Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 13.29

8 let

Crawfordova nepremagljiva, Majdičeva četrta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kanadčanka Chandra Crawford je zmagovalka tekme svetovnega pokala smučarskih tekačic v Lahtiju.

Crawfordova je v razburljivem finišu za pol sekunde ugnala Rusinjo Natalijo Matvejevo, tretja je bila Nemka Evi Sachenbacher Stehle, Petra Majdič pa je bila četrta. Vesna Fabjan je tekmo končala okrog 20. mesta. Katja Višnar pa se z 41. časom kvalifikacij ni uvrstila v finale. V moški konkurenci se je zmage veselil Norvežan Anders Gloersen, pred najhitrejšim iz kvalifikacij Američanom Andrewom Newellom in še enim Norvežanom Olejem Vigenom Hattestadom.

Majdičeva je tokrat spet dosegla dobro uvrstitev in to v drsalnem koraku, ki ji sicer ne ustreza tako kot klasičen. Kljub temu si je slovenska šampionka, ki je tekla v rdeči majici vodilne v seštevku sprinta, s četrtim mestom priborila še nekaj pomembnih točk in se tako še bolj oddaljila od neposrednih konkurentk za zmago v razvrstitvi sprinta, saj sta Norvežanka Astrid Jacobsen s 24. in Finka Virpi Kuitunen s 34. mestom vknjižili precej manj, kot bi si želeli. Majdičeva je v kvalifikacijah dosegla šele 19. čas, od Slovenk je bila s šestim najhitrejša Fabjanova. Slednja je v četrtfinalu obnovila poškodbo pokostnice in potem, ko je zaostala, ni uspela odteči za eno prvih dveh mest, ki sta vodili v polfinale ter se tako poslovila od tekmovanja. Na drugi strani pa je Majdičeva vse bolj stopnjevala svoje nastope. V četrtfinalu je kot "lucky looser" še za las ujela polfinale, potem tam tekla nekje na četrtem mestu, nato pa je v samem zaključku kakšnih 50 metrov pred ciljem tedaj vodilna Švedinja Charlotte Kalla padla in Majdičeva se je z drugim mestom uvrstila v veliki finale.

"Američanka Randallova me je celo udarila"

Tam se je znova bil boj na vse do konca, "najkrajšo" pa je potegnila Norvežanka Marit Bjoergen, ki je s padcem po dobri poziciji padla na zadnje, šesto mesto. Tudi Majdičeva je imela nekaj smole. Po slabšem startu se je le prebila v ospredje, ob hitrih smučeh napadala na klancih, a v zadnjem zavoju zapravila odličen položaj za najvišja mesta, potem ko se je zapletla s sotekmovalko. Zaostanek je bil prevelik, da bi se Majdičeva do konca še lahko vmešala v boj za odličja, poleg tega pa so se tekmovalke prerivale v zaključni ravnini pravzaprav vse do konca. "Znova četrto mesto in v tem trenutku ne morem biti zadovoljna. Pred zadnjim zavojem sem bila še v igri za drugo mesto, a je prišlo do prerivanja, Američanka Randallova me je celo udarila in še boljša uvrstitev je splavala po vodi, saj sem preveč zaostala. Mislim, da ni pošteno, da se tekmice poslužujejo takšnih nizkih udarcev, zato sem se z Američanko v cilju tudi malo pogovorila. Sem pa vesela, da sem spet dobro nastopila v prosti tehniki, ki mi sicer ni tako ljuba," je po tekmi povedala Majdičeva. V nedeljo bo v Lahtiju še ena tekma svetovnega pokala, ženske se bodo pomerile na 10-kilometrski preizkušnji v klasični tehniki, moški bodo tekli na 15 kilometrov.

Norvežan Anders Glörsen je zmagovalec tekme svetovnega pokala smučarjev tekačev v Lahtiju. Drugo mesto v klasičnem sprintu je dosegel najhitrejši iz kvalifikacij Američan Andrew Newell, tretji pa je bil še drugi Norvežanom Ola Vigen Hattestad. Slovenci na tekmi niso nastopili.


Šprint (klasična tehnika), ženske:

1. Chandra Crawford (Kan) 2. Natalija Matvejewa (Rus) 3. Evi Sachenbacher-Stehle (Nem) 4. Petra Majdič (Slo) 5. Kikkan Randall (ZDA) 6. Marit Bjoergen (Nor) 7. Manuela Henkel (Nem) 8. Charlotte Kalla (Šve) 9. Justyna Kowalczyk (Pol) 10. Pirjo Muranen (Fin) ... 21. Vesna Fabjan (Slo) 41. Katja Višnar (Slo)


Šprint (klasična tehnika), moški:

1. Anders Gloersen (Nor) 2. Andrew Newell (ZDA) 3. Ola Vigen Hattestad (Nor) 4. Bjoern Lind (Šve) 5. Devon Kershaw (Kan) 6. Dušan Kožišek (Češ) 7. Tor Arne Hetland (Nor) 8. Sami Jauhojaervi (Fin) 9. Matias Strandvall (Fin) 10. Olli-Pekka Tolvanen (Fin)

Ne spreglejte