Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
2. 11. 2016,
9.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

rokomet Uroš Zorman Veselin Vujović Rokometna reprezentanca

Sreda, 2. 11. 2016, 9.20

6 let, 6 mesecev

Kapetan se vrača, še preden je sploh dobro odšel

Uroš Zorman bo v reprezentanci le igralec. Za zdaj. #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Zorman Thumb1 | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Po pogovoru s selektorjem Veselinom Vujovićem se je Uroš Zorman odločil preložiti reprezentančno upokojitev. Izbral je mehki prehod.

Pot na Hrvaško se je začela

Rokometna reprezentanca je na prvi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018 premagala Švico z 32:27. Četrta ekipa v skupini je Nemčija. EP si zagotovita najboljši ekipi iz vsake skupine.

Na pragu svojega 37. leta in po poldrugem desetletju reprezentančne kariere je Uroš Zorman nameraval reči zbogom državnemu dresu: "Mislim, da je bil pravi trenutek. V zadnjega pol leta smo igrali vrhunski rokomet. Ta šport smo dvignili tja, kamor spada. To je bil moj pogled. Selektorjev je bil malo drugačen. Nimam 25, 26 let. Malo 'čutim' olimpijske igre. Ni bilo veliko počitka, vse me boli, nisem takšen, kakršen sem bil pred pol leta ali letom."

Uroš Zorman o svoji "novi" reprezentančni vlogi:

Veselin Vujović o Urošu Zormanu:

"V interesu vseh nas je, da ostane del igralske zgodbe, hkrati pa ga počasi priključimo strokovnemu delu," pravi Veselin Vujović. | Foto: Vid Ponikvar "V interesu vseh nas je, da ostane del igralske zgodbe, hkrati pa ga počasi priključimo strokovnemu delu," pravi Veselin Vujović. Foto: Vid Ponikvar "Menim, da Zorman mora ostati del članske reprezentance, saj preprosto potrebujemo njegovo kakovost in znanje.

Zormana ne nameravam mučiti na tekmah z lažjimi tekmeci, kot so recimo Švicarji, na zahtevnih dvobojih, kot so tisti z Nemci, pa ga zagotovo potrebujemo.

Za igralca je gotovo težko, ko se odloči za določen korak v svoji poklicni poti, nato pa te nekdo prosi, da to prekličeš. V tem trenutku je v tem položaju Zorman, a menim, da je v interesu vseh nas, da ostane del igralske zgodbe, hkrati pa ga počasi priključimo strokovnemu delu.

Njegovo znanje in nasveti so vselej dragoceni, prav tako izjemno koristni za reprezentanco. S tem bi mu hkrati pomagali na njegovi poti do trenerja in morebiti celo do selektorja slovenske reprezentance."

Selektor si želi njegovih izkušenj in nasvetov. | Foto: Slavko Kolar Selektor si želi njegovih izkušenj in nasvetov. Foto: Slavko Kolar Potrebe bodo narekovale igranje

Po pogovoru s selektorjem, ki ga je, kot je na pol v šali dejal štirikratni osvajalec lige prvakov, malce ujel na levi nogi in vseeno uvrstil na reprezentančni seznam, si je premislil. Ostaja v reprezentanci, tudi kapetan je še vedno.

Razliko s preteklostjo predstavlja dejstvo, da bo igral po potrebi. Predvidoma na pomembnejših tekmah.

"Rekel sem, da se poslavljam. In če bi vodstvo reprezentance odvrnilo: V redu, Uroš, gremo vsak svojo pot. Odločitev je dokončno spremenil razgovor s selektorjem. Nekako sem bil postavljen pred zid. Na njegove besede je bilo težko odgovoriti. Težko je tudi čez noč zapustiti reprezentanco. Morda mi bo zdaj lažje, ko bom zraven, pomagal, odigral kakšno tekmo," si "mehkega" prehoda iz reprezentančnega v "samo" igralski status želi Zorman.

Kandidat za svetovno prvenstvo

Ne glede na stabilno igralsko in osvajalsko formo – Kielce so v lanski sezoni osvojile vse, kar je bilo mogoče – ter konstanto igranja na vrhunski ravni EMŠO zahteva svoje. Čas za regeneracijo: "Določene stvari delam enako kot drugi, določene po programu kondicijskega trenerja Primoža Porija. Ne vem, ali bom igral na prihajajočih tekmah. Vodstvo reprezentance želi, da bi potoval na Portugalsko. Bomo videli. Kot kaže, bom v kadru kandidatov za svetovno prvenstvo." To se v Metzu začne 12. januarja s tekmo proti Angoli.

Veselin Vujović bo v kratkem podaljšal pogodbo do leta 2020. Nato pa ... | Foto: Stanko Gruden, STA Veselin Vujović bo v kratkem podaljšal pogodbo do leta 2020. Nato pa ... Foto: Stanko Gruden, STA Koga ne zanima?

Veselin Vujović je že večkrat javno zatrdil, da Zormana v prihodnje vidi kot selektorja. Med drugim tudi v obširnem intervjuju za Sportal pred olimpijskimi igrami. Kot kaže, se počasi začenja tudi nekakšno uvajalno obdobje s postopno priključitvijo strokovni ekipi v določeni, svetovalni meri. Za zdaj na bolj neformalni ravni.

Glede na Vujovićevo skorajšnje podaljšanje pogodbe do leta 2020 se teza ponuja sama po sebi. Z Zormanom na selektorskem mestu od tedaj naprej?

"Koga pa to ne zanima? Sploh če imaš ambicije biti trener. A ne morem imeti neke funkcije v reprezentanci, ki ne bi bila igralska, če še vedno igram za klub. To bi bilo neresno do takšne institucije, kot je slovenska reprezentanca. Naj grem na primer na svetovno prvenstvo kot svetovalec, ko ne bom nič treniral, nato pa se vrnem v klub, kjer me takoj čaka pomembna tekma," se sprašuje Zorman.

"Dokler igram na tako resni ravni, bom v reprezentanci le igralec," umirja žogo kapetan, ki je ovrgel možnost, da bi igralsko kariero končal v Sloveniji: "V takšnem položaju nima smisla drezati v osje gnezdo. Poslovil se bom v tujini."

Ne spreglejte