Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 3. 2014,
20.27

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Harrachov svetovno prvenstvo v poletih Robert Kranjec Jurij Tepeš Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 12. 3. 2014, 20.27

4 leta, 5 mesecev

Kranjec blestel v Harrachovu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 1983 je Harrachov prvič gostil svetovno prvenstvo v poletih. Slovenski skakalci so bili na tekmah svetovnega pokala bistveno bolj prešerno razpoloženi. Bo letos kaj drugače?

Kot prvi se je v Harrachovu na svetovnem prvenstvu v poletih z zlatom okitil Klaus Ostwald iz Vzhodne Nemčije, ki je leta 1983 slavil zmago pred Čehom Pavlom Plocem in legendarnim Fincem Mattijem Nykänenom.

Češko skakalno središče je nato še dvakrat gostilo najboljše skakalce na svetovnem prvenstvu v poletih, po velikanki pa so se spuščali tudi za točke svetovnega pokala. Velik uspeh je leta 1992 na svetovnem prvenstvu v poletih dosegel Samo Gostiša, ki je zasedel šesto mesto. Verjeli ali ne, je takrat zmagal Noriaki Kasai − zdaj že 41-letni japonski skakalec blesti tudi v tej sezoni. Tisto leto je nastopil prav tako trener slovenske reprezentance Goran Janus in bil 26., točko pred Matjažem Zupanom (leta 1989 je bil peti na tekmi svetovnega pokala).

Čez natanko deset let se je z najboljšimi pomeril tudi aktualni prvak iz Vikersunda Robert Kranjec. Eden najboljših letalcev vseh časov je bil pri dvajsetih letih z enajstim mestom najboljši Slovenec na prvenstvu, tik za njim pa se je uvrstil Primož Peterka.

Na letalnico ima zelo dobre spomine Miran Tepeš, ki je leta 1985 na tekmi svetovnega pokala skočil na drugo mesto. Pred njim je bil le Norvežan Ole Gunnar Fidjestöl. Na oder za zmagovalce se je v zadnji sezoni s tretjim mestom povzel še njegov sin Jurij.

Kranjec je bil na tej tekmi četrti, dan prej pa odličen drugi in je za vsega tri desetinke točke zaostal za Gregorjem Schlierenzaurjem. Njegov ekipni uspeh sta s petim in šestim mestom dopolnila še Peter Prevc in Jaka Hvala. Kranjec se lahko prav tako pohvali s četrtim mestom iz leta 2011.

Harrachov je bil v preteklosti torej že srečen kraj za slovenske skakalce. Zakaj ne bi bil tudi letos?

Ne spreglejte