Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Rokometna reprezentanca rokomet Blaž Blagotinšek Matej Gaber Rio 2016

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Celjsko-škofjeloški trojček

"Če boš razmišljal o komarjih, te bo ta prej ali slej pičil"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
gaber blagotinsek poteko | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Seznam rokometnih udeležencev olimpijskih iger v Riu je za zdaj še skrivnost in tako naj bi ostalo še nekaj časa, a bi bilo veliko presenečenje, če tja ne bi potovali vsi trije krožni napadalci Matej Gaber, Blaž Blagotinšek in Vid Poteko.

Pri rokometnem selektorju Veselinu Vujoviću je gotovo to, da marsikaj ni gotovo. Besede, da nihče nima rezerviranega mesta v ekipi, so pri številnih trenerjih prazne. Pri njem imajo vsebino. To je med drugim dokazal na tekmah proti Norveški, ko je uradno najboljše desno krilo lige prvakov pustil na tribuni. Še zdaleč ne zato, ker Gašperja Marguča ne bi cenil, ampak iz taktičnih razlogov. Čeprav je bil debitant, se mu je Blaž Janc zdel ustreznejša rešitev za določene obrambne postavitve. In ni se zmotil. To pa spet ne pomeni, da je kdorkoli prečrtan.

Slovenska rokometna reprezentanca | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Brazilija, Poljska, Švedska, Nemčija in Egipt so tekmeci Slovencev na njihovih tretjih olimpijskih igrah v Riu. Z Egipčani se bodo pomerili najprej, 7. avgusta. Turnir traja od 6. do 21. avgusta. Prve štiri ekipe napredujejo v četrtfinale.

V skupini A nastopajo Francija, Hrvaška, Tunizija, Argentina, Danska in Katar. V Rio bo odšlo 16 ali 17 igralcev, a dva ali trije od teh bodo v rezervi. Na vsaki tekmi bo lahko nastopilo 14 igralcev.

Ne glede na odsotnost selekcioniranja v slogu železnega repertoarja je težko verjeti, da Vujović na svojem za zdaj še skrivnostnem seznamu za Rio ne bi oz. ni našel prostora za katerega od svojih krožnih napadalcev. Matej Gaber, Vid Poteko in Blaž Blagotinšek so za slovensko igro še posebej v obrambi, a seveda tudi v napadu preveč pomembni.

Vsi trije. Če bo Slovencem v Riu morda manjkal kak centimeter na zunanjem položaju, na črti ne bo tako.

Matej Gaber bo v klubskem smislu Francijo zamenjal za Madžarsko. | Foto: Vid Ponikvar Matej Gaber bo v klubskem smislu Francijo zamenjal za Madžarsko. Foto: Vid Ponikvar Škofja Loka

Matej Gaber je pravzaprav priučeni krožni napadalec. Pred reprezentančno uveljavitvijo je igral na zunanjem položaju. Prekvalificiral ga je nekdanji selektor Boris Denič. Tako sta v polno zadela oba.

Skoraj dva metra visoki Škofjeločan si ustvarja lepo kariero. Lok svojih klubov je iz domačega potegnil skozi Gorenje do francoskega Montpelliera in madžarskega Picka, pri katerem bo zaigral v prihajajoči sezoni. S telesno močjo in višino je glavni lik v osrčju slovenske obrambe.  

"Vsa ekipa tvori jedro. Borimo se in mečemo na glavo. Smo na dobri poti, kakovostno smo pripravljeni, s tem ne bo težav. Le še bolje se moramo uigrati, zmanjšati moramo število izgubljenih žog," o pripravah na Rio pravi velikan na črti. Z ziko se niti najmanj ne obremenjuje: "Če boš razmišljal o komarjih, te bo ta prej ali slej pičil."

Vid Poteko bo po Blagotinškovem odhodu prvi krožni napadalec Celja. | Foto: Vid Ponikvar Vid Poteko bo po Blagotinškovem odhodu prvi krožni napadalec Celja. Foto: Vid Ponikvar Celje 1

Vid Poteko je Gabrov vrstnik, tudi on rojen leta 1991. Čeprav vsi niso vedno verjeli vanj, se je razvil v enega od ključnih igralcev Celja in reprezentance. Zanj se že ogrevajo ugledni klubi iz tujine. Odkar je selektor Vujović, je aboniran član reprezentance, pred tem je bil v njej občasno.

"Glede na to, da je v reprezentanci ogromno Celjanov, se počutim kar domače. A vsi skupaj na igrišču delujemo kot eno. Zagotavljam, da je tako tudi ob njem," pravi Poteko.

blaz blagotinsek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Celje 2

Najmlajši izmed trojice je Blaž Blagotinšek. Čaka ga zanimiva in izzivov polna sezona, saj je v zameno za zajetno odškodnino okrog 140 tisoč evrov 22-letnika pridobil madžarski velikan Veszprem.

Z 203 centimetri je velikan tudi sam. Kaj zmore v obrambi in napadu, je nazorno pokazal (pre)ostrim Tunizijcem na prvih dveh pripravljalnih tekmah Slovenije pred Riom.

"Tunizijcem se nismo pustili. Očitno so se prišli bolj tepst kot igrat rokomet. Menili so, da se bomo pred njimi podelali, ampak smo jim odgovorili," se tega, da je brezkompromisnost pogosto edini izhod, zaveda zdaj že nekdanji Celjan.

Zanimivo, položaj krožnega napadalca pred leti v slovenski reprezentanci vsekakor ni bil med najbolje pokritimi. Tam so se zamenjali številni igralci. Z novo generacijo so stvari drugačne in bolj ustaljene.



 



Ne spreglejte