SiolNET. Sportal Zimski športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci smo še vedno v "smučarskem" vrhu

4

termometer

 | Foto:
Slovenci že od nekdaj slovimo kot izrazito smučarski narod. Poleg izvrstnih protagonistov na belih strminah vseskozi krojimo svetovni vrh tudi pri proizvajalcih smučarske opreme.

Spomnimo se slovitega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je na slovenskih smučeh podiral rekorde, ki jih še kar nekaj časa ne bo nihče presegel. Pa denimo Primoža Peterke in ostalih skakalnih šampionov. V zadnji letih pa je slovenski proizvajalec obutve prevzel vodilno vlogo v čevljih za smučarski tek, katere med drugim uporablja najboljši tekač na svetu Lukaš Bauer in slovenska šampionka Petra Majdič. In koliko so pravzaprav vrhunski čevlji potrebni za prav takšen rezultat, je za Sportal spregovoril Robert Križnar, ki skrbi za razvoj tekaških čevljev pri tem slovenskem proizvajalcu.

Križanič: Če je forma dobra, ni nobenih problemov z opremo

"Boljši kot je čevelj, boljši so rezultati. Tekmovalci imajo različne želje, različne oblike nog, mi pa jim poskušamo tudi s čevlji ustreči. V fizikalnem smislu dober čevelj omogoča optimalni prenos sile mišic na smučko, s tem pa je večja tudi sila, ki jo smučka prenaša na podlago. A tekmovalec, ki je v formi, pri današnji opremi nima nobenih problemov z le to, ko pa formo izgubi, znajo biti za težave hitro krivi tudi čevlji," je zgodbo, ki je znana tudi pri alpskem smučanju, orisal Križnar in dodal: "V odstotkih glede pomembnosti tekaškega čevlja je težko govoriti, je pa potrebno poudariti, da je za vrhunski rezultat pomembna vsaka malenkost v opremi. Brez najmanjšega delčka se ne da doseči optimalnega rezultata. Pri dobrem smučarskem čevlju je izguba energije denimo zelo majhna, saj se vsa prenese s čevlja v podlago." Kot zanimivost je Križnar še povedal, da za prosti slog oziroma klasično tehniko obstajata povsem različna čevlja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin