Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2013,
14.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tek

Četrtek, 3. 10. 2013, 14.58

6 let, 7 mesecev

"Tek je idealno zdravilo, če ..."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izšla je težko pričakovana Velika tekaška knjiga, ki so jo nemško govoreči tekači okronali za biblijo za rekreativne in profesionalne športnike. Priročnik povzema najnovejša dognanja na področju teka.

Velika tekaška knjiga je delo nekdaj najboljšega nemškega maratonca in cenjenega tekaškega trenerja Herberta Steffnyja, ki na 408 straneh ponuja vrsto strokovnih spoznanj o opremi, učenju teka, treningu, motivaciji, prehrani in zdravstvenih vidikih teka. Dejstva dopolnjujejo podrobni načrti tekaških treningov, preglednice in grafi ter številne fotografije in koristni nasveti. V Veliki tekaški knjigi so na voljo tudi številni testi, tako za začetnike kot za profesionalne tekače, na temo zdravja, kondicije, gibljivosti in moči. Priročnik je namenjen vsem spektrom tekaških zanesenjakov, od začetnikov, rekreativnih in gorskih tekačev, polmaratoncev, maratoncev in ultramaratoncev, avtor pa spodbuja in usmerja tudi tekaške načrte otrok, mladostnikov, žensk in starejših. Praktični vodnik zaokrožajo slikoviti eseji na temo teka v dežju, ptic, ki sovražijo tekače, korenin kenijskega tekaškega čudeža in podobno ter intervjuji z Joscho Fischerjem, Jurgenom Theofelom in svetovnim veteranskim prvakom W. Kochom. Delo je plod Steffnyjevih več desetletij dolgih izkušenj kot tekmovalca svetovnega razreda, tekaškega trenerja, vodje tekaških seminarjev in diplomiranega biologa.

Kako je Das große Laufbuch postala Velika tekaška knjiga

Knjigo z izvirnim naslovom Das große Laufbuch je med enim svojih potepov po Berlinu odkril novinar in nekdanji berlinski dopisnik Igor Jurič. Med brskanjem po knjižnih policah s tekaško literaturo je naletel na omenjeno bukvo – izraz bukva je na mestu, saj ima v izvirni različici še enkrat več strani –, se sprehodil čez strani in ugotovil, da lahko pomaga tudi njemu, neprofesionalnemu tekaču, ki je začel teči pred 30 leti. Kot samouk. "To so bili zlati časi, ko je bil tek nekaj novega in so kmetje kričali za tekači, da če nimajo kaj bolj pametnega početi, naj jim raje priskočijo na pomoč in pomagajo na njivi," se je spominjal Jurič.

Jurič: Tek je idealno zdravilo

Tako kot Helena Žigon, ki je v intervjuju za Sportal spregovorila tudi o svoji bitki z rakom, ki ga je premagala tudi zaradi svoje odlične fizične pripravljenosti, je tudi Jurič izpostavil terapevtski pomen teka. "Ko sem se tri mesece po koncu zdravljenja raka udeležil berlinskega maratona in ga, čeprav je bilo zadnjih deset kilometrov res mukotrpnih, tudi uspešno končal, sem sam sebi dokazal, da sem spet normalen človek. V teku moraš uživati," je prepričan Jurič. "Seveda je tek tudi stvar za uro, a je predvsem za dušo. Fizični napor je ventil za telo in dušo, tek pa idealno zdravilo in če ga izvajaš po pameti, je tudi brez stranskih učinkov."

Knjiga je pred slovenskim prevodom doživela kar nekaj porodnih krčev, a jih je uspešno prestala in je od zdaj na voljo tudi slovenskim bralcem.

Ne spreglejte