Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki intervju

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Intervju s Petrom Prevcem

Peter Prevc bi potreboval klona

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Foto: Grega Valančič/Sportida

Najboljši skakalec na svetu Peter Prevc je v letošnjem poletju doživel novo izkušnjo. Po dopustu so si ga želeli na vseh straneh. Kljub vsemu vrvežu je trening opravil po načrtih, zdaj pa z optimizmom zre proti zimi, ki se bo začela čez sedem tednov.


Po izvrstni sezoni, v kateri je Peter Prevc dominiral in osvojil vse mogoče lovorike – novoletno turnejo, naslov svetovnega prvaka v poletih, veliki kristalni globus za najboljšega v svetovnem pokalu z rekordnim številom točk (2303 točke) in mali kristalni globus v razvrstitvi poletov –, je zanj sledilo novo obdobje. Vabili so ga na vse mogoče kraje, a je moral narediti selekcijo, sicer ne bi mogel biti stoodstotno osredotočen na trening. V poletnem času je dobro vadil in izpeljal vse začrtane programe, zato lahko z optimizmom zre v zadnji ciklus priprav pred novo sezono, v kateri bo prvi favorit.


Ste zadovoljni s tem, kar ste naredili v poletnem času?

Moram biti. Zdrav sem bil in sem lahko normalno treniral. To je tisto, kar največ šteje. Poškodba in kakšen prehlad ti hitro vzameta teden dni časa. Ker tega ni bilo, sem lahko sledil celotnemu programu. Ko so šli vsi drugi na Japonsko, sem bil doma na štadionu v Kranju. To se je kakšen teden na skakalnici poznalo. Bil sem nekoliko bolj grob, zdaj pa se je vse lepo sestavilo.

Se veliko posvečate preventivi?

Zdravju se ne posvečam prav veliko. Verjamem, da že moj življenjski slog deluje preventivno.

Peter Prevc o poletnem treningu

Kakšen pa je vaš življenjski slog?

Vsak dan sem aktiven, dovolj pijem. Če v telo vneseš dovolj tekočine, lahko iz njega odplakneš tudi kakšne slabše stvari – morda se mi to obrestuje.

Dejali ste, da boste morali po sezoni kakšne stvari dodati, sicer vas bodo drugi ujeli ali prehiteli. Ste?

Trening smo nekoliko prilagodili. Pogledali smo, kaj je bilo dobro in kaj ne. Prilagodili smo ga pri utežeh, spremenili tehnični trening … Bomo videli, kako bo to delovalo.

Ste lahko zaradi zadnjih dveh tekem v poletnem grand prixu v Hinzenbachu in Klingenthalu, kjer ste bili tretji, mirni pred zadnjim ciklusom priprav na zimo?

Skoki so bili na dovolj visoki ravni, da sem prišel na stopničke. A je še veliko manevrskega prostora za napredek, zaradi česar sem lahko povsem miren in optimističen za naslednjih sedem tednov, kolikor jih je še do začetka zimske sezone.

Zakaj bi potreboval klona?

Kje vidite svoje rezerve?

Malenkosti so v dresu, ker poleti nisem imel nobenega novega in jih bom še preizkusil. Prav tako imam še tri kilograme preveč, kar se tudi pozna. Posledično tudi tehnika pride bolj do izraza. Izpiliti moram eksplozivnost, se sprostiti in spočiti, da bo v zimi lažje.

Je bilo letos po dopustu kaj drugače zaradi izjemno uspešne sezone? Verjetno so vas vsi hoteli imeti ob sebi?

Če bi šel vsepovsod, kamor so me povabili, bi še zdaj hodil naokoli in en Peter Prevc ne bi bil dovolj. Potreboval bi jih štiri, pet. Vsak dan je prišla nova stvar. Vse je bilo treba omejiti, ker ne moreš narediti pravične selekcije, zakaj nekam greš ali ne greš. Dogodke smo omejili na sponzorje, ki so najbolj zaslužni in že dolga leta vlagajo v to, da lahko uspešno treniramo. Avgusta sem imel nekaj miru, septembra in oktobra pa imamo obveznosti, da posnamemo reklame, kajti med sezono ne bo več časa za to.

Potem bi se morali klonirati …

Zagotovo, da bi moj klon opravljal le te stvari.

Zakaj je lahko Peter Prevc v prihodnjih tednih bolj miren?

Komaj čakate zimo, prvi sneg?

Všeč mi je, ker so se temperature spustile in te zjutraj v avtu že zebe, da se ti iz ust pokadi, četudi nisi kadilec. Počutim se bolje. Telo bolje deluje. Če že zjutraj vse teče od mene, mi ni všeč, zato se res že nekoliko veselim zime.

Prvi stik s snegom?

Ledena smučina bo kar zgodaj. Obljubili so nam, da bo čez 14 dni v Garmisch-Partenkirchnu. Upam, da bo vreme zdržalo. Teden pozneje še v Oberstdorfu. Potem se lahko zgodi, da nam bodo iz kranjske ledene dvorane pripeljali sneg. Če bo tako, se bomo kar dobro pripravili na zimske razmere.

Do začetka sezone bo med drugim preizkušal tudi material, shujšal za tri kilograme ... | Foto: Grega Valančič/Sportida Do začetka sezone bo med drugim preizkušal tudi material, shujšal za tri kilograme ... Foto: Grega Valančič/Sportida Kako ste se navadili na smuči Petra Slatnerja?

Testirali smo jih veliko. S proizvodnjo smo se ujeli in zdaj razumemo, kaj kdo hoče. Pred zimo sploh nimamo preveč dela. Samo da še temperatura pade okoli ničle in vidimo, kako se bodo smuči obnašale takrat. Konec koncev so iz takšnih materialov, da temperatura vpliva na prožnost smuči.

Kako gledate na suverenost Poljaka Macieja Kota, ki je poleti blestel in za konec grand prixa vse krepko premagal?

Kot je bil malce srhljivo dominanten, kjerkoli se je pojavil. Le Andreas Wellinger ga je premagal v Hinterzartnu. Pozimi bi lahko mešal štrene, je pa res, da so Poljaki že marsikatero poletje pokazali dobre predstave, pozimi pa jim ni šlo najboljše. Bili so zelo dobri, a ne povsem na vrhu – razen Kamila Stocha v zimski sezoni. A imajo novega trenerja, ki bi lahko vse skupaj zapeljal drugače.

Ne spreglejte