SiolNET. Sportal RIO 2016
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mrakova in Macarolova še enkrat v četrtek

0,08

termometer

Foto: Stanko Gruden, STA

Slovenski jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes v Riu ostali brez sklepne regate za medalje, saj je v zalivu v Rio de Janeiru vladalo skoraj brezveterje, ki ni onemogočilo začetka plova.

Tekmo bodo ponovili v četrtek, v kolikor pa se bodo podobne razmere ponovile, bo za končni vrstni red obveljala uvrstitev po 10 regatah.

Organizatorji so čakali na veter z oceana

"Ne vem, kaj je bilo za pričakovati. Ali čim prej štartati, ali pa čakanje, Zjutraj se je kazal veter s severa, nekaj ga je bilo in morda bi lahko tudi po tem speljali regati. A organizatorji so čakali na veter z oceana, ki je bil napovedan, to pa se ni zgodilo. Bilo je naporno, a nimaš kaj ... Rio vsak dan znova preseneča," je po večurnem čakanju na morju povedala 28-letna Mrakova in vsaj z zadnjim stavkom dala vedeti, da je obe slovenski tekmovalki močno prizadela torkova diskvalifikacija, ki je še nista povsem preboleli.

Praktično brez možnosti za medaljo

Primorki, evropski prvakinji iz leta 2015, sta po 10 plovih s 65 točkami na sedmem mestu, praktično brez možnosti za medaljo. V skromni teoriji nista odvisni le od svoje zmage, ampak od zelo slabega jadranja tekmic in pravilne uvrstitve slednjih.

Povsem drugače je bilo v torek takoj po tekmi, ko sta bili obalni jadralki na tretjem mestu, z možnostjo boja za srebro. Po protestu Japonk Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka na razplet osmega plova pa sta s tretjega mesta nazadovali na sedmo mesto in imata zdaj 16 točk ali osem mest zaostanka za tretjeuvrščeno ameriško posadko.

Žirija je prisluhnila japonski navezi in kaznovala Slovenki

Tina Mrak Veronika Macarol Foto: Stanko Gruden, STA Pritožbo na izide osmega plova sta vložili tako slovenska kot japonska posadka, da naj bi bili druga drugi napoto. Uspešnejši s pritožbo sta bili Japonki, ki sta bili v ospredju, čeprav prič za dogodek ni. Žirija je svojo odločitev nato sprejela na podlagi izjav jadralk in sledilnih naprav na jadrnicah, ki pa ne dajejo povsem 100-odstotnih odgovorov na realne razmere na morju.

"Zelo sva razočarani. Imava visoko povprečje uvrstitev, dve diskvalifikaciji pa sta naju povsem strli. Morda lahko iz tega kaj dobrega potegneva. V prihodnje bova morali, če bova nadaljevali, več časa nameniti tudi pravilom in priti na tekmo še bolje pripravljeni na tem področju," je še povedal tekmovalka, ki je pred štirimi leti v Londonu, takrat s Tejo Černe, osvojila 18. mesto.

Vodita Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, pred branilkama londonskega naslova iz Nove Zelandije Jo Aleh in Polly Powrie. Američanki Annie Haeger in Briana Provancha na tretjem mestu sta doslej zbrali 49 točk, francoski svetovni prvakinji Camille Lecointre in Helene Defrance 50, Japonki na petem mestu pa 52.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin