Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
10. 8. 2012,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 8. 2012, 13.57

8 let

Božidar Maljković: Šesterica znana za EP v Sloveniji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski košarkarji so zaključili mini priprave z zmago proti Madžarski. Slovenski selektor je povzel reprezentančno akcijo in se dotaknil prihodnjega leta. Šest košarkarjev ima mesto zagotovljeno.

Slovenija je odigrala v letošnjem ciklusu pet pripravljalnih tekem, odprtih za javnost. Na turnirju Adecco je premagala Hrvaško in izgubila z Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Zadnji dve tekmi je odigrala v Beogradu, kjer je sprva izgubila s Turčijo, za konec pa premagala Madžarsko. Naslednje leto bo imela akcija bistveno večji pomen. Slovenija bo namreč gostila evropsko prvenstvo, apetiti javnosti pa bodo zagotovo veliki.

Za konec letošnjega poletnega druženja s košarkarji ste odigrali še dve tekmi v Beogradu proti Turčiji in Madžarski. Ali ste bili zadovoljni z igro in pristopom v Srbiji? Zmaga proti Madžarski je pričakovana, saj smo po ratingu močnejši, pa čeprav smo igrali z mlado ekipo. Nista nastopila Boštjan Nachbar in Edo Murić, Uroša Slokarja pa tako ali tako ni bilo z nami. V zelo kratkem času smo odigrali šest tekem in prisotna je bila utrujenost. Zadovoljen sem z zavzetostjo mladih košarkarjev. Za konec sem jih povabil na večerjo s srbskimi specialitetami na žaru. Lepo smo se razšli po tej reprezentančni akciji.

Kako gledate na celotno letošnje poletno obdobje, ki ste ga preživeli z občutno spremenjeno zasedbo? Uspela je. To ni samo moje mnenje, ampak tudi ljudi, ki so spremljali reprezentančno akcijo s strani. Govoril sem s trenerji in dejali so mi, da smo igrali dobro košarko. Prisotna sta bila hitrost in lepota. Nihče ni nadigral naše mlade košarkarje. Premagali smo denimo Hrvaško, ki je bila včeraj boljša od Italije. Z akcijo moram biti zadovoljen. Iščem košarkarje, ki bi dopolnili ekipo za prihodnje leto.

Imajo kateri košarkarji že zagotovljeno mesto za domačem EP? Goran Dragić, Jaka Lakovič, Beno Udrih, Mirza Begić, Erazem Lorbek in Uroš Slokar so ti košarkarji.

Torej so vam ti košarkarji potrdili udeležbo za prihodnje leto, ko bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo? Najprej bom govoril z reprezentanti, ki niso tu. So mi že rekli, da bodo nastopili prihodnje leto in z vsakim bom stopil v stik še v prihodnjih dneh. Za naslednje leto bom ostal pri svojem načelu: vrata so odprta tistim, ki si želijo igrati za izbrano vrsto.

Pred začetkom priprav ste dejali, da boste šele po koncu spregovorili, kdo od novih obrazov vas je navdušil s pristopom in igrami. Bi lahko zdaj malce več spregovorili? Jaka Blažič je zelo napredoval v letu dni. V Olimpiji je zahvaljujoč Filipovskemu dobil priložnost za igro. Zoran Dragić je popravil met, vendar to še ni dovolj. Kakovost ima, vendar mora to odpraviti. Domen Lorbek je pokazal, da je kakovosten, vendar se vidi, da ni igral veliko, in to se je v njegovih igrah v reprezentanci pokazalo. Zadnjih dve tekmi je nekako izgubljal sapo. Sicer pa je dober igralec. Gašper Vidmar je pokazal veliko. Bil je naš najboljši igralec. Nachbar ima padce v igri, ker zadnje tri sezone igra, ne igra, ima poškodbe in prehaja iz kluba v klub. Vsi so kandidati za prihodnje leto.

Porajajo pa se tehnične težave za prihodnje leto, ko bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo. Tema o dvoranah je že obšla Evropo, kako pa vi kot selektor gledate na celotno zgodbo? Ne bi se rad spušča v te teme. Ne vem veliko o teh zadevah. Bolj smotrno bi bilo vprašati odgovorne. Sam sem bil velikokrat na dopustu v Sloveniji, ker jo imam rad. Moj predlog je bil le to, da se predstavi Koper, ki ima morje. Hribi in smučanje sta že vsem dobro poznana. Županu Ljubljane Zoranu Jankoviću sem dejal, da bi morala biti ena skupina na morju. To je vse, kar jaz lahko povem glede tega.

Ste pa verjetno optimistični, da bo vse narejeno, kot se pričakuje? Naredilo se bo v zadnjih petnajstih minutah (smeh, op. p.). Slovenija je poznana na tem območju, da je zelo dobro organizirana in vse naredi, kot se zahteva. Država mora pomagati pri tem projektu, ki je izjemno pomemben za Slovenijo. To prvenstvo je svetovnega formata, čeprav se imenuje evropsko prvenstvo. Veliko ljudi bo prišlo v vašo deželo. Ne vem, kdaj bo Slovenija v prihodnje dobila še takšno priložnost, da bo gostila tako pomembno tekmovanje. Mora biti prisoten interes države.

Ravno zaradi domačega evropskega prvenstva pa bo verjetno tudi pritisk na slovenske košarkarje izjemno velik … Pritisk bo zelo velik. Spomnimo se Srbije leta 2005, ko je imela eno najboljših ekip in vrhunskega trenerja. Na koncu ji ni uspelo. Težko breme bo treba nositi.

Ne spreglejte