Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 3. 2022,
17.30

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Natisni članek

Holmenkollen Lovro Kos Timi Zajc Timi Zajc Robert Hrgota Anže Lanišek Anže Lanišek Cene Prevc Domen Prevc Anže Semenič Žiga Jelar RAW AIR smučarski skoki

Nedelja, 6. 3. 2022, 17.30

2 leti, 1 mesec

Oslo, smučarski skoki, raw air turneja, kvalifikacije in posamična tekma (m)

Odlični Anže Lanišek drugi v Oslu, izjemno čustvena zmaga Tandeju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Anže Lanišek, raw air Holmenkollen | Anže Lanišek je na zadnji tekmi norveške turneje zasedel drugo mesto. Čustvene zmage se je veselil Norvežan Daniel Andre Tande, tretjega mesta in skupne zmage na turneji Raw Air pa Avstrijec Stefan Kraft. | Foto Sportida

Anže Lanišek je na zadnji tekmi norveške turneje zasedel drugo mesto. Čustvene zmage se je veselil Norvežan Daniel Andre Tande, tretjega mesta in skupne zmage na turneji Raw Air pa Avstrijec Stefan Kraft.

Foto: Sportida

Smučarski skakalci so na Holmenkollnu opravili še z zadnjo tekmo letošnje norveške turneje Raw Air, zmagal je domačin Daniel Andre Tande, odlično drugo mesto pa je zasedel Slovenec Anže Lanišek, ki je bil po prvi seriiji sedmi. Cene Prevc je zasedel šesto mesto. Zmagovalec skupnega seštevka turjene je Avstrijec Stefan Kraft, ki je bil danes tretji. 

Anže Lanišek je poskrbel za najboljši slovenski izid dneva, Cene Prevc pa je bil šesti in s tem potrdil tudi končno četrto mesto na turneji Raw Air. To je dobil Avstrijec Stefan Kraft.

Timi Zajc je bil enajsti, Domen Prevc 24. in Žiga Jelar 28. Lovro Kos je ostal brez finala, njegov ponesrečen skok (114,5 m) je zadostoval le za skromno 37. mesto v prvi seriji, že v današnjih kvalifikacijah pa je obtičal Anže Semenič.

Lanišek se je končno malo sprostil

"Ko se malo sprostim, gre vse lažje. Vesel sem, da se mi je danes uspelo sprostiti in oddelati tako, kot znam," je bil uspeha vesel Lanišek. Najboljši Slovenec v seštevku turneje Raw Air Cene Prevc pa je povedal: "Za mano je prav lep vikend, no, vsi dnevi tu na Norveškem. Danes sem dodal na plin, že v prvem skoku, sploh pa v finalu. Skoka sta bila lepa za pogledati. Me je pa zelo razveselilo, ker sem končno dobil prav lepe ocene za telemark. Lahko grem mirno naprej. Vesel sem tudi visoke skupne uvrstitve in se veselim prihodnjih dni."

Cene Prevc: Lahko grem mirno naprej. Vesel sem tudi visoke skupne uvrstitve in se veselim prihodnjih dni. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cene Prevc: Lahko grem mirno naprej. Vesel sem tudi visoke skupne uvrstitve in se veselim prihodnjih dni. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Končno se je Anže vrnil na zmagovalni oder. Dva res lepa skoka danes in zasluženo drugo mesto. Bil je v igri za zmago. Take tekme, take skoke potrebujemo in si jih želimo, jih pričakujemo in res sem vesel, da nam je danes to uspelo. Res sem vesel za Timija in Ceneta, predvsem za finalni skok, oba sta bila vrhunska. Škoda, da nista opravila dveh takih skokov in bi se borila za zelo visoka mesta. Vidimo, da je nivo pri teh treh oz. večini fantov zelo visok. Čestitke Domnu za prve točke danes in Žigi Jelarju. Lep zaključek tekem na velikih skakalnicah, zdaj pa se pripravljamo na polete v Vikersundu," je dosežke varovancev ocenil glavni trener slovenske vrste Robert Hrgota.

Izjemno čustvena zmaga Tandeja

Tande, ki je bil marca lani po hudem padcu na finalu v Planici nekaj časa celo v umetni komi, nato pa se to zimo vrnil v svetovni pokal, je pred domačimi navijači skoraj leto dni po nesreči slavil izjemno čustveno zmago. "To je zagotovo zelo poseben trenutek," je po nastopu dejal Tande. "Nikoli nisem pričakoval, da bom to sezono skočil na stopničke in že drugo mesto v Klingenthalu je bilo presenečenje. To danes pa je povsem 'nadrealno'."

Daniel Andre Tande je skoraj leto dni po nesreči v Planici slavil izjemno čustveno zmago. | Foto: Sportida Daniel Andre Tande je skoraj leto dni po nesreči v Planici slavil izjemno čustveno zmago. Foto: Sportida

Norveški selektor Alexander Stöckl pa je dejal: "Videl sem ljudi s solzami v očeh, ko je Tande govoril o zelo čustvenem trenutku. Vsi smo veseli zanj."

Na vrsti so poleti

V skupnem seštevku svetovnega pokala je na vrhu ostal danes sedmi Japonec Rjoju Kobajaši, ki ima 58 točk prednosti pred Nemcem Karlom Geigerjem na drugem mestu. Lanišek je zadržal sedmo mesto, Cene Prevc je deveti.

Za karavano svetovnega pokala se je danes končala sezona na skakalnicah, zdaj se skakalci selijo na letalnice. Že prihodnji konec tedna jih v Vikersundu čaka svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, nato se selijo na letalnico v Oberstdorf, za konec pa jih čaka še tradicionalni finale sezone v Planici.

Slovensko ekipo, ki potuje v Vikersund sestavljajo Peter Prevc, Cene Prevc, Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc in Domen Prevc.

Izidi tekme v Oslu:

1. Daniel-Andre Tande (Nor)    271,2  točke (128,5/133,5)
2. Anže Lanišek (Slo)          267,1 (130,5/131,5)
3. Stefan Kraft (Avt)          266,9 (131,5/128,5)
4. Markus Eisenbichler (Nem)   264,3 (127,0/135,5)
5. Karl Geiger (Nem)           262,8 (130,0/128,0)
6. Cene Prevc (Slo)            262,0 (126,5/133,0)
7. Rjoju Kobajaši (Jap)       260,9 (132,0/127,0)
8. Robert Johansson (Nor)      258,0 (127,5/129,0)
9. Daniel Huber (Avt)          254,5 (125,5/130,0)
  . Halvor Egner Granerud (Nor) 254,5 (128,0/126,0
11. Timi Zajc (Slo)             254,2 (123,0/132,5)
24. Domen Prevc (Slo)           236,9 (121,0/126,0)
28. Žiga Jelar (Slo)            231,6 (120,0/123,5)

...

Svetovni pokal, skupno:

1. Rjoju Kobajaši (Jap)       1478 točk
2. Karl Geiger (Nem)           1420
3. Halvor Egner Granerud (Nor) 1176
4. Marius Lindvik (Nor)        1071
5. Markus Eisenbichler (Nem)    896
6. Stefan Kraft (Avt)           845
7. Anže Lanišek (Slo)           765
8. Jan Hörl (Avt)               645
9. Cene Prevc (Slo)             612
10. Robert Johansson (Nor)       531
...
12. Timi Zajc (Slo)              451
15. Lovro Kos (Slo)              373
22. Peter Prevc (Slo)            266
35. Žiga Jelar (Slo)             119
64. Domen Prevc (Slo)              7
73. Anže Semenič (Slo)             2

Nika Križnar, Oslo
Sportal Urša Bogataj zaostala le za Takanašijevo, turneja Niki Križnar
Cene Prevc - Willingen
Sportal Norveška veselica v Oslu, Cene Prevc navdušil v finalu

Danes so skakalci opravili kvalifikacije, v katerih se je za mesto med petdeseterico borila sedmerica Slovencev, šestim se je uspelo kvalificirati na tekmo. 

Lovro Kos je bil najboljši Slovenec v kvalifikacijah na 10. mestu, Anže Lanišek je bil 13., Cene Prevc 16., Žiga Jelar 22., Timi Zajc 27. in Domen Prevc 44. Anžetu Semeniču se z 58. dosežkom kvalifikacij ni uspelo uvrstiti na tekmo.

Zmagovalec kvalifikacij je Nemec Karl Geiger (130,5 m), drugo in tretje mesto sta zasedla Avstrijca Stefan Kraft (128) in Clemens Aigner (129).

Na sobotni preizkušnji se je najbolje znašel Cene Prevc, ki je z odličnim finalnim skokom z 11. mesta napredoval na peto. Peti je tudi v seštevku turneje. 

V skupnem seštevku svetovnega pokala ima vodilni Kobajaši 67 točk prednosti pred Geigerjem.

Slovenija tudi na letalnicah z največjim številom skakalcev

Slovenski smučarski skakalci bodo imeli v zaključku sezone svetovnega pokala na letalnicah v Oberstdorfu in Planici lahko polno kvoto tekmovalcev. Po drugi tekmi celinskega pokala v Lahtiju je namreč jasno, da je Domen Prevc Sloveniji priskakal dodatno kvoto.

Drugo tekmo v Lahtiju je sicer dobil Avstrijec Michael Hayböck (275,7 točke), najboljši Slovenec je bil tokrat Patrik Vitez (257,2), ki je z drugo oceno finala napredoval na šesto mesto.

V celinskem pokalu bosta v zadnji periodi po odpovedi tekem v ruskem Čajkovskem na sporedu le še tekmi prihodnji konec tedna v Zakopanah.

Vir: STA

Iz Osla na svetovno prvenstvo v Vikersund

Skakalce po današnji tekmi čaka nov vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v poletih. Med četrtkom in nedeljo ga bo gostil Vikersund. Naslov svetovnega prvaka iz Planice bo branil Geiger, ekipni naslov pa Norvežani.

Preberite še: 

Nika Križnar
Sportal Nika Križnar še povečala prednost na turneji, Urša Bogataj tik pod stopničkami
Ne spreglejte