Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
18.42

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lenzerheide smuk

Torek, 11. 3. 2014, 18.42

3 leta, 5 mesecev

Popoln dan za Mayerja, skoraj popoln za Svindala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstrijski smukač Matthias Mayer je v sončnem Lenzerheideju v Švici zmagal na zadnji smukaški tekmi svetovnega pokala v tej sezoni. Slovenija na finalu ni imela predstavnika.

V Švici na progi Silvana Beltramettija je potekal zadnji moški smuk za točke svetovnega pokala v tej sezoni. Led na tekmi je prebil 19-letni italijanski up Silvano Varettoni, ki pa je kmalu končal nastop, saj je zgrešil vrata in odstopil. Nekoliko bolje je šlo tekmovalcu s številko dve, Avstrijcu Otmarju Striedingerju, ki pa si je tik pred koncem privoščil padec, po katerem je nepravilno prečkal ciljno črto. Ker je podrl veliko zaščitnih ograj, je nastopil čas za daljšo prekinitev. Trajala je skoraj 15 minut.

Nato se je izkazal Američan Ted Ligety in postavil najboljši čas. Da je proga zelo nevarna, je dokazal nov padec. Brez uvrstitve je finalno smukaško preizkušnjo končal Avstrijec Romed Baumann, na srečo brez hujših zdravstvenih težav. Vodstvo je prevzel njegov rojak Matthias Mayer, ki je bil za 11 stotink boljši od ameriško-italijanskega para Ligety-Innerhofer. Za nov vratolomen padec, na srečo brez resnejših posledic, je poskrbel Avstrijec Georg Streitberger ter dokazal, da se je finalna preizkušnja smukačev na trenutke spremenila v festival padcev in odstopov. Mayer je dočakal krstno zmago na tekmi za svetovni pokal.

Z razpletom smuka, ki je bil sicer precej kratek ter je bil bolj podoben superveleslalomu, zmagovalec je s progo opravil v eni minuti in 29 stotinkah sekunde, za ljubitelje najhitrejše discipline alpskega smučanja pa so manjkali tudi skoki ter drsalni deli, so bili najbolj zadovoljni v avstrijskem taboru. "Zelo sem vesel, to je bil res en popoln dan. Letos sem si zelo želel zmagati tudi v svetovnem pokalu, zato je res noro, da mi je to uspelo na finalu svetovnega pokala v smuku. Ta hrib in postavitev sta mi zelo ustrezala, na moji strani sta bila tudi vreme ter sijajno občinstvo. Zato lahko rečem le še - neverjetno," je bil zadovoljen Mayer.

Mali smukaški globus v rokah Svindala

Mali smukaški globus je bil že pred tekmo oddan Norvežanu Akslu Lundu Svindalu, ki je štartal kot 20. ter za Mayerjem zaostal 20 stotink sekunde. Ker so bili zaostanki pri vrhu majhni, je to zadoščalo le za peto mesto. Skandinavec si je želel ustvariti večjo razliko v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Marcelom Hirscherjem, čeprav s svojim nastopom ni bil nezadovoljen: "Niti ni bilo tako slabo, zdaj še upam, da se bo na superveleslalomu razpletlo po mojih željah ter da bom po prvih dveh tekmah finala ustvaril 141 točk naskoka pred drugouvščenim. Vendar pa je Marcel zelo dober smučar in lahko udari že jutri ter se zavihti med najboljših 15, ki na finalu sezone osvojijo točke."

Kot olimpijski zmagovalec v kombinaciji je možnost nastopa prejel tudi Sandro Viletta. Švicar odlično pozna prizorišče, kjer opravi veliko treningov. To mu je pomagalo do sedmega mesta, najboljše uvrstitve v smuku v karieri.

Točke svetovnega pokala je na današnji tekmi prejelo prvih 15 tekmovalcev. Od najboljših sta manjkala Kanadčan Jan Hudec in Avstrijec Johannes Reichelt.

Ne spreglejte