Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
11.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Borut Mačkovšek Sebastian Skube rokomet intervju Celje Pivovarna Laško PPD Zagreb Veselin Vujović

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 11.19

6 let, 7 mesecev

Intervju: Veselin Vujović, rokometni selektor in trener Zagreba

Veselin Vujović se je s Hrvatom v slovenski reprezentanci le šalil

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
veselin vujovic celje zagreb | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Rokometni selektor Veselin Vujović je pred sezono v svoj zagrebški klub pripeljal tri Slovence. Začasno je želel še enega. Hrvaški reprezentant ne bo "prestopil" v slovensko izbrano vrsto, kjer bo Vujović podaljšal mandat.

"Nismo izkoristili svojih priložnosti, Celje jih je, zato je zasluženo zmagalo," se na poraz svojega Zagreba pri slovenskih prvakih (28:30), potem ko je v lanski sezoni dvakrat slavil za gol, ozira Veselin Vujović.

Slovenski selektor je ocenil olimpijske igre in razkril mladeniča, ki si ju je želel pripeljati v Zagreb, kjer ima pod svojim poveljstvom tri Slovence. Le še vprašanje časa je, kdaj bo podaljšal selektorsko pogodbo. V svojem slogu je dejal, da si želi imeti v ekipi bistveno več "rudarjev" (delavcev) kot "inženirjev" (ustvarjalcev).

Dvoboji Celja in Zagreba tradicionalno pomenijo velik derbi. Ste bili razočarani, ker dvorana ni bila polna? Prišlo je okrog 3.000 gledalcev.
To me žalosti. Kot tudi to, da se v Celju ves čas zahvaljujejo majhnemu številu gledalcev, ki so prišli. Kot da se jim udinjajo. Ne vem, zakaj v Celju tekme niso tako dobro obiskane. Tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Norvežanom je bilo veliko praznih sedežev. Upam, da bo celjska zmaga dvignila zanimanje. Celje je rokometno mesto z dobro ekipo, ki si zasluži podporo.

David Miklavčič je eden od treh slovenskih novincev pri Zagrebu. Zaradi poškodbe Luke Šebetića trenutno igra praktično brez menjave. | Foto: Žiga Zupan/Sportida David Miklavčič je eden od treh slovenskih novincev pri Zagrebu. Zaradi poškodbe Luke Šebetića trenutno igra praktično brez menjave. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kako ste zadovoljni s slovenskim trojčkom?
Prvo postavo so si zaslužili. Matevž Skok in David Miklavčič sta odigrala dobro. Darko Cingesar ni bil na ravni, ki jo pričakujem od njega.

Že od vrnitve z olimpijskih iger ni takšen, imel je tudi smrt v družini. Vsi igralci, ki so bili v Riu, tudi na primer celjski, so zdaj v malo slabši formi.

Olimpijske igre z nekajtedenske razdalje?
Ostajam pri tem, da potrebujemo igralce, ki lahko napade končujejo z devetih, desetih metrov. S Stipetom Mandalinićem kot slovenskim reprezentantom sem se šalil, a verjemite, da bi Sloveniji prišel prav.

Po olimpijskih igrah je na treh tekmah dosegel okrog 30 golov. Gotovo bo poklican v reprezentanco Hrvaške, želeli ga bodo veliki klubi.

Ko poslušam analize nekaterih reprezentanc, ki so bile slabše kot mi, a so zadovoljne, se sprašujem, zakaj ne bi bili tudi mi. Vsi pravijo, da je Slovenija igrala lep rokomet, morda najlepšega na igrah. Na odločilni tekmi nismo bili dobri, a že januarja nas čaka svetovno prvenstvo.

Strelec, kot je Stipe Mandalinić, bi Sloveniji prišel prav, a Hrvatovega "prestopa" ne bo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Strelec, kot je Stipe Mandalinić, bi Sloveniji prišel prav, a Hrvatovega "prestopa" ne bo. Foto: Urban Urbanc/Sportida
Vaša omemba Mandalinića, ki je na zadnjih dveh tekmah s Celjem dosegel skupaj dvajset golov, v povezavi s slovensko reprezentanco je dvignila precej prahu.
To ni realna možnost. Šalil sem se, ker ga ni bilo v hrvaški reprezentanci. Mislim, da Slovenija ne bo posegla po tovrstnih rešitvah, čeprav obstaja precej reprezentanc, ki naturalizirajo igralce. To bi moral biti zelo dober rokometaš, od zadnjega nastopa za drugo reprezentanco bi morala preteči tri leta.

Slovenija je v rokometu v nasprotju z nekaterimi drugimi reprezentancami "etnično čista". In tako bo tudi ostalo, dokler bomo pač lahko zdržali na takšen način.

Vtis je bil, da bi Slovenija za preboj v polfinale morala odigrati najboljšo tekmo turnirja, Danska pa najslabšo. Zgodilo se ni ne prvo ne drugo.
Prijateljska tekma z Danci pred Riom je bila dvorezen meč. Tedaj smo zmagali. Ves čas sem razmišljal, samo da ne dobimo Dancev. Zelo težko jih je premagati dvakrat v 15 dneh. Verjetno bi lažje igrali proti komurkoli. Očitno nas je zmaga nad Danci preveč obremenila, njih pa motivirala.

Dobili smo ponudbo Francozov, da bi pred svetovnim prvenstvom z njimi 6. in 8. januarja odigrali dve prijateljski tekmi. Mislim, da je to dobro. Samo upam, da nam žreb nato ne bo določil njih v izločilnih bojih. Igrati z najboljšimi je edina pot k dvigovanju forme.

Nik Henigman (pričakovano) ostaja v Ribnici, ki se je po lanskem tretjem mestu v prvenstvu in pokalu odločila sprejeti izziv v pokalu Evropske rokometne zveze (EHF). | Foto: Vid Ponikvar Nik Henigman (pričakovano) ostaja v Ribnici, ki se je po lanskem tretjem mestu v prvenstvu in pokalu odločila sprejeti izziv v pokalu Evropske rokometne zveze (EHF). Foto: Vid Ponikvar Stalna tema: levi zunanji. O katerih rešitvah razmišljate?
V Zagreb sem želel do svetovnega prvenstva pripeljati Nika Henigmana ali Jana Grebenca. Nato bi ju vrnili, a je Ribnica dejala, da ima svoje načrte in da bo dvignila raven dela. To razumem.

Mislil sem, da gre za nacionalni interes, zato sem razočaran. Z vsakodnevnim treningom in tekmami bi enega ali drugega lahko bolje pripravil. V enem tednu, ko se dobi reprezentanca, tega ne morem storiti.

Jaka Malus?
Zanimiv igralec, a videli ste, da nima telesne mase za resne tekme. Ogromna razlika je med zanimivim in pravim igralcem. V Niku Henigmanu sem videl nekoga, ki ima tako višino kot strel in prodornost. Mislil sem, da ga bodo vzeli v Velenju ali Celju, a ga niso, zato sem ga želel za štiri mesece pripeljati v Zagreb.

Sebastian Skube je dejal, da ne bo več igral za reprezentanco. Se boste z njim še pogovorili?
Tako Dragan Gajić kot on sta dejala, da z mano nista našla skupnega jezika. Ne govorim 16 jezikov, ampak z vsemi igralci enako. Če se od 16 igralcev dva nista strinjala z mano, to ni skrb vzbujajoče.

Čeprav … Iskreno mi je žal, da je Sebastian sprejel takšno odločitev, a ga razumem. Na letošnje evropsko prvenstvo je prišel skozi mala vrata, ker ni mogel igrati Klemen Cehte. Do zadnjega dne je bil v igri za olimpijske igre, a sem se odločil, da ga pustim doma. Očitno misli, da se z menoj ne more najti na isti valovni dolžini.

Sebastian Skube je sporočil, da je njegove reprezentančne poti konec. Vsaj začasno. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sebastian Skube je sporočil, da je njegove reprezentančne poti konec. Vsaj začasno. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Po drugi strani bomo na primer z njim ali Markom Bezjakom, ki sta načeloma organizatorja igre, na levem zunanjem položaju stalno reprezentanca, ki je simpatična in se uvršča na peto, šesto mesto. Še vedno bom iskal rešitve na zunanjih položajih, a ko bo težko, se bom opiral na nižje igralce. Videli sta učinek Boruta Mačkovška in Jake Malusa. Žal mi je Sebastiana, gre za velikega profesionalca.

Pripeljal bi ga v Zagreb, verjemite. V intervjuju, ki sem ga prebral, ni uporabil niti ene žal besede za selektorja in ekipo. Mislim, da je malo pohitel. Poskusil se bom pogovoriti z njim, a res ga ne želim še enkrat pustiti doma. Če bom prepričan, da bo šel z nami, ga bom poklical, sicer bi ga podcenjeval. Za to nimam razloga. Sebastian je krasen fant in fantastičen igralec.

Kdaj boste uradno podaljšali pogodbo z Rokometno zvezo Slovenije?
Ko mi jo bo ta poslala. Dobil sem predlog, h kateremu sem dodal nekaj sprememb. Gre za administrativne stvari. Blizu dogovora smo.

Ne spreglejte