Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
14.22

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Žiga Zupan

Natisni članek

Intersport tek test advertorial

Torek, 21. 3. 2017, 14.22

2 meseca

Pomlad 2017: Intersportov test tekaških copat

Veliki test hribovskih tekaških copat z Intersportom

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Žiga Zupan

tek trail tekaški test Intersport

Ste med tistimi, ki prisegajo na tek po neurejenih gozdnih poteh in gorskih stezicah? Preverite, kakšne novosti so za letošnjo pomlad pripravili proizvajalci tekaške obutve.

Obutev za vsak korak in vsak teren

Pri Intersportu vedno poskrbijo za res široko paleto obutve, med katero lahko izbirajo vsi tekači ne glede na način teka, teren in zgradbo stopala. Od vsake blagovne znamke v Intersportu ponujajo kar nekaj modelov, med katerimi boste zagotovo našli svojega sopotnika za najzahtevnejše neurejen terene.

Tokrat smo testirali tekaške copate s terenskim profilom za tek po divjih poteh. Predstavljamo letošnje modele "off-road" ali "trail" tekaških copat, ki jih je testiralo šest tekačev.

Vaši najljubši tekaški copati so lahko prav vaši! Glasujte in sodelujte v nagradnem žrebanju.

 

 

Hribovski tekaški copati: za čim manj poplesavanja gležnja

Temeljna značilnost hribovskih tekaških copat je groba površina podplata, ki je bolj groba in tako preprečuje zdrs na blatu in spolzkih terenih na splošno. Podplat je pri večini teh copatov trši. Ko tečemo po grobem terenu in kamnih, tega ne čutimo. V minimalističnih obutvah veliko bolj čutimo teren.

Hribovski tekaški copati so bolj zaščiteni v sprednjem delu pri prstih. Če brcnemo v korenino ali kamen, si tako ne poškodujemo nohtov ali prstov na nogi. Tudi pri hribovskih copatih ločimo modele s tršo notranjo stranjo in bolj nevtralne modele brez dodatne učvrstitve, ki pomaga predvsem pronatorjem.

tek trail tekaški test Intersport | Foto:

Tekač, ki ima težave s prevelikim popuščanjem stopala navznoter, naj bo pozoren tudi na to, da bodo čevlji dovolj čvrsti na notranji strani. Tako jih bo pozneje pošvedral. "Ko tečemo po razgibanem terenu, je več nagibanja. Če notranja stran popusti, potem gleženj preveč pleše," je povedal tekaški trener Urban Praprotnik.

Občutek naj bo prijeten takoj, ko copate obujemo

tek trail tekaški test Intersport | Foto:

Čemu dajemo prednost pri izbiri obutve za tek po naravi – zgradbi stopala ali vrsti terena, po katerem tečemo? Glavno vodilo pri nakupu copat naj bo, da moramo imeti prijeten občutek takoj, ko jih obujemo. Mimo tega ne moremo. Potem se posvetimo finesam, to so širina stopala, obroba okrog gležnja, naklon peta–prsti.

Za koga so stabilni copati? Razred hribovskih tekaških copatov je bolj raznolik. Nekateri modeli so povsem minimalistični, ti so bolj tekmovalni in so primerni za lažje, zelo natrenirane tekače. Tisti, ki imajo bolj blažen podplat, pa so primerni za običajne rekreativne tekače.

Za kakšne terene jih uporabljamo? Pri teku po urejenih gozdnih poteh so povsem primerni klasični tekaški copati. Hribovski tekaški copati so namenjeni teku po neurejenih stezah, koreninah, grobem terenu.

intersport | Foto: Intersportova spomladanska kolekcija 2017: letošnja spomladanska kolekcija hribovskih tekaških čevljev je zelo raznolika, tako da bo vsak našel nekaj, kar mu res ustreza.

Bolje več parov kot le en

tek trail tekaški test Intersport | Foto:

Kakšno zbirko copatov naj ima v omari tekač, ki rad teče po različnih poteh, torej po naravi, asfaltu ali na stadionu?
Dobro je že v osnovi imeti več različnih tipov copatov. Če imamo samo en par copat, se ga lahko navadimo do te mere, da smo že razvajeni. Ko se ta obrabi, kupimo nove in nam nobeni drugi ne bodo ustrezali, ker smo bili leto ali več navajeni samo na ene. Zato je dobro imeti dva ali celo tri pare čevljev. Tako lahko vsak trening v tednu opravimo z drugimi copati. Tovrstno kolobarjenje je koristno tudi zaradi podaljšanja življenjske dobe posamezne obutve. Tudi počutje tekača ni vedno enako. Včasih mu bolj ustreza mehkejša obutev, včasih mu ustreza krajši in hitrejši tek in izbere temu primernejšo lažjo, hitrejšo obutev.

Copati lahko spodbudijo pravilno tehniko teka

tek trail tekaški test Intersport | Foto:

Če ne tečemo ozaveščeno, nas lahko tudi copati vodijo do določene tehnike teka. Koristno je, če se tekač nauči različnih orodij, s katerimi lahko teče pravilno. Eno teh orodij je tudi izbira primernih copatov, ki lahko pripomorejo k pravilnejši tehniki.

Glavni poudarki, ki jih tekači na testu copatov ne smejo spregledati:

  • Nič žuljenja. Copati na zgornjem robu ob gležnjih ne smejo žuliti.
  • Nič stiskanja. Ne sme nas preveč stiskati pri ahilovi tetivi.
  • Širina. Pomembna je sprednja širina copatov.
  • Čvrstost. Zanimiva je tudi vzdolžna čvrstost. Tekači, ki imajo težave s stopalnim lokom oziroma s plantarno fascijo, naj izberejo bolj čvrste copate. Drugi lahko izberejo tudi bolj upogljive copate.
  • Naklon podplata. Pomemben je naklon peta–prsti. Pri klasičnih copatih je višinska razlika med peto in prsti približno en centimeter.

Tekači, ki so ocenjevali copate, bi izbrali:

 | Foto: #Jasmina Kozina Praprotnik: "Pri 'trail' copatih sem bila presenečena nad Salomonom 3D Chassis, saj se mi je kljub robustnejšemu videzu na nogi zdel lahek in prijeten za tek."

 | Foto: #Boštjan Boh: "Imam široko stopalo. Med 'trail' športnimi copati me je najbolj navdušil model Mizuno wave daichi. Copati so se mi lepo prilegali, imajo ravno pravšnjo blaženje in dobro stabilnost. Skratka, na neravnem terenu so se zelo dobro obnesli."

 | Foto: #Klemen Udovič: "Precej časa tečem po sprednjem delu stopala. Med 'trail' copati me je navdušil minimalističen adidasov terrex agravic speed, ki je namenjen hitrim tekačem, ki ljubijo pristen stik stopala s podlago in sami poskrbijo za blaženje in stabilnost na neravnem terenu.. Seveda ne morem mimo že legendarnega in nekoliko prenovljenega Salomonovega modela XA PRO 3D, ki je odlična izbira za daljše 'traile' in pohode."

 | Foto: #Peter Kastelic: "Tečem le v naravi, imam ozko stopalo in sem pronator. Na testu se mi je najudobnejši zdel Mizunov Wave Daichi, kar me je presenetilo, saj mi copati tega proizvajalca zaradi širine v sprednjem delu običajno ne odgovarjajo. Ta model je precej ožji. Sicer pa ne gre za izrazite 'trail' copate, tako da bi v njem lahko tekli po različnih terenih."

 | Foto: #Urban Praprotnik: "Sem profesionalni rekreativni tekač. Iz razreda hribovskih tekaških copatov so mi bili zelo všeč Saucony (Run anywhere), Mizuno Wave Daichi 2 in Asics Sonoma."

 | Foto: #Rok Črepinšek: "Sem občasen tekač. Najpogosteje tečem po urejenih podlagah. Med 'trail' copati bi izbral Adidas Terrex Agravic. Copat je zelo zračen, lahkoten, a hkrati ravno prav robusten, da daje varen občutek na brezpotjih. Ustreza mi tudi Salomonov Speedcross, ki ozko objema stopalo."

 | Foto: #Matevž Cerar: "Sem rekreativni tekač. Med 'trail' copati mi je najbolj ustrezal Brooks cascadia 12, ker ima dobro blaženje in je kot tak zame najprimernejši, kajti 'trail' copati brez pravega blaženja so primernejši za lažje tekače, ki so po brezpotjih sposobni teči po prstih. Pena v podplatu z dvojno trdoto skrbi za še boljšo stabilnost, kot je to pri preostalih 'trail' copatih."

Glavna prednost teka v naravi: narava nas uči pravilne tehnike teka

tek trail tekaški test Intersport | Foto:

Ko tečemo po razgibanem, neurejenem terenu, nas že teren spodbuja k bolj budnemu teku. Delamo kratke, hitre korake, treniramo pozornost, čutimo stopalo. To je zelo pomemben vidik pri učenju pravilne tehnike teka.

Če bi ljudje vedno tekli po neurejenih terenih, bi spontano tekli pravilneje, imeli bolj čvrsto držo, aktivno bi stopali na tla. V naravi namreč ni prostora za lenarjenje. Po urejenih poteh je naš tek manj ozaveščen. Dobro bi bilo redno teči po neurejenem terenu, kjer moraš skakati čez potoke, štrleče korenine in kamne. To je prebujanje paleolitskega tekača v nas.

Urban Praprotnik, ki je specializiran za tek po naravi, v Ljubljani najraje teče po Rožniku, kjer se tudi zbira njegova tekaška skupina urbanih tekačev, v Tivoliju, po Golovcu, ob Ljubljanici do Fužinskega gradu in nazaj, do Ljubljanskega gradu, po PST-ju. Rad teče ob morju, posebej pozimi. Tako so pred kratkim pretekli 44-kilometrsko razdaljo od meje do meje. Februarja je zbral skupino tekačev, ki so od zore do mraka tekli med Sečovljami in Piranom.

Greh: če tekač ne hodi, ko bi mu hoja koristila

Urban vedno poudarja užitek pri teku: "Tekači naj ne pozabijo na užitek pri teku. Za tekača hoja ni greh. Greh je, da ne hodimo takrat, ko čutimo, da bi nam hoja koristila. Na ta način lahko podaljšamo užitek pri teku. Lahko tečemo bistveno dlje, pa še to z užitkom. Ko sem pretekel sto kilometrov, sem vmes tudi hodil, tako da po dveh dneh nisem imel vnetih mišic in sem se spet lahko brez posledic odpravil teč. Čeprav nisem ultramaratonec."

Ne spreglejte