SiolNET. Sportal Zimski športi
3,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Oberstdorf, kvalifikacije

Pet Slovencev na otvoritveni tekmi novoletne turneje. Peter Prevc je imel veliko težav.

3,56

termometer

Peter Prevc
Najboljši Slovenec v tej sezoni svetovnega pokala in nekdanji zmagovalec novoletne turneje Peter Prevc je imel nekaj težav, a se je na nedeljsko tekmo uvrstil. Foto: Sportida

Po sobotnih kvalifikacijah je znano, da se je na nedeljsko tekmo prve tekme novoletne turneje smučarjev skakalcev v svetovnem pokalu v Oberstdorfu uvrstilo pet Slovencev. Od najboljšega proti najslabšemu so to po vrsti Domen Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Peter Prevc in Tilen Bartol. Brez finala je od naših ostal samo Rok Justin.

Od 71 tekmovalcev, ki so nastopili v kvalifikacijah, jih je brez finala ostalo 21. Med njimi tudi Rok Justin, ki je pristal na 57. mestu po skoku, dolgem 112 metrov.

Najboljši od Slovencev v kvalifikacijah je bil Domen Prevc, ki je končal na 8. mestu (133 metrov). "Moj skok je bil odličen zlasti z vidika, da mi je prvič uspelo uvod v turnejo zapeljati po lastnih željah. Zdaj grem lahko z mirno glavo naprej," je po zelo dobrem nastopu za TV Slovenija dejal mlajši od bratov Prevc, ki bo na nedeljski prvi tekmi turneje na izpadanje edini od Slovencev med nosilci. Izzival ga bo Bolgar Vladimir Zografski, varovanec slovenskega trenerja Matjaža Zupana.

Domen Prevc je bil najboljši Slovenec v kvalifikacijah. Domen Prevc je bil najboljši Slovenec v kvalifikacijah. Foto: Vid Ponikvar

Timi Zajc je bil 25. (122,5 metra), Anže Lanišek je bil 35. (119 metrov), Peter Prevc, najboljši Slovenec v tej sezoni v skupnem seštevku svetovnega pokala, pa je imel precej težav in je bil s skokom, dolgim 118,5 metra, šele 41. "Med skokom sem naredil večjo napako in potem 'potegnil', kot se je le dalo. Ne gre vedno vse kot po maslu," je o svojem nastopu povedal Peter Prevc, ki bo v prvi seriji uvodne tekme turneje štirih skakalnic izzival avstrijskega skakalca Philippa Aschenwalda.

"Ni pomembno, koga imaš za tekmeca, s tem se ne ukvarjam. Treba je narediti vrhunski skok, potem te nihče ne more ogroziti," je po svojem nastopu še dejal Prevc za slovensko televizijo.

Zadnji Slovenec, ki si je zagotovil nedeljski finale, je Tilen Bartol, ki je bil 48. (121 metrov).

Najboljši v kvalifikacijah je bil Avstrijec Stefan Kraft. Najboljši v kvalifikacijah je bil Avstrijec Stefan Kraft. Foto: Sportida

Za daljavo dneva je poskrbel Japonec, a to ni bil Rjoju Kobajaši

Kvalifikacije, ki si jih je ogledalo kar 15 tisoč navijačev, so ponudile tudi precej nestanovitne vremenske razmere, tako da je bilo dogajanje zaradi premočnega vetra za kakšnih 10 minut tudi prekinjeno.

Najboljši v kvalifikacijah je bil Avstrijec Stefan Kraft, medtem ko je za daljavo dneva poskrbel Japonec Junširo Kobajaši, ki je pristal pri 136,5 metra. Njegov rojak Rjoju Kobajaši, ki je glavni favorit za zmago na novoletni turneji, na kateri je zmagal že v prejšnji sezoni, je bil četrti. Trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, je skočil 133,5 metra daleč.

Po Oberstdorfu se bo letošnja novoletna turneja selila v Garmisch-Partenkirchen v Nemčiji, kjer se bodo skakalci merili na prvi novoletni dan, potem pa se bo karavana svetovnega pokala preselila v Avstrijo. Najprej 4. januarja v Innsbruck in za konec 6. januarja še v Bischofshofen, kjer bomo dobili zmagovalca letošnje novoletne turneje.

Dvakrat sta bila v skupnem seštevku najboljša tudi Slovenca. V sezoni 2015/16 je to uspelo Petru Prevcu, v sezoni 1996/97 pa Primožu Peterki.

 
Peter Prevc Sportal Soj luči se je spet usmeril na Petra Prevca, a sveti tudi širše Peter Prevc Sportal Peter Prevc bo seštevanje prepustil računalnikom Peter Prevc Sportal Konec neznank, Bertoncelj določil ekipo za novoletno turnejo Stefan Kraft Sportal Avstrijci razkrili karte, prvi zvezdnik čuti posledice padca Peter Prevc novoletna turneja Sportal Slovenska šampiona se nista pustila zmesti Oberstdorf Peter Prevc Sportal Tekma v Oberstdorfu dobila zeleno luč

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin