Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 2. 2019,
17.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,14

4

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ana Bucik Neja Dvornik Meta Hrovat Aare 2019 Petra Vlhova Livio Magoni

Četrtek, 14. 2. 2019, 17.59

5 let, 2 meseca

AAre, svetovno prvenstvo, veleslalom (ž)

Petra Vlhova je poskrbela za prvi "poraz" Ilkinega letala

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,14

4

Petra Vlhova | Petra Vlhova je svetovna veleslalomska prvakinja. | Foto Reuters

Petra Vlhova je svetovna veleslalomska prvakinja.

Foto: Reuters

Ob razočaranju najboljše slovenske smučarke v tehničnih disciplinah Mete Hrovat, ki je prvi nastop na svetovnih prvenstvih v Aareju končala na 22. mestu, je svetovna prvakinja v veleslalomu postala Slovakinja Petra Vlhova, ki je v finalu ugnala Viktorio Rebensburg in Mikaelo Shiffrin.

 

Ana Drev
Sportal SP na berglah: v glavi ostaja vrhunska smučarka

Predlanskim je prav v Aareju Meta Hrovat osvojila srebro v kombinaciji, eno od svojih treh samostojnih kolajn na mladinskih svetovnih prvenstvih. Tokrat je bila v svojem prvem nastopu na članskih svetovnih prvenstvih krepko oddaljena od odra za zmagovalke, kar je, tudi upoštevaje dosedanje rezultate in predvsem težave z gležnjem v zadnjih tednih, resda razumljivo. A bolj kot dejstvo, da se ni vključila v boj za tretjo slovensko kolajno na SP 2019, so 20-letno Kranjskogorčanko v nezadovoljstvo spravili končna uvrstitev (22. mesto) in dve neprepričljivi vožnji, daleč od njene realne kakovosti.

Meta Hrovat je zaostala za pričakovanji. | Foto: Reuters Meta Hrovat je zaostala za pričakovanji. Foto: Reuters

"Čim prej pozabiti"

Kar dolgo je Hrovatova ob prihodu v cilj druge vožnje zrla v semafor, na katerem je bilo ob zaostanku zapisano le 11. mesto, pri čemer pa je bilo na štartu še 20 najboljših. A to je bil pač odraz nezanesljive predstave na sila nemirni podlagi. Na njej nikakor ni znala razviti svojega sloga smučanja. Ob občasni pretirani grobosti ni našla ritma, predvsem pa ne prave opore, tako da se je več zavojev zaključevalo krepko pod želenim lokom, zaostanek s prve proge (+1,87) pa se je tako na koncu še močno povečal (+3,09). 

''Preprosto ne vem, kaj točno naj rečem. Nisem se začutila ne v prvi, ne v drugi vožnji. Zdaj lahko iz tega dneva potegnem samo kaj pozitivnega, potem pa ga čim prej pozabim. V finalni vožnji nisem imela dobrega občutka, a nisem mislila, da je tako počasno, kot se je na koncu izkazalo. A take dneve je treba preživeti in to je to," je po 22. mestu dejala Hrovatova.

Po osmih zmagah v svetovnem pokalu prvič prva tudi na svetovnem prvenstvu. | Foto: Reuters Po osmih zmagah v svetovnem pokalu prvič prva tudi na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters Slovaški mat v dveh potezah

V boju za zlato pa se je v vlogo velike junakinje postavila Petra Vlhova, ki je v dveh tveganih vožnjah resda storila kar nekaj napak, a se je mojstrsko reševala in ohranjala hitrost. Po prvem nastopu je bila druga, v drugo, ko je iz ozadja najprej napadla Mikaela Shiffrin, je še nekoliko pritisnila na plin in po odličnem finišu skočila še pred Viktorio Rebensburg. Ta je zmago zapravila v zadnjih zavojih, a je vseeno prehitela bronasto Shiffrinovo ter prišla do srebrnega odličja. Obe sta ostali v senci prve slovaške svetovne prvakinje.

Obračun sodelavcev Tine Maze

Obračun za zmago pa je postregel tudi z zakulisnim bojem dveh nekdanjih tesnih sodelavcev Tine Maze, ki v Aareju deluje kot sodelavka Eurosporta. Trener Vlhove je namreč Italijan Livio Magoni, medtem ko pa je serviser Rebensburgove njegov rojak Andrea Vianello. Oba sta v team to aMaze pustila viden pečat.

Petra Vlhova in Livio Magoni
Sportal V novo pravljico je povabil tudi Tino Maze

"Poraz" zlatega letala

Ženski veleslalom je bila sicer tudi prva discipline SP 2019, ki je je končala brez zmage zlatega mariborskega letala. Spomnimo, po Zlati lisici se je Ilka Štuhec iz Maribora proti Aareju podala z zasebnim letalom, na katerega je povabila še Mikaelo Shiffrin, Federico Brignone in Wendy Holdener. Zadnjaje zlato osvojila na kombinacijski in ekipni tekmi, Štuhčeva v smuku, prva pa v superveleslalomu, pri čemer je jasno, da bo favoritinja tudi v slalomu. Popolno prevlado sopotnic je zdaj preprečila 23-letna Slovakinja, ki je bila na tem prvenstvu že druga v kombinaciji.

Petra Vlhova | Foto: Reuters Foto: Reuters

Igra živcev in vetra

Za zmago so bili tokrat potrebni tudi prilagodljivost, potrpežljivost in kanček sreče. Preizkušnjo je namreč dodobra zaznamovalo muhasto vreme. Po močni otoplitvi in deževju, ki je dodobra zmehčalo progo, tako da so jo morali Švedi izdatno soliti, je namreč tekmovalke oviral močan veter. Zaradi tega je bila proga tudi skrajšana, za nameček pa so bili gostitelji prisiljeni zaustaviti sedežnico, tako da so tekmovalke na štart druge vožnje spravili s teptalni stroji.

Brez presežka  

Medtem ko je Ilka Štuhec že po smukaški zmagi odpovedala nastop, Tina Robnik pa je ostala na treningih v Sloveniji, sta poleg Hrovatove, ki bo visoko merila tudi v slalomu, slovenske barve branili še Ana Bucik in Neja Dvornik. Obe sta priložnost za vidnejši rezultat zapravili že na zahtevni prvi vožnji. Tako Primorka kot Korošica se namreč nista uvrstili med najboljšo trideseterico, tako da sta se na drugo progo podali že po tem, ko so bile kolajne razdeljene. Na koncu je Bucikova zasedla 31. mesto, Dvornikova 34. Slovenke so bile torej daleč od petnajsterice, ki prinaša točke za WCSL.

Mikaela Shiffrin: po zmagi v superveleslalomu tokrat bronasta | Foto: Reuters Mikaela Shiffrin: po zmagi v superveleslalomu tokrat bronasta Foto: Reuters

Petek bo Kranjčev dan

Medtem ko se bodo Slovenke na sceno vrnile s sobotnim slalomom, pa se bo v petek 55. svetovno prvenstvo v Aareju nadaljevalo s popoldansko-večernim moškim veleslalomom (14.15/17.45), pred katerim je ključno vprašanje, kakšno bo zdravstveno stanje obolelega prvega favorita in branilca naslova svetovnega prvaka Marcela Hirscherja. Si pa od predzadnje discipline prvenstva lahko veliko obeta tudi slovenski tabor. V krogu favoritov za najvišja mesta bo namreč tudi Žan Kranjec, ki bo nastopil s štartno številko 3.

SP 2019: veleslalom (ž), finale

 

SP 2019: veleslalom (ž), prva vožnja

 

Tijan Marovt
Sportal Švicarji do zlata, hiter konec za slovenska smučarja in smučarki
Štefan Hadalin
Sportal Štefan Hadalin in njegov užitek na "replay"
Ne spreglejte