Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
1. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

OP Avstralije Venus williams Serena Williams Rafael Nadal Roger Federer

Sreda, 1. 2. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Si jih še kdo upa odpisati?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Roger Federer in Rafael Nadal | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V svetovnem tenisu se že nekaj časa čaka in med drugim tudi napoveduje preboj koga novega med najboljše igralce na svetu. A v finalu OP Avstralije se je tako med ženskami kot tudi med moškimi izkazalo drugače.

Lani so mnogi napovedovali začetek konca Rogerja Federerja in Rafaela Nadala, potem ko sta se oba ubadala s poškodbami. Malokdo je verjel, da se bosta ena najboljših igralcev vrnila na najvišjo raven, a sta Švicar in Španec dokazala ravno nasprotno.

Že na prvem večjem turnirju letošnje sezone – OP Avstralije – sta se uvrstila v veliki finale. To ni bil navaden teniški dvoboj, ampak prava teniška poslastica. Glavna akterja sta igrala kot v svojih najboljših časih in dala vedeti, da bosta do nadaljnjega še vedno mešala štrene najboljšim. S tem sta dokazala, predvsem Federer, da se da v zrelih športnih letih še vedno dosegati vrhunske rezultate. Roger je po letu 1972 postal najstarejši igralec, ki je uspel zmagati turnir za grand slam in še ne razmišlja o športni upokojitvi. "Zato sem si vzel šet mesecev prosto, da bom lahko igral še nekaj let," je po zmagi povedal Federer.

Venus Williams je stara 36 let, Serena pa je leto dni mlajša od nje. | Foto: Reuters Venus Williams je stara 36 let, Serena pa je leto dni mlajša od nje. Foto: Reuters

Obe so že skorajda odpisali

Podoben scenarij smo lahko videli tudi v ženski konkurenci, potem ko sta se v velikem finalu v Melbournu pomerili Serena in Venus Williams. Na koncu je slavila mlajša od sester, in tako osvojila 23. lovoriko na turnirjih za grand slam. Serena, ki je leto dni mlajša od svoje sestre, je lani po dolgem času na lestvici WTA izgubila prvo mesto, nekaj turnirjev pa je ena najboljših igralk vseh časov celo izpustila.

Že veliko prej so odpisali Venus Williams, ki se je dolgo časa borila z Sjögrenovim sindromom, avtoimunsko boleznijo, ki ji je vzela precej moči. 36-letna Venus se v vsem tem času ni predala in se po dolgih letih znova uvrstila v veliki finale turnirja za grand slam.

Serena Willams je na OP Avstralije osvojila 23. turnir za grand slam. | Foto: Reuters Serena Willams je na OP Avstralije osvojila 23. turnir za grand slam. Foto: Reuters

V finalu najstarejši igralci v zadnjih petih letih

V pregled smo vzeli finale za grand slam v zadnjih petih letih. Če gledamo povprečno starost finalistov, je bil letošnji tako med ženskami kot tudi med moškimi "najstarejši finale" na vseh turnirjih za grand slam.

Roger Federer je lani avgusta dopolnil 35 let, Rafael Nadal pa šteje 30 let. Povprečna starost je bila torej 32,5 leta. Sestri Williams sta to letvico še nekoliko dvignili, saj je Venus stara 36 let, medtem ko je Serena, 23-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam, stara 35 let.

 

Ne spreglejte