Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2010,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 15. 1. 2010, 14.58

8 let

Na tekaških smučeh po slovenskih planotah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po planotah Slovenije (PPS) je vodeno popotovanje na tekaških smučeh po slovenskih visokih planotah, ki bodo od 13. do 21. februarja izziv mednarodni zasedbi tekačev na smučeh.

Tek na smučeh po brezmejnih gozdovih in slikovitih planinah slovenskega sredogorja – pravljica, ki je s PPS-jem postala resničnost. Smučarsko društvo Krplje iz Ljubljane v soorganizaciji številnih drugih športnih društev že tretje leto zapored organizira celotedensko smučarskotekaško preizkušnjo, edino tovrstno v Srednji Evropi. Ideja je »pritekla« iz Skandinavije, zibelke teka na smučeh, kjer se slovenska zasedba že dvanajst let udeležuje podobnega teka na Finskem. Rajalta Rajalle Hiihto je 444-kilometrska netekmovalna preizkušnja prek dežele tisočerih jezer od ruske do švedske meje tik ob polarnem krogu. Idejni oče slovenske različice Iztok Kordiš se je odločil del čara s severa ponuditi tudi v Sloveniji in tako je pred dvema letoma nastalo popotovanje Po planotah Slovenije.

Odkrivanje neodkritega

Slovenija je v primerjavi s Finsko prikrajšana za dolgo trajajočo snežno odejo v dolini, zato pa slovenske planote na nadmorski višini od 800 do 1600 metrov ponujajo zadovoljiv snežni plašč, ki februarja postane poligon za kilometre smučin za klasično tehniko. Slovenska proga je sicer dobrih sto kilometrov krajša od finske, a je zaradi poteka na nadmorski višini in večjega števila vzponov in spustov zahtevnejša, zato je pretrd oreh za začetnike, a pravi izziv za že nekoliko izkušene tekače na smučeh. Sicer pa je netekmovalnega značaja, tako da rekreativcem omogoča enotedensko zlitje z naravo v lastnem tempu. Kljub temu se krešejo iskrice tekmovalnosti med posameznimi tekači, a uspešno premaganih 330 kilometrov sedmih slovenskih planot je zmaga za vsakogar izmed petdeseterice, približno kolikor se jih vsako leto zbere na tekaškem popotovanju. To pritegne tudi udeležence iz drugih evropskih držav – letos so udeležbo že potrdili Norvežani, Rusi, Italijani in Nemci – največ pa je seveda branilcev slovenske časti, ki kljub načeloma poznanemu terenu vedno znova odkrivajo neodkrite bisere dežele na sončni strani Alp. Organizatorji prireditve Po planotah Slovenije namreč rišejo smučine tudi zunaj označenih poti in tako je lani prvič zaživela smučarskotekaška proga na Snežniku, vedno znova pa tudi poiščejo skrite kotičke ostalih prostranih planot.

330 kilometrov v sedmih dneh

Tretji februarski teden bo pljuča udeležencev sedem tekaških dni polnil višinski zrak planot, ki se dvigujejo na različnih koncih Slovenije. Nedelja ne bo dan za počitek, saj bodo tekači na smučeh svojo odisejado začeli na Pohorju, naslednji dan bodo na tekaških smučeh spoznavali Golte, pustni torek pa jih bo nagradil z veličastjem Velike planine. 17. februarja bodo udeleženci PPS-ja rezali smučino Snežnika, dan kasneje pa se »izgubljali« v prostranstvih Trnovskega gozda. Predzadnja etapa bo vijugala po Jelovici, piko na i pa bo v soboto pristavila Pokljuka, srce slovenskega teka na smučeh pod budnim očesom očaka Triglava. 330 kilometrov v sedmih dneh, povprečno 47 kilometrov dnevno, je surova statistika, ki ji tekači na smučeh vdihnejo dušo. Kljub vsemu trudu in zagotovo kakšni sočnejši besedi na poti so prav vsi udeleženci na informativnem vprašalniku ob koncu lanskega PPS-ja zapisali, da bi slovensko popotovanje na tekaških smučeh priporočili tudi svojim prijateljem.

Ne spreglejte