Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
7. 7. 2014,
9.15

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bormio Tina Maze pokal Vitranc Zlata lisica

Ponedeljek, 7. 7. 2014, 9.15

5 let, 3 mesece

Kdo želi gostiti mestno tekmo?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koledar svetovnega pokala v alpskem smučanju tri mesece in pol pred tradicionalnim ledeniškim odprtjem sezone v Söldnu vključuje (vsaj eno) neznanko.

Ob pogledu na moški del koledarja svetovnega pokala v alpskem smučanju za sezono 2014/15 v oči bode dejstvo, da med tradicionalnimi prizorišči ni Bormia. Italijansko smučarsko središče, kjer je ob koncu decembra potekal spektakularen smuk, za mnoge celo najzahtevnejši med vsemi, se je zaradi domnevno neugodnega termina odreklo preizkušnji. Kot so poudarili v Bormiu, jim zaprtje velikega dela smučišča v pomembnem delu turistične sezone nikakor ne ustreza, zato prosijo za nov termin, kot opozorilo italijanski in mednarodni zvezi pa se bodo letos spektaklu na zahtevni progi Stelvio, na kateri je Andrej Jerman leta 2009 slavil eno od dveh zmag v svetovnem pokalu, odrekli.

Pri Mednarodni smučarski zvezi se niso trudili iskati nadomestnega prizorišča prednovoletnega smuka, tako da v tem delu koledarja zeva precejšnja praznina. Poznavalci pravijo, da scenarij, po katerem bi Bormio vendarle tudi letos gostil tekmo, ni povsem izključen. Več pa bo verjetno znano po oktobrskem zasedanju vodilnih mož krovne zveze v Zürichu.

Dunaj (še) brez mestne tekme

Podobno velja tudi za vprašanje februarske mestne paralelne preizkušnje. Tudi mesec dni po sprejemanju koledarjev na kongresu FIS v Barceloni okrog tekme, ki je predvidena za 24. februar, kroži precej vprašajev. Jasno je le, da spektakla pod žarometi ne bo prevzel Dunaj. V avstrijski prestolnici si sicer želijo gostiti tovrstno preizkušnjo in jo spremeniti v spektakel, a jim termin datumsko ne ustreza.

V preteklosti je to tekmo že gostila Moskva, medtem ko so organizacijske pravice za drugo mestno tekmo v koledarju znova podeljene Münchnu. V bavarski prestolnici naj bi se najboljši smučarji znova pomerili na novega leta dan, a je preizkušnjo v zadnjih štirih letih kar trikrat odplaknilo pretoplo vreme.

Pokal Vitranc in Zlata lisica čvrsto v koledarju

Negotovosti pa, vsaj ko gre za odnos vodilnih mož svetovnega pokala, ni pri obeh slovenskih postajališčih mednarodne karavane. Tradicionalna pokal Vitranc in Zlata lisica imata namreč čvrsto mesto v koledarju vse do leta 2018. Do takrat so namreč pripravljeni uradni predlogi koledarjev.

V sezoni 2014/15 je ženskima preizkušnjama v Mariboru namenjen poznejši termin. Tradicionalni veleslalom in slalom nad drugim največjim slovenskim mestom, ki mora pred tem rešiti vse težave z infrastrukturo Športnega centra Pohorje, naj bi namreč potekala 21. in 22. februarja, medtem ko bosta moški tekmi v Kranjski Gori na sporedu 14. in 15. marca.

Ne spreglejte