Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tone Tiselj

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 8.30

8 let

Tone Tiselj: Rezultat mi ne pomeni veliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kljub goreči želji po finalu in dobremu izhodišču s prve tekme se je v soboto zvečer vse skupaj zdelo tako daleč. O usodnem polfinalu, sezoni in prihodnosti s trenerjem Krima Tonetom Tisljem.

Za njim je izjemno zanimiva in predvsem težka sezona. S Krimovkami se je res uvrstil v polfinale evropske lige prvakinj, a na poti naletel na mnoge ovire. Predzadnje ni zmogel. Kot pravi vodja je krivdo za poraz na povratni tekmi z Larvikom (19:27) prevzel nase in poudaril, da so bolj kot cilji pomembna pot. Okoli vratu je prejel že veliko lovorik, a nobena ga ni ganila kot prva letošnja tekma. Pri Krimu bo z nekoliko spremenjeno zasedbo deloval še naprej in na finale stavil v eni izmed naslednjih sezon. Eni taki, ki bo manj zaznamovana s poškodbami.

Pred povratno tekmo ste opozarjali, da zmaga v Larviku ne šteje veliko. Opazili smo lahko, da so Norvežanke v Stožicah pristopile povsem drugače … Bile so veliko bolj sproščene kot na prvi tekmi. Mi smo odigrali slabše, kot znamo. Menim, da je bila to celo ena naših najslabših domačih tekem v tej sezoni. Res pa je tudi, da je bila najtežja in da je bil nasprotnik najboljši. Žal mi je lepe kulise, ki so jo ustvarili navijači, ampak tako pač je v športu. Punce so naredile velik korak naprej od prejšnjih sezon. Za finale nam še manjka in upam, da nam bo uspelo v prihodnjih sezonah.

Bi bilo bolje, če bi se z Norveške vrnili z ravno obratnim izidom, torej z minus in ne plus dva? Prav gotovo. Takoj po tekmi v Larviku sem dejal, da je to najslabši možen izid. Predvsem z vidika, da smo nasprotnika sprostili. Kar smo jim v prvem polčasu naredili mi, jim ni še nihče. Prva tekma jih je torej motivacijsko dodatno dvignila. Gre za same vrhunske rokometašice, maksimalno organizirane in disciplinirane, ki so odigrale že 10 ali 20 takšnih tekem. Pri nas pa je večina na takšni ravni igrala prvič v karieri. One so to izkoristile, mi pa smo odigrali slabše, kot znamo.

Začeli ste dobro, potem pa je prišlo tistih nesrečnih 13 minut brez gola. Kaj ste ob odmoru dejali svojim varovankam? Naredil sem napako in jim rekel, da morajo odigrati s srcem, s čustvi. Da je to tisto, kar lahko reši tekmo. Predvsem sem stavil na to, da je treba izločiti razum in tekmo odigrati na čustveni ravni. Ko te ponesejo navijači, ko se med njimi in igralkami naredi 'fluid'. Tukaj sem zgrešil in nasprotnik je to izkoristil. Zaigrali smo na čustva. Rekel sem, da moramo izklopiti racionalno in na igrišču pustiti srce. To se preprosto ni izšlo, čeprav so dekleta poskušala vse. Ko koncentracija 'beži' na semafor, pomeni, da nekaj ni v redu. Enkrat sem že omenil knjigo Rafaela Nadala, ki je dejal, da ko pomisli na zmago, je že izgubil.

Ampak ob polčasu ste še vedno upali na vrnitev? Seveda sem. A ko ti ne gre, ti ne gre. Prav vse stvari so bile na njihovi strani. To ni sreča ali nesreča, ampak plod koncentracije in izkušenj. Nasprotnik je bil preprosto premočan, mi pa smo odigrali pod svojimi sposobnostmi.

Norvežanke so igrale precej na nož, precej moško. Vas je to presenetilo? Ne. One so telesno najbolje pripravljene igralke. To vemo vsi. Vsi tudi vemo, kako jih je treba zaustaviti, vendar nam ni uspelo. Na njihovem terenu nam je, doma ne. Ostali smo brez vsake rezerve, one pa so zasluženo slavile.

Kljub vsemu je za vami izvrstna sezona. Bi lahko dejali, da ste izpolnili cilj? V športu se vse preveč govori o nekih ciljih. Pomembna je pravilna pot. Včasih lahko narediš vse dobro, pa ti ne uspe. V Evropi imamo velike klube, ki jim še ni uspelo na vrh. Eden takih je Oltchim Valcea. Mislim, da smo v letošnji sezoni kljub vsem težavam, ki smo jih imeli, hodili po pravi poti. Krim je prvič v zgodovini kluba odigral 14 evropskih tekem. Nisem človek, ki daje veliko na rezultat. Toda če me vprašate, ali je ta dober, lahko rečem, da je. Po sedmih letih priti v polfinale lige prvakinj je zagotovo dobro in zelo velik preskok. Dobro je tudi, da smo bili z vsemi evropskimi ekipami, razen z Györom, ki nas je dvakrat razbil, povsem konkurenčni. Bi pa poudaril, da letošnja sezona ni vrhunec naših sposobnosti. In verjamem, da bomo v prihodnje še boljši.

Vseeno ekipa v naslednji sezoni ne bo ista … Bo desetih letih se poslavljata Ljudmila Bodnjeva in Marina Vergeljuk. Prav tako bosta odšli Susann Müller in Gabriella Kain.

Pa imate v mislih že kakšno novo igralko? Imam, ampak še ne za v javnost. Nobena skrivnost ni, da iščemo novo krožno napadalko, vratarko in eno desno zunanjo. Prav tako bi nam mogoče prav prišla že ena zunanja igralka.

Po prvi tekmi sezone v ligi prvakinj, domači zmagi nad Clujem, ste dejali, da je za vami najtežja tekma vaše kariere. Še vedno isto mislite? Še vedno. To je bila daleč najbolj čustvena tekma v moji karieri. Po tisti tekmi sem si oddahnil, saj bi se sezona lahko takrat že zaključila. Zdaj pa vidim, da imamo kakovostno ekipo, ki je lahko s sezono zelo zadovoljna.

Če se vrnemo k zadnji tekmi … Bi lahko dejali, da kateri od punc karkoli zamerite? Skozi celotno letošnjo sezono ne morem nobeni od punc prav ničesar zameriti. Bila je nenormalno težka sezona. Vsi se še lovimo in se še ne poznamo dobro. Nekaj deklet bi kdaj res lahko odigralo bolje, a nobeni ne morem ničesar zameriti.

Ne spreglejte