Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
7. 7. 2015,
20.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 7. 7. 2015, 20.09

8 let

Tina Maze le na papirju

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šele po tem, ko so slovenski alpski smučarji na časovni premici med dvema sezonama vstopili v drugo polovico, je vodstvo panoge tudi uradno potrdilo reprezentančne sezname.

Natančno 109 dni pred prvo tekmo svetovnega pokakala, tradicionalnim ledeniškim odprtjem v Söldnu, je alpski odbor na dopisni seji tudi uradno potrdil delovne programe ter trenersko in tekmovalno reprezentančno strukturo. Pri tem je zanimivo, da je, za razliko od prvega predloga, ki ga je sestavil še nesojeni strokovni vodja panoge Pavli Čebulj, na seznamu tudi Tina Maze.

Reprezentanca je z njo resda občutno močnejša, a bo tako ostalo le na papirju. Olimpijska in svetovna prvakinja namreč vztraja pri vsaj enem letu tekmovalnega umika, a so pri alpskem odboru ocenili, da njeno ime zaradi doseženih rezultatov in dejstva, da tekmovalnih smuči uradno ni postavila v kot, vendarle spada na seznam izbrancev.

Za programe slab milijon evrov

Tekmovalni umik Tine Maze je odgovornim za trženje deloma zvezal roke pri iskanju novih pokroviteljev. Denarna sredstva se tako v primerjavi s preteklo sezono niso povečala. Trenerske ekipe, na čelu katerih bodo Denis Šteharnik (ženska ekipa svetovnega pokala), Rasto Ažnoh (ženska ekipa evropskega pokala), Klemen Bergant ter Peter Pen (moška ekipa svetovnega pokala) in Miha Verdnik (moška ekipa evropskega pokala), bodo imele na voljo dobrih 900 tisoč evrov za izvajanje programov, pri čemer pa predsednik alpskega zbora Iztok Klančnik in vodja trženja Jožko Križan obljubljata boj za pridobitev kakšnega dodatnega pokrovitelja.

V danih razmerah se vodstvo panoge ni moglo izogniti niti nadaljevanju prakse samoprispevkov tekmovalcev. Ti bodo morali znova seči v žepi in prispevati del sredstev za izvedbo programov priprav, ki kljub velikim zamudam pri potrjevanju reprezentančnih seznamov že potekajo. Večje breme bodo nosili tekmovalci, ki so se v ekipo uvrstili kljub slabšim rezultatom v pretekli sezoni (Skube, Perko, Šporn ...).

Ilka Štuhec v svoji smučini

Ob začasni odsotnosti Mazejeve, ki se utegne v prihodnjih mesecih po vzoru Janice Kostelić in njenega leta premisleka preoblikovati v trajno, vlogo najboljše aktivne slovenske smučarke prevzema Ilka Štuhec. Ta na rezultatski ravni resda krepko zaostaja za dosežki svoje rojakinje, s katero sicer nista v pretirano tesnih prijateljskih stikih. A podobno kot Tina pred leti tudi 24-letna Mariborčanka ne goji prav velikega zaupanja v reprezentančni program, predvsem del, ki je namenjen hitrih disciplinam.

Zaradi bolj (vele)slalomsko obarvanega reprezentančnega težišča, zategnjenega proračunskega pasu in posledično skromnih pogojev za smukaški razvoj, ki ga potrebuje Štuhčeva, je ta pokazala interes za dodaten finančen vložek in samostojno nadgrajen sistem treningov. Podrobnosti dogovora med Štuhčevo in zvezo oziroma natančna pravila igre naj bi bila znana po njeni vrnitvi iz Dalmacije.

Ne spreglejte