskih iger prinesli štiri odličja, Peter Prevc srebro s srednje skakalnice v Sočiju leta 2014, ekipa (Primož Peterka, Robert Kranjec, Peter Žonta, Damjan Fras) bron iz Salt Lake Cityja 2002, v času Jugoslavije pa ekipa (Primož Ulaga, Matjaž Zupan, Matjaž Debelak, Miran Tepeš) srebro iz Calgaryja leta 1988, Debelak pa še posamični bron prav tako iz Calgaryja.

Najuspešnejši smučarski skakalec na olimpijskih igrah je legendarni Finec Matti Nykänen s petimi medaljami (štirimi zlatimi in eno srebrno).

Smučarski skoki so v olimpijskem programu od samega začetka leta 1924 v Chamonixu. Tekmovanje poteka na mali in veliki skakalnici, na veliki skakalnici so bili skoki na ZOI prvič leta 1964 v Innsbrucku.

Kot smučanje nasploh, tudi skoki izvirajo z Norveške. Prvo tekmovanje je bilo organizirano prav v zibelki smučanja v Trysilu leta 1962. Skoke se ocenjuje glede na daljavo in slog, tekme pa se odvijajo v dveh serijah (kvalifikacijski in finalni).

Slog "V"

Leta 1985 je švedski skakalec Jan Boklöw začel uporabljati t. i. slog V in požel posmeh, sodniki so ga celo kaznovali z nizkimi ocenami. Šele ko se je po testiranjih v vetrovniku izkazalo, da ima tekmovalec pri uporabi sloga "V" 28 odstotkov več vzgona kot skakalci, ki so uporabljali klasični paralelni slog, in ko je leta 1989 Boklöw zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, so začeli tekmovalci množično uporabljati nov način letenja.

Oglejte si še, kako je videti prizorišče za smučarske skoke (Planica) v 360-stopinjskem načinu.

Platforma Viar360 Celozaslonski način
Ne spreglejte