Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
23. 2. 2017,
16.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Bundesliga Füchse Berlin Mark Ferjan

Četrtek, 23. 2. 2017, 16.15

6 let, 6 mesecev

Mladi vratarski up

Mark Ferjan na klopi svetovnih klubskih prvakov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
mark ferjan | Foto L. G.

Foto: L. G.

Ljubljančan Mark Ferjan se je v tujino odpravil že pri 16 letih. Sprejel je ponudbo berlinskega kluba Füchse, pri katerem je pred dnevi prvič sedel na klopi najboljše zasedbe.

Star je komaj 18 let, pred dnevi pa je bil prvič v najboljši zasedbi berlinskega Füchseja, svetovnega klubskega prvaka. Ljubljančana Marka Ferjana na poti do vrhunskega vratarja čaka še obilica zavzetega dela, a kot kaže, mu ambicioznosti in odločnosti ter tudi drznosti ne manjka.

Berlinčani so pred kratkim že gostovali v Sloveniji. Ribnica se jim je ob svojem debiju na evropski sceni odlično upirala, zmaga pa je vseeno odpotovala v nemško prestolnico.

Vskoči po potrebi

S člansko ekipo vadi, če je kateri od vratarjev – v berlinskih vratih delujeta nemški reprezentant Silvio Heinevetter in prekaljeni Čeh Petr Štochl – poškodovan. Sicer brani za mladince. Ferjanu je sloviti trener Velimir Petković priložnost – za zdaj v ekipi, ne še na igrišču – ponudil proti francoskemu St. Raphaelu. Berlinčani so slavili s 33:31.



Odprtih več možnosti

A že to je bilo dovolj vznemirljivo. "Vzdušje je bilo odlično. Na tekmi je bilo pet tisoč ljudi, čeprav smo morda pričakovali še kakšnega več. Ko smo vodili za sedem, sem se ogreval, nato pa je prednost upadla na le dva gola in nisem vstopil," razlaga Ljubljančan, ki je v Berlin iz Olimpije prispel poleti 2014.

S Petkovićem se dobro razumeta, njegova želja pa je čim prej redno braniti za člansko ekipo. Če to ne bo mogoče v Berlinu, pa kje drugje. Posoja je realna možnost, na primer vadba v Berlinu in branjenje za katerega od drugoligašev. Ampak: "Moja prioriteta je boj za priložnost tukaj. Če ne, pa bi se preizkusil v katerem od nemških prvoligašev ali v kakem klubu, ki igra v ligi prvakov." Ponudbe so, ampak nobene prav zelo konkretne.

Mark Ferjan ima visoke ambicije. | Foto: Lächler das Mark Ferjan ima visoke ambicije. Foto: Lächler das

Andersson, Prošt, Perić, Vranješ ...

Njegov vzornik je Šved Matthias Andersson, od slovenskih vratarjev pozorno spremlja Primoža Prošta, velik vtis je nanj naredil Dejan Perić. Najraje bi delal s trenerjem Ljubomirjem Vranješem.

Lansko poletje je z reprezentanco mlajših kadetov na evropskem prvenstvu osvojil četrto mesto. Po koncu sezone ga z mladimi Slovenci, ki jih vešče vodi Jani Klemenčič, čaka svetovno prvenstvo v Gruziji: "Hočemo medaljo, do katere nam je na lanskem prvenstvu malo zmanjkalo."

Veliko pasti preži na mlade športnike, a Ferjan je prišel že precej daleč. Ob ustrezni fizični in psihični pripravljenosti bi lahko postal pomemben element enega od najuglednejših nemških klubov, ki je navsezadnje svetovni klubski prvak. V klubu Ferjan ni edini Slovenec. Družbo mu dela levičar Tim Rozman, prav tako letnik 1998.
 

Ne spreglejte