Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
16. 1. 2013,
18.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Mačkovšek

Sreda, 16. 1. 2013, 18.50

6 let, 6 mesecev

Mačkovšek – od rezervista do super jokerja

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najprijetnejše presenečenje svetovnega prvenstva v slovenski reprezentanci je ob Primožu Proštu 20-letni Borut Mačkovšek.

Borut Mačkovšek, kar 204 centimetre visoki levi zunanji Celja Pivovarne Laško, je na svetovno prvenstvo prispel zadnji hip. Pa ne zato, ker bi zamujal z letala, ampak zaradi poškodbe Davida Špilerja. Da Gorenjec ne bo mogel pomagati (vsaj) v skupinskem delu, je postalo jasno le nekaj dni pred odhodom. Denič pa je izmed rezervistov izbral Mačkovška. Čeprav je debitiral že pri 18 letih, je marsikdo razglasil tekmo s Poljsko, na kateri je zabil osem golov iz 11 poskusov, za njegov pravi prvenec v članski reprezentanci. Vsekakor je bila to njegova najboljša tekme v reprezentančnem dresu, na zadnjih dveh srečanjih pa v mreži od 15 Primorčevih strelov niso končale le tri žoge.

''Res je, da smo na koncu igrali gol za gol, ampak pomembno je bilo, da smo ostali prava ekipa in slavili,'' je zadovoljen Mačkovšek, ki je opisal selektorjeva navodila pred pomembnim srečanjem za razplet pri vrhu v skupini C: ''Pred tekmo mi je Denič rekel: 'Tvoja naloga ni razmišljati ali podajati. Ko prideš v igro, če je priložnost, vrzi. Meči, meči, meči, dokler v mrežo ne bo šlo nekaj žog. Potem se bo odprlo tudi soigralcem.' To se je tudi zgodilo.'' Zdi se, da je pri Mačkovšku, ki je za Celje zabil 25 golov v ligi prvakov, posebej pa se izkazal proti Sävehofu s sedmimi, pomembno, kje končajo prvi streli.

''Pri večini mladih igralcev je tako: če zgrešiš strel, dva, tri, tudi zaradi manj izkušenj, izgubiš samozavest. Proti Poljski ni bilo nobenega problema. Tudi ko sem zgrešil, smo mi soigralci rekli, da sem zato tu, da mečem od daleč, kar je moja naloga. To mi je tudi uspelo, mislim, da z odliko. Upam na podobno nadaljevanje,'' pravi udarni mož mladinske reprezentance, ko jo je pomagal popeljati na svetovno prvenstvo.

Zdaj blesti na članskem, selektor pa ga ne želi dvigniti previsoko. ''On je sestavni del državne reprezentance. On je prišel in izkoristil svojo priložnost. Jutri ali pojutrišnjem bodo igrali nekateri drugi. Tega ne bi obešal na veliki zvon. To je njegov pravi debi v reprezentanci. Pravimo, da se prvi mački v vodo mečejo (Maček je vzdevek Mačkovška, op. a.). Odigrati mora vsaj 150 takšnih tekem, da bomo lahko komentirali,'' je o levem zunanjem, kakršnega je Slovenija dolgo čakala, dejal Boris Denič.

Ne spreglejte