Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
2. 11. 2016,
21.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Uroš Zorman Rokometna reprezentanca rokomet Veselin Vujović

Sreda, 2. 11. 2016, 21.11

6 let, 7 mesecev

Po zmagi slovenskih rokometašev nad švicarskimi

Švicarski opomin s srečnim koncem

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Rokometna reprezentanca Slovenija Švica | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Rokometna reprezentanca je zmagovito začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2018. V Velenju je po odličnem drugem polčasu z 32:27 premagala Švico. V nedeljo jo čaka gostovanje na Portugalskem.

Tekma s Švicarji, ki že desetletje iščejo pot na veliko tekmovanje, je nazorno razkrila, da Slovenija prav nikogar ne premaga zlahka brez aktiviranja vseh potencialov.

Na igrišču ne šteje, kaj si storil včeraj, prejšnji teden ali prejšnji mesec. Švicarji niso vprašali, zakaj so bili Slovenci šesti na olimpijskih igrah, zakaj so jih v Riu trepljali po rami za igro, zakaj so za svetovno prvenstvo prikrajšali Norvežane in za olimpijske igre Špance. Ne, oni so le igrali. Še posebej v prvem polčasu, ko so vodili tudi za pet golov.

V zadnjih 25 minutah tekme so Slovenci dobili le osem zadetkov in prikazali igro, kakršna jih krasi na najboljših tekmah. S trdno obrambo in številnimi protinapadi. Še eno sporočilo tekme je pomen Uroša Zormana pri kreiranju igre, podajah in zadetkih. V obeh smereh se je izkazal debitant Tilen Kodrin.

Žal si je na srečanju mečno mišico poškodoval krožni napadalec številka ena, odlični Matej Gaber, ki na Portugalskem gotovo ne bo igral. Na drugi tekmi je Nemčija premagala Portugalsko. Iz vsake skupine na prvenstvo napredujeta po dve ekipi.

"Prvi polčas je bil zelo slab, podoben tistemu pred leti, ko smo izgubili v Ukrajini." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Prvi polčas je bil zelo slab, podoben tistemu pred leti, ko smo izgubili v Ukrajini." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Takšnega polčasa že dolgo ne

Blaž Janc je dosegel šest golov, Dean Bombač, Uroš Zorman in Gašper Marguč po štiri, Gorazd Škof je imel osem obramb, Matevž Skok pa sedem. Njun kolega v švicarskih vratih Nikola Portner je ustavil 16 žog. Manuel Liniger je dosegel šest golov.

"V prvih štiridesetih minutah nismo igrali po željah občinstva in našega selektorja, v zadnjih 20 minutah pa smo vendarle uveljavili svoje izkušnje in z veliko bolj bojevito predstavo zasluženo osvojili obe točki," je po srečanju dejal Janc.

Njegov levoroki kolega Jure Dolenec ga je dopolnil: "Prvi polčas je bil zelo slab, podoben tistemu pred leti, ko smo izgubili v Ukrajini. Švicarjev nismo podcenjevali, po dobrem začetku smo močno popustili in naredili preveč tehničnih napak. Ob polčasu smo se pogovorili in dvignili raven svoje igre. Potek tekme in popoln preobrat pa je tudi dokaz naše kakovosti."

Slovenija se je v prvem polčasu mučila v napadu in izgubljala žoge, izkazala pa se ni niti v obrambi. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenija se je v prvem polčasu mučila v napadu in izgubljala žoge, izkazala pa se ni niti v obrambi. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Švicarski juriš

Švicarji, čeprav brez glavnega asa Andyja Schmida, se nikakor niso pokazali za krotke ovčke. Brez kakršnega koli bremena so se postavili čvrsto in odločno, čakali na slovenske spodrsljaje in izkoriščali svoje adute. Predvsem prek vratarja Portnerja in levega krila Manuela Linigerja. Da nikakor niso "levi" igralci, pa so večkrat potrdili tudi drugi.

Slovenija se je mučila v napadu in izgubljala žoge. V prvem polčasu je poleg dveh zapravljenih sedemmetrovk šepala realizacija s kril, ki so imela strel iz igre 10/3.

Danska sodnika sta se razmeroma hitro odločala za izključitve, a to ni opravičilo za šepajočo slovensko čvrstost v obrambi. Švicarji, ki skoraj vsi po vrsti nastopajo v manj slovitih klubih od Slovencev, so bili tisti, ki so "vrteli" gostitelje v napadu. Vujović je menjaval igralce in postavitve, a je z izjemo začetnih minut delovalo redko kaj.

Slovenija je v drugem polčasu strnila vrste. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenija je v drugem polčasu strnila vrste. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Podpora, ko je bilo najbolj potrebna

Jasno je bilo, kdo je bolj motiviran. Švicarska klop je skakala v zrak ob vsaki posrečeni potezi. Vseeno je lepo napolnjena Rdeča dvorana stala za reprezentanti, tudi ko jim ni šlo nič po načrtih. Na primer dobrih pet minut pred glavnim odmorom, ko so Švicarji prek Romana Sidorowicza povedli za konkretnih pet golov.

Takšno prednost so gostje obnovili tudi na začetku drugega dela. Slaba novica je bila tretja izključitev Blaža Blagotinška. Potem pa so se Slovenci počasi prebudili. Vujović je v igro poslal debitanta Tilna Kodrina in mu namenil vlogo špice v postavitvi 5-1, ki  ji je gibljivost zagotavljal tudi Darko Cingesar. Niti v napadu je dobro povezoval Uroš Zorman, zadevala sta Dean Bombač in Blaž Janc.

Slovenija odkrila svojo igro

Agresivnost se je v primerjavi s prvim polčasom povzpela za nekaj stopenj. Obramba je pomagala Matevžu Skoku. Slovenija je vendarle spet odkrila svojo igro s čvrsto obrambo – v drugem polčasu je dobila 12 golov, dala jih je 20 – in protinapadi.

Sedem minut so Slovenci potrebovali za izničenje zaostanka petih golov, nadaljnjih deset, da so si takšno prednost (28:23) priborili sami. Švicarjem je začelo primanjkovati moči in idej. Slovenska prednost je segla največ do šestih golov.

Zdaj na(d) Portugalsko

V nedeljo Slovence čaka že naslednja tekma. Gostovanje na Portugalskem. Tam bosta po zagotovilih selektorja v ekipi gotovo tako Marko Bezjak kot Miha Zarabec, ki sta ob Primožu Proštu in Urbanu Lesjaku tokrat počivala. Zmaga bi izpolnila cilj prve etape kvalifikacij.

Slovenija : Švica 32:27 (12:15)

Slovenija: Skok (7 obramb), Škof (8 obramb); Blagotinšek 1, Henigman 1, Marguč 4 (3), Kavtičnik 2, Janc 6 (3), Dolenec 2, Cingesar 1, Poteko 2, Cehte, Kodrin 3, Gaber 2, Zorman 4, Grebenc, Bombač 4.

Švica: Wick, Portner (14 obramb), Meister 1, Liniger 6 (3), Tynowski 3, Vernier, Svajlen, Lier, Alili 3, Sidorowicz 2, Delhees 3, Von Deschwanden 3, Küttel 1, Marković, Maros 5, Huwyler.

Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Švica 3 (3).

Izključitve: Slovenija 14, Švica 14 minut.

Rdeči karton: Blagotinšek (34.).
Ne spreglejte