Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

3

Natisni članek

Veselin Vujović rokomet svetovno prvenstvo Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca selektor

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Portret

Veselin Vujović - selektor bronastega leska

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

3

Foto: Grega Valančič/Sportida

Nekdanji najboljši rokometaš na svetu Veselin Vujović je slovensko reprezentanco prvi(č) popeljal do kolajne na svetovnem prvenstvu.

pasica pariz | Foto:

Pred približno poldrugim letom je na slovensko rokometno klop sedel 56-letni Veselin Vujović. Nekoč najboljši igralec na svetu ter evropski klubski, svetovni in olimpijski prvak trenerske kariere (še) ni gradil na tej ravni.

Ne glede na to, da je vodil tudi velik klub, kakršen je bil španski Ciudad Real, ki je pozneje stopil na streho Evrope. In ne glede na to, da se je z Zagrebom dvakrat uvrstil v četrtfinale lige prvakov. Njega zanimajo vrhunski dosežki. Sanjska trenerska destinacija je služba v Barceloni.

Resno?

Veselin Vujović je s Slovenci dogovorjen za sodelovanje do olimpijskih iger v Tokiu 2020, a dobiva ponudbe. Želeli so si ga Črnogorci, tudi sam pa ne skriva, da bi si nekoč želel na hrvaško klop. | Foto: Sportida Veselin Vujović je s Slovenci dogovorjen za sodelovanje do olimpijskih iger v Tokiu 2020, a dobiva ponudbe. Želeli so si ga Črnogorci, tudi sam pa ne skriva, da bi si nekoč želel na hrvaško klop. Foto: Sportida "Ko nekdo pripelje Vujovića, ga gotovo ne zato, da bi bil sedmi, osmi ali deseti," je dejal že na uvodni tiskovni konferenci, v isti sapi pa obljube niso padale, ker človek pač ni naiven.

Vseskozi poudarja, da si želi resne reprezentance. Če se resnost stopnjuje tudi po uvrstitvah, potem je na dobri poti.

Na lanskem evropskem prvenstvu je bila Slovenija 14., na olimpijskih igra je bila šesta, na pravkar končanem svetovnem prvenstvu tretja. Vmes se je prek Norvežanov uvrstila še na svetovno prvenstvo.

Zgodovinski uspeh

To je bila prva kolajna katerekoli reprezentance v ekipnih športih na svetovnih prvenstvih in tretja na velikih tekmovanjih. Pred dvema letoma so bili srebrni na evropskem prvenstvu odbojkarji. Zbirko, za zdaj tridelno, pa so začeli rokometaši zbirati leta 2004 na domačem evropskem prvenstvu.

Veliko je tvegal in zadel tombolo. | Foto: Vid Ponikvar Veliko je tvegal in zadel tombolo. Foto: Vid Ponikvar Remont

Vujović je reprezentanco korenito spremenil. Že prej so iz nje odšli Dragan Gajić, Luka Žvižej in Sebastian Skube. Še na pripravah za SP sta sodelovala do pred kratkim člana železnega repertoarja Uroš Zorman in Gorazd Škof, a je nazadnje iz nekoliko različnih razlogov oba pustil doma.

V Francijo je odpeljal deset debitantov na svetovnih prvenstvih in tri igralce, ki so prvič nastopili na velikih tekmovanjih.

Gotovo je nekoliko tvegal, a zadel tombolo. Slovenija ima kolajno, mladeniči pa so z vsemi čuti hkrati vsrkavali zahtevnost, slast in odgovornost, ki jo prinaša top raven. Vključno z izjemno (po)učno uro: polfinalom s Francozi pred 16 tisoč gledalci.

Sam priznava, da sta ga strmejši vzpon v trenerski karieri stala obnašanje in značaj. V zadnjih letih se je umiril, ni več tekanja za sodniki, incidentov, kazni. Res pa je, da sodelovanje z njim ni vselej najlažje.

A nikakor ne z vidika selektor - novinar. Da svojih igralcev ne boža pogosto – čeprav se kdaj zgodi tudi pohvala -, je za Sportal potrdil v predolimpijskem intervjuju.

Pravilo št. 1 in pravilo št. 2

Pri njem prav veliko demokracije ni. "Šef se kdaj zmoti, a je vendarle še vedno šef." in "V reprezentanci obstajata dve pravili. Prvo je, da ima Vuja vselej prav. Drugo pa je, da če kaj ni jasno, se vrneš na prvo pravilo." Takšne povedi so redno ali občasno del njegovega besednjaka, ki ga premišljeno neguje.

Včasih se sicer zaplete v protislovne vozle. Po eni strani na primer razmišlja, kako z mladimi igralci dobivaš tudi, ko izgubljaš, po drugi pa se je po porazu s Španijo spraševal, kaj naj stori v reprezentanci z mladimi rokometaši, ki niso nosilci igre niti v svojih klubih.

Po remiju s Tunizijo, proti kateri so Slovenci v končnici nadoknadili kar pet golov zaostanka, ga je zaneslo in je točko posvetil makedonskim rokometnim zvezdnikom. V tej državi je Vujović, nekdanji selektor in dvakratni trener Vardarja, skoraj športno božanstvo. Ob prihodu v Skopje doživlja ovacije vse dvorane. Bronasti lesk je nekaj podobnega izzval tudi med Slovenci.

Potegavščina, zaradi katere se vsekakor ni razbesnel:

Neverjeten zasuk in prha pred mikrofoni

Veliko da na obrambo, kar je pomembno za slovenski slog igre, in agresivnost v igri, ki je vzročno-posledično povezana z motivacijo. Tekma za bron na svetovnem prvenstvu s Hrvaško se zdi na las podobna tisti na lanskem evropskem prvenstvu na Poljskem z Nemčijo.

Vujović se je tako v Vroclavu kot v Parizu na vse kriplje trudil prebuditi svoje anemične igralce. Na Poljskem mu ni uspelo, Slovenija je namesto v drugi del z ugodnim izhodiščem odpotovala domov. Pariški Bercy je bil priča največjemu preobratu na tem svetovnem prvenstvu za najdragocenejšo zmago nad vselej vročimi sosedi. Za "nagrado" je Vujović dobil prho kar pred kamerami.

Prva kolajna na svetovnih prvenstvih. | Foto: Reuters Prva kolajna na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Izkoristil priložnost(i)

Pred prvenstvom bi bila večina zadovoljna s četrtfinalom, nekateri tudi z uvrstitvijo med najboljših 16 ekip, saj nihče ni točno vedel, kako močna je spremenjena reprezentanca. Ta je z njim letvico pomaknila za dve stopnji višje. Sloveniji je ustrezal izpad Nemčije, ob kateri se je Katar izpraznil tako telesno kot v glavah. A če ponujenega na pladnju ne vzameš, ostane prav tam.

Vse o bronasti kolajni rokometašev:

Naslednja epizoda na Hrvaškem

To so se boleče naučili Hrvati. Vujović ima torej kolajno, svojo prvo na velikih tekmovanjih. In ob pomoči izkušenih ekipo z nekaj do pred kratkim mednarodno anonimnih mladeničev (Jan Grebenc, Nik Henigman, Urh Kastelic), ki je za tretje mesto na svetu praktično vstala od mrtvih.

Nadaljevanje zgodbe sledi prihodnje leto na evropskem prvenstvu na Hrvaškem, kamor pa se mora Slovenija še uvrstiti.

Ne spreglejte