Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Veselin Vujović Rokometna reprezentanca Blaž Janc

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

ROKOMETAŠ BLAŽ JANC

Pri njem so presežki postali že prava rutina #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
blaz janc reprezentanca debi slovenija norveska | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Devetnajstletni Blaž Janc, rokometaš Celja, je debitiral v članski reprezentanci. Da je to storil zelo dobro, ni nobeno presenečenje z ozirom na predstave, ki jih je prikazoval v klubskem dresu.

"Tako kot smo mi naredili razliko šestih golov proti Norvežanom, jo lahko oni doma. A mi jim tega ne bomo dovolili. Zbrani bomo šli po zmago, ne bomo se zanašali na zalogo golov," pred povratno kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo z Norvežani napoveduje Blaž Janc.

Slovenski rokometaši so z njim v eni glavnih vlog na prvem srečanju premagali polfinaliste zadnjega evropskega prvenstva s 24:18 in si pripravili izvrstno izhodišče za pot na svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Francija.

Za sabo ima že dve sezoni lige prvakov z eno najpomembnejših vlog v ekipi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Za sabo ima že dve sezoni lige prvakov z eno najpomembnejših vlog v ekipi. Foto: Urban Urbanc/Sportida Na igrišču ne kaže let

Janc je v celjskem dresu v lanski sezoni sijal, bil večkrat izbran v postavo kroga lige prvakov. Trditev, da je eden najboljših mladih rokometašev na svetu, ni pretiravanje. Čeprav je še vedno najstnik, dvajset let bo dopolnil novembra, ima za sabo že štiri sezone lige prvakov.

V zadnjih dveh je po odhodu Gašperja Marguča postal številka ena na desnem krilu in eden najpomembnejših igralcev ekipe.

S 67 evropskimi zadetki je bil prvi klubski strelec. Za nameček je tudi na najvišji ravni igral na odgovornejšem mestu tako v napadu kot obrambi.

Odlikujejo ga izjemne racionalnost, hitrost, spretnost in mirnost. Vsekakor deluje bistveno bolj zrelo, kot bi mu pripisali za njegova leta. K temu je gotovo pripomoglo tudi dejstvo, da je praktično vso kariero – v domači Sevnici je prvič za člane zaigral že pri 14 letih – nastopal s starejšimi od sebe.

Le vprašanje časa

Janc je najboljši igralec generacije, ki je lani na svetovnem prvenstvu kadetov osvojila srebrno kolajno. V prejšnjih letih je bil v posamezni sezoni član več reprezentanc. Na vsakem mednarodnem mladinskem tekmovanju zadnjih, na katerem nastopi, postane najboljši igralec svojega položaja.

Vrhunci iger Blaža Janca (št. 8) s kadetskega svetovnega prvenstva 2015:

Članski selektor Veselin Vujović je na njegov račun izrekel številne pohvale. Zato je bil njegov premierni nastop v članski reprezentanci le vprašanje časa.

Blaž Janc je postal najboljši desni zunanji kadetskega svetovnega prvenstva, na katerem je lani Slovenija osvojila drugo mesto. | Foto: Bojan Puhek Blaž Janc je postal najboljši desni zunanji kadetskega svetovnega prvenstva, na katerem je lani Slovenija osvojila drugo mesto. Foto: Bojan Puhek Priložnost je prišla proti Norvežanom na izjemno pomembni tekmi. Vujović se je odločil, da na tribuni pusti izkušenejša Marguča in Maria Šoštariča, v ekipo pa je povabil Janca. Tudi zaradi obrambnih nalog, ki jih je izvedel odlično. Izkoristil je svoji hitrost in spretnost ter bil najboljši strelec tekme.

Delal je tudi napake, ki se jih zaveda, in med drugim zgrešil eno od petih slovenskih sedemmetrovk.

Pozabil na vse

"To je bil debi v, če lahko tako rečem, domači dvorani. Občutki so fenomenalni. Ko dobiš priložnost v članski reprezentanci, pozabiš na vse. Ponese te tudi fenomenalno občinstvo," je film zavrtel nazaj levoroki mladenič.

Ta je pred glasnim celjskim občinstvom, to sicer ni napolnilo Zlatoroga, pozabil na utrujenost po dolgi sezoni. Nekaj treme je bilo, ko je izvedel, da bo igral. Na tekmi pa ne. Da se je s hrabrostjo izkazal že na reprezentančni premieri, pa je presenetilo le tiste, ki ga ne poznajo.

Ne spreglejte