Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2008,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 23. 2. 2008, 12.48

8 let

Dvojno zasledovanje Jacobsenovi in Bauerju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smučarke tekačice in tekači so se za točke svetovnega pokala pomerile v švedskem Falunu, ki je gostil dvojno zasledovanje.

Po 7,5 kilometra v klasični in 7,5 kilometra v prosti tehniki je bila najhitrejša Norvežanka Astrid Jacobsen (41:34,2). Edina slovenska predstavnica Petra Majdič je osvojila 25. mesto (+1:22,8). Druga je bila Norvežanka Marit Björgen (+5,9), tretja pa Finka Aino Kaisa Saarinen (+14,3).

Pri moških je zmagal Čeh Lukaš Bauer. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Bauer je na 2 x 15 kilometrov v klasični in prosti tehniki za 0,7 sekunde ugnal drugouvrščenega Norvežana Torda Asleja Gjerdalna, tretji je bil Šved Anders Södergren (+5,8). Slovenci na tekmi niso nastopili.

Majdičeva je tekmo s skupinskim startom dobro začela, v klasiki vseskozi tekla okrog desetega mesta, neposredno pred menjavo pa se je prebila celo na tretje mesto. Nato pa se je uresničil črn scenarij in zla slutnja trenerja Ivana Hudača, da bo Majdičeva morala izboljšati čas pri menjavi smuči in nato hitro najti ritem, če ne, lahko v prvih dveh kilometrih po menjavi preveč izgubi. To se je tudi zgodilo, Majdičeva je svojo uvrstitev precej pokvarila v "boksih", med menjavo smuči, kjer je dosegla šele 20. čas, kar jo je potisnilo nekoliko v ozadje, na 20. mesto. Najhitreje je smuči zamenjala izkušena Finka Virpi Kuitunen, medtem ko so vodstvo prevzele tri Norvežanke, Astrid Jacobsen, Marit Björgen in Marte Elden.

Na 11,3 kilometra so v ospredju oster tempo še vedno narekovale vse tri Norvežanke, Jacobsenova si je uspela priboriti manjšo prednost pred zasledovalkami, Majdičeva pa je z nekaj več kot 50 sekundami zaostanka nazadovala na 23. mesto. Že pred tekmo je slovenska šampionka dejala, da od tekme ne pričakuje preveč, saj ji švedsko prizorišče ne leži. Le dva kilometra pred ciljem je padla že na 26. mesto, na koncu pa eno mesto pridobila.

"Res sem v dobri formi. Tako klasičen kot tek v prosti tehniki sta delovala odlično. A vzpetina Mördarbacken je strašna, kakšni napori. Zdaj bom tekla na vseh preostalih tekmah svetovnega pokala in če bom zdrava, si resnično želim zmagati v skupnem seštevku sprinta. Res ne želim biti 'večno druga' za Majdičevo. To je zdaj zame najpomembnejši cilj," je po zmagi povedala Jacobsenova, ki ima v skupnem seštevku le še 31 točk zaostanka za še vedno vodilno Kuitunenovo, ki je bila tokrat šele 12.

"Hja, ta disciplina dvojnega zasledovanja mi res ne ustreza. Videlo se je, da lahko samo tiste, ki imajo zares dobro prosto tehniko, dejansko kaj naredijo. Klasičen tek mi je še nekako uspel, potem pa preprosto nisem našla svojega ritma. Tudi napitek, ki sem ga zaužila, mi je precej obtežil želodec, res mi ni šlo," je po tekmi povedala Majdičeva.

V nedeljo bo v Falunu na sporedu še štafeta 4x5 kilometrov za ženske in 4x10 kilometrov za moške, ki pa bosta minili brez slovenske udeležbe.


Ženske, dvojno zasledovanje (2 x 7,5 km):

1. Astrid Jacobsen (Nor) 41:34,2 2. Marit Björgen (Nor) + 5,9 3. Aino Kaisa Saarinen (Fin) 14,3 4. Sabina Valbusa (Ita) 14,9 5. Anna Hansson (Šve) 15,0 6. Kristin Störmer Steira (Nor) 17,9 7. Valentina Ševčenko (Ukr) 20,5 8. Justyna Kowalczyk (Pol) 25,3 9. Kristin Muerer Stemland (Nor) 26,8 10. Marte Elden (Nor) 27,0 ... 25. Petra Majdič (Slo) 1:22,8

Moški, dvojno zasledovanje (2 x 15 km):

1. Lukaš Bauer (Češ) 1;11:54,1 2. Tord Asle Gjerdalen (Nor) + 0,7 3. Anders Soedergren (Šve) 5,8 4. Sergej Dolidovič (Blr) 8,2 5. Rene Sommerfeldt (Nem) 9,6 6. Simen Oestensen (Nor) 9,6 7. Giorgio Di Centa (Ita) 9,7 8. Jevgenij Dementjev (Rus) 10,1 9. Pietro Piller Cottrer (Ita) 10,1 10. Tor Arne Hetland (Nor) 10,2

Ne spreglejte