Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
3. 1. 2012,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Goran Janus Robert Kranjec Jure Šinkovec novoletna turneja

Torek, 3. 1. 2012, 9.24

8 let

Ekstremne stvari so bile očitno dobrodošle

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po nemškem delu novoletne turneje je trener Goran Janus zadovoljen z nastopi slovenskih skakalcev. Slovenci so vnovič dokazali, da so kot ekipa odlični, manjka pa še tisti preskok na vrh.

Po dveh od štirih preizkušnjah prestižne novoletne turneje je videti slovenski izkupiček sledeč: Robert Kranjec je skupno na 10. mestu, Jure Šinkovec je 13., Peter Prevc 23., Jernej Damjan 27., Jurij Tepeš 36., medtem ko je bil Mitja Mežnar dvakrat za las prekratek za uvrstitev v prvo trideseterico. Slovenske uvrstitve bi bile še bistveno višje, če organizatorji na prvi postojanki v Oberstdorfu ne bi prekinili prve seriji, v kateri sta bila Robert Kranjec ter Jernej Damjan na odličnem drugem oziroma četrtem mestu. "Da bodo prekinili serijo, nisem pričakoval. Sploh, ker so v veljavi nova pravila in se lahko menjajo naletna mesta. Mislim, da se je to prvič zgodilo, od kar so nova pravila. Po eni strani pa je bilo pošteno, da so poizkušali zagotoviti vsem približno enake pogoje. Vendar je to le šport v naravi in težko pričakuješ, da bo za vse enako. Na tribuni smo se malce trenerji takrat pohecali, če ni Avstrijca ali Nemca na vrhu, je treba razveljaviti serijo," je o prvi tekmi povedal slovenski trener Goran Janus.

Karavana se je nato preselila v Garmisch-Partenkirchen, kjer so bila pričakovanja po odličnem kvalifikacijskem skoku Roberta Kranjca razumljiva visoka. Naš najboljši skakalec je dan pred tekmo pometel z vso konkurenco. "Mogoče smo v Garmisch-Partenkirchnu nekoliko več pričakovali od Roberta ravno zaradi tega dobrega skoka v kvalifikacijah. Ni naredil dva tehnično dovršena skoka in to se je poznalo na koncu. Vendar je treba poudariti, da so bile razlike zelo majhne. Imeli smo štiri v finalu in glede tega moramo biti zadovoljni," pravi Janus, ki je bil zadovoljen tudi z nastopom Jureta Šinkovca. Bil je namreč 14., v Oberstdorfu pa 17.: "Zelo sem vesel, da mu je uspelo. Trening v Kranju mu je koristil. Tam smo preizkusili bolj ekstremne stvari in zanj so bile očitno dobrodošle."

Sodeč po trenutni generalni razvrstitvi je Slovenija zelo blizu temu, da pride do zadanih ciljev. Pred odhodom na novoletno turnejo so si v našem taboru želeli, da bi imeli enega tekmovalca med najboljših dvanajst in enega v prvi dvajseterici. Medtem pa je zelo zanimiv boj za sam vrh in prestižno nagrado milijon švicarskih frankov. Pot do velike finančne pogače ima odprto le še Gregor Schlierenzauer, ki je zmagal na prvih dveh tekmah, za veliki grand slam pa potrebuje še zmagi v Innsbrucku ter Bischofshofnu. Na spodrsljaj Tirolčana za skupno zmago na novoletni turneji pa v ozadju nestrpno čakajo Andreas Kofler, Daiki Ito, Thomas Morgenstern ter Severion Freund, ki so v razmahu desetih točk, Kofler pa denimo za vodilnim zaostaja dvaindvajset točk. "Glede Schlierenzauerja bi lahko stavili, ali mu bo uspelo ali ne. Do sedaj se mu je vse lepo izšlo, vendar bo imel težko delo v nadaljevanju. Favoritov je dovolj," je še na vprašanje, ali lahko "Schlieriju" uspe veliki podvig, s katerim se lahko do sedaj pohvali le Sven Hannawald, odgovoril Janus.

Ne spreglejte