Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 4. 2018,
13.15

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Marit Björgen

Petek, 6. 4. 2018, 13.15

6 let

Slovo Marit Björgen

Konec je, najboljša vseh časov postavila smuči v kot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Marit Bjoergen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovita norveška smučarska tekačica Marit Björgen je končala kariero. "Opažam, da nimam več takšne motivacije, ki je potrebna, da bi še eno sezono dala od sebe 100-odstotkov," je danes za norveško televizijo NRK povedala 38-letna Björgnova. Svoj zadnji tekmovalni nastop bo opravila na norveškem prvenstvu konec tedna v Alti.

Norvežanka Marit Björgen je februarja na olimpijskih igrah v Pjongčangu osvojila še svojo osmo zlato kolajno in postala najuspešnejša udeleženka zimskih olimpijskih iger vseh časov. S skupaj 15 olimpijskimi kolajnami je boljša celo od svojega biatlonskega rojaka Oleja Einarja Bjoerndalna, ki je tekmovalno kariero končal v začetku tedna.

Doma jo čaka dveletni sin

" V Pjongčangu je poskrbela za veselje v norveškem taboru. | Foto: Reuters V Pjongčangu je poskrbela za veselje v norveškem taboru. Foto: Reuters Odlično sem končala olimpijsko kariero," je v zvezi z nastopi v Južni Koreji povedala tekmovalka. A ne le olimpijske medalje, gre za športnico, ki se je s superlativi zapisala v anale športa. Z 18 naslovi svetovne prvakinje je na vrhu lestvice tudi s tem dosežkom, tja pa spadajo tudi 104 zmage v svetovnem pokalu, 184 uvrstitev na stopničke za zmagovalke in skupaj kar 41 kolajn z velikih tekmovanj.

Odločitev je bila pričakovana, saj je Björgnova - doma jo čaka dveletni sin - že sredi marca na finalu svetovnega pokala v Oslu dejala, da je njen čas minil. Takrat je povedala, da se bo med velikonočnimi prazniki dokončno odločila, ali bo tekmovala tudi prihodnjo sezono in nastopila na svetovnem prvenstvu v Seefeldu.

Odločitev razumejo tudi njene sotekmovalke. Povratnica Therese Johaug meni, da bi se z njo sicer rada merila tudi v prihodnji sezoni, a podpira njeno odločitev. "Neverjetno veliko je naredila tudi za mojo kariero," je dejala Johaugova in priznala, da ji je bila v mladih letih vzor, kasneje pa je bila vesela, da je bila z njo v isti ekipi in se ji ni bilo treba boriti proti njej.

Kariera Marit Björgen v številkah:

Rojena: 21. marec 1980 (Trondheim)
Zmage v svetovnem pokalu: 114
Stopničke v svetovnem pokalu: 184
Zmage v svetovnem pokalu v štafeti: 29
Veliki kristalni globusi: 4
Mali kristalni globusi: 3 (razdalje) in 5 (šprint)
Olimpijske medalje (15): 8 zlatih, 4 srebrne, 3 bronaste
Medalje s SP (26): 18 zlatih, 5 srebrnih, 3 bronaste
Ne spreglejte