Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
29. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

Rio 2016

Petek, 29. 7. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

En teden do olimpijskih iger

Rio med peklom in rajem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Od slovesnega odprtja olimpijskih iger na kultnem nogometnem štadionu Maracana v Riu de Janeiru nas loči še natančno en teden. Še sedem dni, še sedem vprašanj.

Še sedem dni in Rio bo postal športna prestolnica sveta. | Foto: Še sedem dni in Rio bo postal športna prestolnica sveta.

"Dobrodošli v peklu," je pred tedni pisalo na velikem transparentu, ki je pozdravljal potnike na osrednjem letališču v Riu de Janeiru. Z njim so javni uslužbenci opozarjali na skromne finančne razmere in kadrovsko podhranjenost v mestu, ki je prežeto s kriminalom.

Drugačno podobo Ria odslikavajo turistične razglednice in pa olimpijske objave na spletnih omrežjih. Tudi organizatorji olimpijskih iger, ki se bodo začele že čez teden dni, skušajo Rio prikazati kot – raj. Kot olimpijski raj.


Še sedem dni, sedem vprašanj

Kako so se na igre pripravili Brazilci?

Prvi odzivi reprezentanc, ki so se naselile v olimpijsko vas, Brazilcem niso bili v čast. Nizka raven higiene, nedokončani objekti, nedelujoča stranišča, težave s prevozi … Kakšna je slika en teden pred igrami? "Boljša," odgovarja član vodstva in mojster logistike v slovenski reprezentanci Blaž Perko in dodaja: "Ko smo člani glavnine reprezentanc opozorili na težave, se je prevetrena organizacijska ekipa lotila urejanja olimpijske vasi. Sprva so bili Brazilci dokaj ležerni. Ko pa nastane panika, pohitijo. Zato verjamem, da bodo uredili vse, kar je potrebno do začetka iger. Stvari se počasi postavljajo na svoje mesto."

Kakšne adute v Rio pošilja Slovenija?

Dodobra pomlajena slovenska odprava šteje 59 športnikov iz 14 športnih panog, kar je tretja najmanjša odprava po osamosvojitvi, a obenem tudi tretja z ekipo v moštvenih športih. Ta čast bo znova pripadla rokometašem, ki bodo v središču pozornosti in obenem tudi favoriti za najvišja mesta. Visoko, tudi proti kolajnam, pa bodo merili še v kajakaški ekipi in v vselej močnem judo taboru, zadnje besede pa ni rekel še niti zastavonoša, izkušeni jadralec Vasilij Žbogar, sicer tudi edini aktivni slovenski olimpijec z olimpijskim odličjem.

Kdo so zvezdniki olimpijskih iger?

Čar olimpijskih iger je nedvomno tudi v tem, da vsaka štiri leta ponujajo nove zvezdniške obraze. Vseeno pa je mnogim športnikom zvezdniško priponko mogoče pripeti že pred odprtjem. Ker so Brazilci narod nogometa, izpostavljajo Neymarja. Na atletskem štadionu bodo soji žarometov usmerjeni predvsem v Usaina Bolta. Zvezdniško bo obarvan tudi teniški turnir, na katerem bosta med drugim nastopila Novak Đoković in Serena Williams. V košarkarskih dvoranah bodo imeli glavno besedo Američani, v bazenu pa njihov rojak Michael Phelps, za katerega bo Rio po kar 22 olimpijskih kolajnah in premaganih osebnih težavah zadnje dejanje športne poti.

Hitro, hitreje ... Usain Bolt | Foto: Hitro, hitreje ... Usain Bolt

Kako nevarna je zika?

"Razlogov za alarm ni," so na vprašanja o ziki slovenske športnike pomirjali člani zdravniškega spremljevalnega osebja in poudarjali, da je nevarnost infekcije ob upoštevanju vseh ukrepov majhna. "Tudi če se povprečen zdrav športnik okuži, ne bo huje zbolel. Težave se lahko pojavijo le pri nosečnicah. Druge vzročno-posledične povezave med virusom in boleznimi pa niso dokazane," športnikom sporoča Nada Rotovnik Kozjek, članica medicinske komisije Olimpijskega komiteja Slovenije, in dodaja, da je v Riu zimsko obdobje, kar pomeni, da je komarjev, glavnih prenašalcev zike, manj.

Rio de Janeiro Brazilija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kako varen bo olimpijki Rio?

Rio bo prvo južnoameriško mesto, ki bo gostilo olimpijske igre. Drži pa se ga tudi bolj neugleden status. Gre za kraj z daleč najvišjo stopnjo kriminalitete med vsemi gostitelji olimpijskih iger v zgodovini. A Brazilci imajo odgovor: "To bodo najbolj varovane olimpijske igre." Ne le zaradi kriminala v mestu, temveč tudi zaradi naraščajočega strahu pred terorizmom, bo za varnost skrbelo več kot 85 tisoč policistov, vojakov in varnostnikov.

Kdo bo prižgal olimpijski ogenj?

Ena najbolj skrbno varovanih olimpijskih skrivnosti vsaka štiri leta ostaja ime zadnjega nosilca olimpijske plamenice in tistega, ki na koncu tudi prižge olimpijski ogenj. Čeprav je končni izbor vedno začinjen tudi s presenečenji, pa je v Braziliji splošno priznani glavni favorit za to čast predvsem Pele. Legendarni nogometaš, ki pooseblja brazilsko ljubezen do nogometa, namreč velja za enega največjih ambasadorjev države gostiteljice.

Rio bo olimpijske igre gostil med 5. in 28. avgustom. | Foto: Rio bo olimpijske igre gostil med 5. in 28. avgustom.

Kako bo na igre vplival škandal z ruskim dopingom?

Zadnje priprave športnikov na vrhunec štiriletnega tekmovalnega obdobja pa je dodobra zasenčila ruska reprezentanca, ki se je znašla v žarišču dopinške afere. Zaradi obremenilnega poročila svetovne protidopinške agencije, ki državi očita sistematične kršitve pod državnim okriljem, je Rusiji grozila celo izključitev z iger. Na koncu so Rusi obstali kot olimpijska država, a bodo njihove vrste v številnih športnih dodobra razredčene, torej brez nekdanjih grešnikov. Konkurenca bo tako marsikje šibkejša, zato pa bodo toliko močnejši lovci na doping. Ti že "krožijo" po olimpijski vasi in prizoriščih. Med drugim so na odvzem vzorcev urina povabili tudi del slovenske ekipe.

Ne spreglejte