Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2018,
15.32

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Češka Kanada olimpijski hokejski turnir Pjongčang 2018

Sobota, 24. 2. 2018, 15.32

6 let, 1 mesec

Olimpijske igre, Pjongčang, hokejski turnir, moški, tekma za 3. mesto

Kanadčani po nemški zaušnici do brona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Češka Kanada tekma za 3. mesto OI | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hokejisti Kanade, ki so v polfinalu občutili nemško zaušnico, so v boju za tretje mesto po napeti končnici – dobre štiri minute pred koncem so vodili s 6:2 – s 6:4 premagali Čehe in osvojili tretji olimpijski bron, prvega po letu 1968. Finale med Nemci in Rusi bo v nedeljo ob 5.10.

Sobota je bila namenjena obračunu za tretje mesto, na kateri sta se pomerili Češka in zlata iz Sočija Kanada. Prva je v polfinalu z 0:3 priznala premoč Rusiji, druga se je opekla s senzacijo turnirja Nemčijo (3:4).

Trije zadetki v pol minute

Kanadčani so iz prvih devetih strelov zadeli trikrat. | Foto: Reuters Kanadčani so iz prvih devetih strelov zadeli trikrat. Foto: Reuters

Kanadčani, ki so se morali znajti brez poškodovanega prvega vratarja Bena Scrivensa in kaznovanega Gilberta Bruleja, so v deveti minuti izkoristili prvo številčno prednost, po strelu Mata Robinsona se je plošček pred golom od drsalke Andrewa Ebbetta odbil za hrbet Pavla Francouza.

A kanadsko vodstvo ni dolgo zdržalo, Martin Ružička je po 16 sekundah ugnal Kevina Poulina in izenačil. Pa tudi pri tem rezultatu ni dolgo ostalo, po 15 sekundah je spet klonil Francouz. Cody Goloubef je streljal z razdalje, kapetan Chris Kelly pa je spretno podstavil palico in plošček je švignil med nogama češkega čuvaja mreže za vodstvo z 2:1.

Tega so učinkoviti javorjevi listi (razmerje v strelih po 1/3 15:9 za Čehe) še zvišali v 16. minuti, ko je po protinapadu Derek Roy – tudi tokrat je Francouzu plošček ušel med nogama – postavil izid prvih 20 minut.

Tretjina brez zadetka

V drugem delu sta imeli obe moštvi po enkrat igralca več, a nobena ni izkoristila power-playa, Čehi so še naprej neuspešno iskali priključek, a jim Poulina ni uspelo premagati. Pri Kanadčanih si je pred iztekom 40 minut lepo priložnosti priigral Ebbett, a Francouz ni dovolil zvišanja kanadskega vodstva.

Češki vratar Pavel Francouz ni imel najboljšega dne. | Foto: Reuters Češki vratar Pavel Francouz ni imel najboljšega dne. Foto: Reuters

Tresla se je mreža

So pa na 4:1 ušli v 46. minuti, ko je Brendon Kozun z desne ustrelil pred gol, tam pa je Ebbett spretno podstavil palico in plošček poslal v gol. Že v naslednji minuti so se Čehi, ki se jim je obetal power-play, tako da je vratar že zapustil gol in so igrali s šestimi igralci v polju, prek Jana Kovarja približali na dva zadetka.

Kanadsko prednost je na +3 v 50. minuti z odlično odmerjenim strelom in drugim zadetkom na obračunu zvišal Kelly. Martin Erat je v 51. minuti nato od daleč matiral Poulina in za kratek čas znižal na 3:5, a Kanadčani so zahtevali ogled videoposnetka, saj je po njihovem mnenju eden od Čehov oviral njihovega vratarja. Po ogledu posnetka je sodnik gol res razveljavili in ostalo je pri vodstvu 5:2. Kanadčani so osvojili tretji olimpijski bron. | Foto: Reuters Kanadčani so osvojili tretji olimpijski bron. Foto: Reuters Kanadčani so še pobegnili v 56. minuti, ko je v gneči pred golom po več poskusih soigralcev Wojtek Wolski le spravil odbitek v gol za 6:2. Minuto zatem se je zatresla še mreža javorjevih listov, znižal je Roman Červenka. Sodnika sta si spet ogledovala regularnost zadetka in ga na koncu priznala. Čehi so se podal v popoln napad. Ob kanadski izključitvi so poskušali še brez Francouza v golu, kar se jim je obrestovalo dobri dve minuti pred koncem, ko so obstreljevali Poulina, plošček pa je na koncu za znižanje na 4:6 v gol spet pospravil Červenka, ki je s tem tudi postavil izid srečanja.

Še tretjič bronasti

Čeprav so Kanadčani računali na finale, se bodo morali zadovoljiti z bronom. To je njihova 16 kolajna na tekmovanju petih krogov. Do Pjongčanga so bili devetkrat olimpijski prvaki, štirikrat srebrni, dvakrat pa so okoli vratu prejeli bron, in sicer v letih 1956 in 1968.

Tekma za 3. mesto

 

 

 

Finale 

 

 
Ne spreglejte