Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
11. 1. 2017,
15.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Dragan Gajić Blaž Janc Jure Dolenec Kielce Barcelona rokomet svetovno prvenstvo Vid Kavtičnik

Sreda, 11. 1. 2017, 15.20

6 let, 6 mesecev

Tovarna odličnih levičarjev

Projekt Slovenec v vsak top evropski klub

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

S prestopoma rokometnih reprezentantov Jureta Dolenca k španski Barceloni in Blaža Janca k poljskim Kielcam se bo še povečala koncentracija slovenskih igralcev v najboljših evropskih in s tem svetovnih klubih.

Številni slovenski rokometni levičarji igrajo v odličnih klubih. | Foto: Sportida Številni slovenski rokometni levičarji igrajo v odličnih klubih. Foto: Sportida

Od našega poročevalca iz Metza | Foto:

Omenjena reprezentanta druži kar nekaj stvari. Oba na primer izhajata iz manjših okolij – Jure Dolenec iz Škofje Loke, Blaž Janc pa je kariero začel pri Sevnici. In oba sta levičarja. Teh je slovenski rokomet, v katerem še zdaleč ni vse idilično, "izdelal" malo morje. Tudi za najboljše evropske klube.


Gašper Marguč ima z Veszpremom pogodbo vse do leta 2020. | Foto: Vid Ponikvar Gašper Marguč ima z Veszpremom pogodbo vse do leta 2020. Foto: Vid Ponikvar Kielce, kamor odhaja Janc, ki je imel tudi številne druge mamljive ponudbe, so lani osvojile evropski naslov. Tam bo imel družbo vsaj Deana Bombača, če že ne tudi Uroša Zormana, ki sicer bolje igrata z desno roko.

V Veszpremu – ta je v finalu iz rok izpustil evropsko krono, ki jo je že zelo trdno, a še vedno premalo odločno držal – v letošnji sezoni igrata kar dva levičarja, Dragan Gajić in Gašper Marguč.

Najmanj eden bo gotovo nadaljeval sodelovanje s serijskim madžarskim prvakom. Za gorečega zasledovalca Veszprema Pick Szeged, ki mu gre v ligi prvakov letos odlično, prvo legionarsko sezono igra Velenjčan Mario Šoštarič.

Slovenski levičarji v ligi prvakov 2016/17:

Dragan Gajić (Veszprem)
Gašper Marguč (Veszprem)
Mario Šoštarič (Pick Szeged)
Jure Dolenec (Montpellier)
Vid Kavtičnik (Montpellier)
David Miklavčič (Zagreb)
Blaž Janc (Celje)
Žiga Mlakar (Celje)
Gal Marguč (Celje)
Matic Grošelj (Celje)

Slovenski trojček v Zagrebu

Barcelona, kamor odhaja Dolenec, se je v lanski sezoni od lige prvakov poslovila v četrtfinalu. A ima vselej najvišje ambicije. Vse, kar je manj od naslovov, Kataloncev ne zanima. Zagreb se je drugič zapored uvrstil med najboljšo evropsko osmerico. Pri njem v družbi Matevža Skoka in Darka Cingesarja igra David Miklavčič, še en reprezentančni levičar. 

Vid Kavtičnik je rokometaš s trajno vrednostjo na rokometnem trgu. | Foto: Sportida Vid Kavtičnik je rokometaš s trajno vrednostjo na rokometnem trgu. Foto: Sportida Nemška siva lisa

Vid Kavtičnik, novi kapetan slovenske reprezentance, je vidni član Montpelliera in bo tam ostal tudi v prihodnji sezoni.

Velenjčan je v preteklosti blestel pri nemškem velikanu Kielu, klubu, ki je v lepem spominu ostal tudi Romanu Pungartniku, še enemu izjemnemu rokometašu na desnem krilu, ki je občasno pokukal tudi na zunanji položaj. Ravno najboljši nemški klubi so v zadnjih letih nekakšna siva lisa za slovenske levičarje in nasploh rokometaše.

Že vse od Kavtičnikovega odhoda v Montpellier v Kielu, Rhein-Neckarju in Flensburgu – če naštejemo tiste, ki so največkrat pri vrhu – ni bilo slovenskega rokometaša. Delna izjema je vsekakor Jure Natek, ki je moral po lanski sezoni iz zdravstvenih razlogov (pre)hitro končati kariero. Pred tem je bil vrsto let eden najpomembnejših igralcev Magdeburga, kjer igra tudi desničar Marko Bezjak, aktualnega nemškega pokalnega zmagovalca.

Slovenska rokometna reprezentanca bo nastopila na svetovnem prvenstvu v Franciji, ki bo med 11. in 29. januarjem 2017. Igrala bo v skupini, ki jo gosti Metz, skupaj z Angolo (tekma bo 12. januarja), Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo. V osmino finala napredujejo po štiri reprezentance iz vsake skupine.

Levičar Jan Jurečič iz Krke je prvi strelec slovenskega prvenstva. Na 16 tekmah je dosegel 112 golov. | Foto: Danilo Kesič Levičar Jan Jurečič iz Krke je prvi strelec slovenskega prvenstva. Na 16 tekmah je dosegel 112 golov. Foto: Danilo Kesič

In prihodnost?

Na vidiku je še nekaj mladih levorokih igralcev, nekdanjih ali aktualnih članov mlajših kategorij. Na primer omenjena Marguč in Matic Grošelj (Celje), Jan Jurečič (Krka), Adam Bratkovič, Dani Zugan in Nejc Planinc (Koper) ... To so imena, ki bi lahko predstavljala novi val. Najprej za slovensko ligo, nato pa ...

Ne spreglejte