Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
18. 8. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

Veselin Vujović Rio 2016

Četrtek, 18. 8. 2016, 5.00

6 let, 7 mesecev

ROKOMETNI SELEKTOR VESELIN VUJOVIĆ PO KONCU OLIMPIJSKEGA TURNIRJA

Slovenski selektor: To je moja osebna sramota

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Selektor slovenske rokometne reprezentance Veselin Vujović po visokem četrtfinalnem porazu proti Danski (30:37), ki je razblinil sanje o boju za olimpijske kolajne, ni varčeval s kritikami na račun pristopa igralcev, medtem ko pa bo o svojih morebitnih napakah še razmislil.

Sklonjena glava selektorja Veselina Vujovića pove vse. | Foto: Stanko Gruden, STA Sklonjena glava selektorja Veselina Vujovića pove vse. Foto: Stanko Gruden, STA

Če so se lahko slovenski rokometni navijači v Riu de Janeiru v prvem delu olimpijskih iger veselili všečnih in rezultatsko učinkovitih predstav izbrancev selektorja Veselina Vujovića, ki je postavitve spretno prilagajal tekmecem, so med sredinim četrtfinalnim obračunom proti Danski navdušenje pokazali le v trenutku, ko se jim je pridružil Vasilij Žbogar. Tudi dobitnik treh olimpijskih kolajn je upal, da bo lahko pozdravil zgodovinski preboj med najboljše štiri olimpijske reprezentance. Namesto tega je videl najslabšo predstavo tokrat brezkrvne rokometne Slovenije na olimpijskih igrah.

Osebna sramota

"Zelo, zelo sem razočaran. To je zame osebna sramota. Navzven morda res delujem pogumno. A v meni je takšen pekel, da bi najraje zajokal. Ni vseeno, kako izgubiš. Ta poraz ni bil pravi," je po bolečem porazu dejal Vujović in dodal, da bo ob podrobni analizi ocenjeval tudi morebitne napake v fazi psihološke priprave. Trenutno jih ne vidi.  "Delal sem podobno kot v preteklem tednu. Poskušal sem jih sprostiti in jim ob tem dopovedoval, da gre za dan, s katerim se lahko vpišejo v zgodovino," je z glavo zmajeval 55-letni Črnogorec, ki tudi v svojem drugem selektorskem poskusu na olimpijskih igrah ni ponovil igralskih uspehov.  

"Najraje bi zajokal," je po tekmi dejal selektor. | Foto: Reuters "Najraje bi zajokal," je po tekmi dejal selektor. Foto: Reuters

Blokada v glavi

Dancem kakovosti ni očital že pred tekmo, a je verjel, da so premagljivi. "Izgubili smo že v samem pristopu. Kot bi predajo podpisali že pred tekmo. Prav zaradi tega so Danci velesila. Niso blesteli, a so pravi obraz pokazali v ključnem trenutku," razmišlja selektor in dodaja: "Če imaš pravo željo, lahko igraš tudi utrujen ali poškodovan. Lahko pa si telesno izjemno dobro pripravljen, a ti to ne bo kaj prida pomagalo, če glava ne bo na pravem mestu. Če te blokade v glavi ne bomo premagali, potem slovenski rokomet nima prihodnosti."

Gremo! Res?

Po tekmi je imel veliko povedati predvsem o slovenskem sindromu velikih tekem, strahu pred uspehom in predvsem o neučinkovitem oziroma praznem medsebojnem igralskem hrabrenju, katerega motor je večinoma poslavljajoči se kapetan Uroš Zorman. "Pet minut pred koncem tekme sem dejal: 'To je to, torej.' Fantje se medsebojno bodrijo, polagajo roke drugo na drugo ter obljubljajo to in ono. A ko gre zares … Nikogar ni nikjer. Si lažemo? Bolj pametno je, če si tiho in se boriš na igrišču," se je hudoval Vujović in kot simbol nemoči izpostavil uvodne minute, v katerih so Danci kot za stavo gole dosegali prek fizično najmočnejšega Mateja Gabra.

Vujović napoveduje pomladitev reprezentance. | Foto: Stanko Gruden, STA Vujović napoveduje pomladitev reprezentance. Foto: Stanko Gruden, STA

Pravi v (ne)pravem trenutku

Štirih zmag na šestih olimpijskih tekmah Vujović ni pozabil. Izpostavlja tudi dejstvo, da je olimpijski turnir na površje potisnil nosilce novega rodu, kot so Blaž Janc, Blaž Blagotinšek, Miha Zarabec. A v isti sapi poudarja, da Sloveniji do želenih rezultatov manjka še marsikaj. "Veliko bo treba še delati. Potrebujemo veliko tekem. Potrebujemo vodjo. A to mora biti vodja na igrišču in ne zgolj tisti, ki govori," pripoveduje slovenski selektor, ki ostaja v reprezentančnem sedlu. "Če me ne bodo zamenjali," pravi. Njegove misli so že usmerjene proti svetovnemu prvenstvu 2017 v Franciji in predvsem evropskemu prvenstvu, ki ga bo leta 2018 gostila Hrvaška. Tam namreč pričakuje vrhunec pomlajene izbrane vrste.

Ključni poudarki

  • Slovenska rokometna reprezentanca je tretjič nastopila na olimpijskih igrah.

  • Po štirih zmagah v skupinskem delu (Brazilija, Egipt, Poljska in Švedska) in porazu proti Nemčiji je Slovence v četrtfinalu domov poslala Danska (37:30).

  • Z uvrstitvijo v četrtfinale je Slovenija izenačila rezultat z OI 2000 in presegla izkupiček z OI 2004, kjer se je poslovila že po skupinskem delu.

  • V polfinale olimpijskih iger so se uvrstile Francija, Nemčija, Poljska in Danska.

  • Rokometna reprezentanca ostaja edina ekipa iz kolektivnega športa z uvrstitvijo na poletne olimpijske igre.

  • Uradni cilj reprezentance je bila uvrstitev v polfinalu. Igralci in trener pa niso skrivali, da se želijo boriti za kolajne.

Vaše mnenje: kako uspešna je bila Slovenija v Riu?

  • Presegla je pričakovanja.
    6,87 %
    103 glasov
  • Dosegla je realen rezultat.
    79,72 %
    1195 glasov
  • Razočarala je.
    13,41 %
    201 glasov
Oddanih 1499 glasov
Ne spreglejte