Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Četrtek,
28. 7. 2016,
15.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

kriminal nasilje olimpijske igre Varnost infografika Rio 2016

Četrtek, 28. 7. 2016, 15.23

6 let, 7 mesecev

Je Brazilija res najnevarnejša država, ki bo gostila olimpijske igre?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Foto: Reuters

Pred poletnimi olimpijskimi igrami smo novinarji napisali veliko člankov na temo varnosti v Braziliji, zato smo preverili, ali je Brazilija res najnevarnejša država, ki bo gostila igre. Primerjali smo, kakšna je bila stopnja kriminala v preostalih državah gostiteljicah iger po letu 1960 in kakšna je dejanska kriminalna statistika države Rio de Janeiro v prvih petih mesecih leta.

Brazilija najnevarnejša gostiteljica iger

Med sabo smo glede na stopnjo umorov v državi v letu prirejanja olimpijskih iger (OI) primerjali države gostiteljice OI po letu 1960. Vidimo lahko, da je Brazilija z naskokom najnevarnejša država, ki so ji zaupali organizacijo OI. Primat je prevzela Mehiki, ki je poletne OI gostila leta 1968. Med nevarnejšimi državami gostiteljicami najdemo tudi ZDA in Rusko federacijo.

Varnost v mestu Rio de Janeiro se je izboljševala, a le do krize

Mesto Rio de Janeiro je imelo v letu 2014 najmanj nasilnih smrti po letu 2000. Število nasilnih smrti v letu 2014 je bilo 55,6 odstotka manjše glede na najbolj krvavo leto po letu 2000, to je leto 2003. 

Statistika kaže, da se število nasilnih smrti spreminja v skladu z gospodarskim stanjem v Braziliji. Tako se je med letoma 2000 in 2014 samo leta 2009 BDP Brazilije zmanjšal (za 0,1 odstotka), v preostalih letih pa se je njeno gospodarstvo širilo. Ko je lani država doživela 3,8-odstotno krčenje gospodarstva, so se začele slabšati tudi številke o varnosti.

V državi Rio de Janeiro se je v prvih petih mesecih leta 2016 glede na prvih pet mesecev leta 2015 povečalo število skorajda vseh kriminalnih dejanj. Število nasilnih smrti se je povečalo za slabih 15 odstotkov, število kraj na ulici pa za dobro petino.

 

Slabše gospodarstvo = manj denarja za varnost

Konec julija so se policija in gasilci v državi Rio de Janeiro odločili za opozorilno stavko. Zaradi pomanjkanja sredstev so začeli varčevati pri stroških goriva. Helikopterji niso smeli leteti, mirovala je več kot polovica policijskih vozil, zamujati so začela tudi plačila policistom in gasilcem. Pisarniški material in čistilna sredstva so ti začeli dobivati z donacijami. Poleg slabšega varovanja se na račun krize povečuje revščina prebivalstva, to pa več prebivalcev sili v kriminalna dejanja.

Policija je naletela na veliko za obiskovalce OI pripravljenih paketov. Vsebujejo kokain, poleg oznake Rio 2016 in olimpijskih krogov pa so opremljeni tudi z napisom Hranite zunaj dosega otrok. Kolikor nam je znano, MOK ni uradni sponzor paketkov. | Foto: Reuters Policija je naletela na veliko za obiskovalce OI pripravljenih paketov. Vsebujejo kokain, poleg oznake Rio 2016 in olimpijskih krogov pa so opremljeni tudi z napisom Hranite zunaj dosega otrok. Kolikor nam je znano, MOK ni uradni sponzor paketkov. Foto: Reuters

Država odobrila dodatna sredstva, organizatorji obljubljajo varne OI

Brazilska vlada je državi Rio de Janeiro za varnost iger namenila dodatnih 800 milijonov evrov. Tako bo država lahko pokrila plače policije. Red bo poleg policije pomagalo vzdrževati dodatnih 27 tisoč vojakov in pripadnikov nacionalne garde. Skupno bo za varovanje skrbelo okoli 85 tisoč policistov in vojakov. To je približno enkrat več kot na OI v Londonu leta 2012. V 12-milijonskem velemestu Riu, kjer so oboroženi ropi in oboroženi spopadi kartelov zaradi drog nekaj vsakdanjega, v času iger pričakujejo od 300 do 500 tisoč obiskovalcev.

Po besedah policije v Riu je skok v številu ropov v zadnjih mesecih posledica delovanja roparjev, ki si želijo napolniti žepe pred avgustovskim zatišjem. Tolpe in policija med velikimi dogodki sklenejo tudi neko vrsto skritega pakta o mirovanju. Tako so opremo, ki so jo ukradli s televizijskega tovornjaka nemške novinarske ekipe, lastnikom vrnili zelo hitro, precejšnja neznanka pa ostaja, kaj se bo dogajalo s plačami policistov in posledično varnostjo v Braziliji, ko olimpijski šov zapusti državo.

Ne spreglejte