Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
27. 2. 2016,
17.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus Robert Kranjec Jurij Tepeš Kazahstan zmaga

Sobota, 27. 2. 2016, 17.31

6 let, 7 mesecev

Janus spet zadel v polno

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zmaga Petra Prevca, peto mesto Roberta Kranjca, šesto Jurija Tepeša in 23. Jake Hvale je ekipni uspeh slovenskih skakalcev v Almatiju, nad katerim je bil navdušen glavni trener Goran Janus.

Če se Finska slovenskim skakalcem ni izšla povsem po načrtih, je zgodba drugačna v Almatiju v Kazahstanu. Že na treningu so naši fantje nakazali, da se obetajo vrhunski dosežki, kar so nato danes na tekmi potrdili.

Peter Prevc je bil v obeh serijah nedotakljiv. Drugega Michaela Hayböcka je prehitel za 18, tretjega Severina Freunda pa že za 20,7 točke. Okoli stopničk sta se sukala tudi Robert Kranjec in Jurij Tepeš, ki sta na koncu osvojila peto in šesto mesto, Jaka Hvala pa je bil 23.

"Kaj naj rečem? Fantastično!"

In zmago je v petek v hotelu v Almatiju napovedal prvi mož stroke Goran Janus, ki si je za ta konec tedna celo drznil napovedati dve zmagi. In spet se ni zmotil, kakor že nekajkrat v tej sezoni, ko je napovedal zlasti Petrove uspehe. "Kaj naj rečem? Fantastično, dvanajsta zmaga Petra v sezoni. Vrstni red na koncu je privlačen. Drugi Hayböck, tretji Freund. Peter je tekmece deklasiral, pomembno pa je, da sta Robert in Jurij prav tako v drugi seriji odlično skočila. Jaka je bil še na 23. mestu, kar je lep ekipni uspeh," je imel Janus velik nasmeh na obrazu.

Prevc ima z 12. zmago v tej sezoni in skupno 18. v karieri 599 točk prednosti pred Freundom v lovu za veliki kristalni globus. Torej mora v boju z Nemcem v nedeljo pridobiti le točko in še tretja lovorika po novoletni turneji in naslovu svetovnega prvaka v poletih v tej sezoni bo v njegovih rokah. "Kalkulacije dajem na stran. Moja današnja naloga je še, da pridem v sobo, odklopim skoke, se čim prej umirim in zaspim," je načrt za preostanek večera v Almatiju podal Prevc.

Verjetno je tudi njemu odleglo, da se je po Finski, kjer je bil vselej dober na treningu, tekme pa se mu niso potem izšle, spet izkazal na tekmi. Tudi v Almatiju je namreč na treningu blestel. Ali je imel zaradi tega kaj strahu, da se lahko spet ponovi zgodba s severa Evrope, pa je odgovoril: "Malce me je bilo strah oziroma imel sem nekaj negotovosti zaradi Finske, vendar ne na skakalnici. Morda me je dopoldne nekoliko stisnilo, na skakalnici pa je bilo potem presenetljivo dobro. Kot da bi glava nekje zadaj slutila, da bo se bo vse dobro izšlo. Tudi na skakalnici sem bil dovolj samozavesten in me ni nobena stvar preveč skrbela."

"Naša prednost je morda ta, da je skakalnica podobna tisti v Planici"

Zadovoljna sta bila po sobotnem dnevu tudi Kranjec in Tepeš, ki sta v zraku izkoristila letalske sposobnosti in zaokrožila slovenski uspeh v Almatiju.

"Že na treningu smo bili tako visoko in lepo je videti, da nam je uspelo in da je bil še Jaka, ki je imel nekaj smole s pogoji, zraven. Da smo se dobro znašli na tej napravi, je morda treba poiskati v tem, da je skakalnica nekoliko podobna tisti v Planici, na kateri treniramo. To je morda naša prednost. V Planici je le manj vetra kot tukaj," razlaga Kranjec in z zadnjim stavkom dal vedeti, da so imeli nekateri skakalci v drugi seriji tudi močan veter v hrbet - pri Kranjcu je denimo pihal s hitrostjo 1,7 m/s, pri Petru 1,61 m/s, kar veliko pove o jakosti vetra.

Tepeš ni bil zadovoljen le s prvim skokom, kar je dal vedeti ob vožnji v iztek, a je bil še vedno odličen za šesti rezultat prve serije, na tem mestu pa je ostal tudi na koncu: "Prvi skok mi ni bil najbolj všeč, ker sem na mizi naredil napako. Boril sem se do konca. Zelo sem bil vesel, da sem iz takšnega iztržil tako veliko. Nisem si mislil, da bom s tem skokom tako visoko. Sem pa zelo zadovoljen s končno uvrstitvijo."

Nova priložnost za slovenski ekipni uspeh bo že v nedeljo, ko bo ob 13. uri po slovenskem času nova tekma v lepem skakalnem kompleksu v Almatiju. Ali se bo Slovenija veselila velikega kristalnega globusa v režiji Petra Prevca?

Ne spreglejte