Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2018,
10.38

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

predstavitev olimpijskih športov Pjongčang 2018

Sreda, 10. 1. 2018, 10.38

6 let, 1 mesec

olimpijski športi

Hokej na ledu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
olimpijski športi predstavitev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hokej na ledu ponuja dva kompleta medalj, za najboljše ženske in moške reprezentance na turnirju.

Hokej na ledu je olimpijski šport od leta 1920. Prvi turnir je bil odigran na poletnih igrah v Antwerpnu, in sicer dva meseca in pol pred začetkom drugih tekmovanj.

Podobno kot umetnostno drsanje je tudi hokej moral počakati na prve zimske igre.

V Antwerpnu je zmagala reprezentanca Kanade, prav tako tudi na prvih zimskih igrah v Chamonixu, ko je hokejska velesila zmagala na vseh petih tekmah. Tekmecem je zabila 110 golov, prejela pa je le tri. Kanada je bila vse do leta 1956 nepremagljiva (izjema so igre leta 1936 v Garmish-Partenkirchnu, ko se je zmage prvič in zadnjič veselila reprezentanca Velike Britanije), nato pa je nastopila doba sovjetskega "rdečega stroja".

Komunistični Sovjetska Zveza (na OI prvič leta 1956) in Čehoslovaška (od leta 1948) sta imeli pred preostalimi reprezentancami nepravično prednost, saj so si igralci teh dveh držav v nasprotju s pravilom amaterizma z igranjem hokeja služili kruh. Dovoljenje za nastop so dobili zato, ker jih je plačevala država in ne klubi, ki bi jih zanimal le dobiček. Tehnično so zato obveljali za amaterje. Do leta 1988 je Sovjetska zveza osvojila sedem zlatih medalj, le v letih 1960 in 1980 jim je načrte prekrižala reprezentanca ZDA. Prav zmaga na turnirju leta 1980 v Lake Placidu je Američanom še posebej pri srcu, saj so njihovi amaterji v finalu ugnali "zbornajo komando", v kateri ni manjkalo zdaj že legendarnih junakov tega športa. Na krilih domačih navijačev so Američani premagali vrsto, v kateri so igrali velikani, kot so Vladislav Tretjak, Vjačeslav Fetisov, Vladimir Krutov, Sergej Makarov, Boris Mihajlov …

Zaradi nenehnih protestov ZDA, Kanade (bojkotirala igre leta 1972) in Švedske (bojkotirala igre leta 1976) proti nepravičnosti pravila amaterizma se je leta 1987 Mednarodna hokejska Zveza (IIHF) odločila, da na olimpijskem turnirju dovoli nastop tudi igralcem iz poklicne severnoameriške lige NHL. Vodstvo lige se je odzvalo zelo negativno, saj zaradi OI niso hoteli prekiniti prvenstva, a po uspehu poklicnih košarkarjev na letnih igrah v Barceloni tudi ti niso imeli več pravih izgovorov. Zato so v času OI le pristali na prekinitev lige. Prve igre s poklicnimi hokejisti so bile leta 1998 v Naganu, zmagala pa je Češka z Jaromirjem Jagrom in Dominikom Haškom pred Rusijo in Finsko.

V Naganu so na olimpijskem hokejskem turnirju prvič nastopila tudi dekleta, v finalu pa so Američanke s 3:1 porazile Kanadčanke. Bronasto medaljo je osvojila izbrana vrsta Finske.

Sprehodite po ledeni hokejski ploskvi v 360-stopinjskem načinu.

Platforma Viar360 Celozaslonski način
Ne spreglejte