Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2018,
10.41

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek HOFER

Torek, 31. 7. 2018, 10.41

5 let, 8 mesecev

Jan Kovačič o pravilni prehrani tekača

Oglasno sporočilo

Pri posameznikovem dobrem počutju igra zelo veliko vlogo tudi prehrana. Slednjo je treba prilagoditi življenjskemu slogu, obremenitvam ter morebitnim alergijam oziroma boleznim.

S prehrano tako lahko telo krepimo ali pa utrujamo - vse je odvisno od tega, kaj se znajde na naših krožnikih. Jan Kovačič, športni strokovnjak in ambasador vseslovenskega družbeno odgovornega projekta 1, 2, 3, GREMO!, poudarja pomen pravilne prehrane, ki mora biti prilagojena naši fizični pripravljenosti, obroki pa redni in smiselno razporejeni čez cel dan. Razkril je nekaj koristnih nasvetov, kako nam pravilna izbira živil lahko pomaga na poti do boljšega počutja in omogoča, da bo trening še učinkovitejši.

Osnova je pomembna tudi pri prehrani

Ko pride do vprašanja teka v povezavi s primerno prehrano, je športni strokovnjak Jan Kovačič poln zanimivih in koristnih nasvetov. Na prvem mestu izpostavlja, da je pri prehrani tekačev pomembno predvsem poznavanje osnovnih smernic, ki zagotavljajo učinkovit vadbeni proces. Ob pogovoru o 123 dni trajajočem programu vadbe, ki korak za korakom in dan za dnem vodi do boljšega počutja, nam je zaupal, katera hranila telo rekreativnega športnika potrebuje za energijo in regeneracijo.

Jan Kovačič  Marko Potrč HOFER | Foto: OGLJIKOVI HIDRATI so zelo pomemben del prehrane, predvsem tekačev, saj jih telo izrablja kot glavni vir energije, poleg tega pa so potrebni za tvorbo glikogena v mišicah. Vnos ogljikovih hidratov prilagajajmo življenjskemu slogu ter količini in intenzivnosti vadbe. Idealna izbira so polnozrnata žita (kvinoja, proso, amarant, kamut...), suho in sveže sadje, zelenjava ter sveže iztisnjeni sadni in zelenjavni sokovi.

BELJAKOVINE so v prehrani tekačev običajno zanemarjeno hranilo, čeprav imajo zelo pomembno vlogo, saj so osnovni gradbeni material za celice, mišice in telesno tkivo. Omogočajo nam, da se naše mišice po napornih treningih obnovijo in zagotovijo nemoten vadbeni proces. Dobri viri beljakovin se nahajajo v pustem mesu, ribah, jajcih, skuti in nekaterih drugih mlečnih izdelkih.

MAŠČOBE so eno izmed treh makrohranil, ki opravljajo številne funkcije v našem telesu - imajo vlogo pri zaščiti organov, v njih so topni vitamini A, D, E, K, služijo kot energijske rezerve in še bi lahko naštevali. Naše telo potrebuje za optimalno delovanje vse vrste maščob - nasičene in nenasičene. Dobri viri maščob so: avokado, mandlji, ekstra deviško olivno olje, semena, losos, jajca.

VITAMINI IN MINERALI spadajo v skupino mikrohranil, kar pomeni, da jih ne potrebujemo v takšnih količinah kot ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, vendar pa so nujno potrebni za pravilno delovanje našega telesa. Sodelujejo pri številni procesih, njihov vnos pa si bomo zagotovili predvsem z izbiro raznolike sezonske, sveže in nepredelane lokalne hrane (zelenjava, sadje, žita, olja, ribe in ostali izdelki živalskega izvora).

Ne pozabite na hidracijo

Voda opravlja v telesu veliko nalog - odnaša nesnago iz telesa, vzdržuje stalno telesno temperaturo in še mnogo več. Naše telo vsebuje približno 60 do 70-odstotkov vode in zmanjšanje za že 10 do 15-odstotkov te količine je lahko zdravju nevarno. Dnevno je priporočljivo popiti okoli 2 do 3 litre vode, količina pa je odvisna od vsakega posameznika. Aktivni tekači dnevno v telo vnesejo okoli 2 litra dodatne tekočine: večja, kot je količina vadbe, večji vnos je potreben. Upoštevati pa je potrebno tudi klimatske pogoje, način dela in drugo. Z nezadostnim vnosom vode lahko pride do dehidracije, kar bo povzročilo zmanjšano zmogljivost organizma. Pri krajših tekih (manj kot uro) se priporoča vnos zadostne količine vode, pri daljših tekih (več kot uro) pa kombinacijo vode in izotoničnih napitkov.

Marko jih načrtuje vnaprej

Jan Kovačič  Marko Potrč HOFER | Foto: Veliko izkušenj s pravilno prehrano, ki služi boljši fizični vzdržljivosti in dobremu počutju ima tudi Marko Potrč, motivator, voditelj in prav tako ambasador projekta 1,2,3, GREMO!. Javnosti je poznan tudi kot navdušen športnik, tekaške copate si nadene kar štirikrat tedensko, prepričan pa je, da se skrivnost skriva v načrtovanju dnevnih obrokov: "Pri nakupovanju razmišljaš o tem, kaj ti je všeč in je hkrati dobro za tvoje telo. Ko ti to pride v kri, o tem sploh več ne razmišljaš, ampak v tem tudi uživaš. Veseliš se vsakega obroka in se hkrati zavedaš, da je vsak obrok dober za tvoje telo. To je odličen občutek!".

Obiščite ambasadorja na treningu

Jan in Marko sta s svojimi strokovnimi nasveti in pozitivnim odnosom pred kratkim obiskala Belokranjce, saj se je karavana projekta 1, 2, 3, GREMO! najprej ustavila prav v Črnomlju, v poletnih in jesenskih dneh pa bo potovala še v sedem slovenskih krajev. Zato naj vas ne čudi, če v Kopru, na Jesenicah, v Dravogradu, Ljubljani, Murski Soboti, Novi Gorici ali Mariboru naletite na zbrano množico v športnih copatih, nasmejanih in motiviranih, da premagajo vse ovire. Nadenite si še svoje in se jim pridružite na teku do boljšega počutja. Prav tako izkoristite možnost, da ambasadorja tudi v živo povprašate o vseh tematikah, ki se dotikajo področja pravilne prehrane, opreme, tehnike in motivacije.

Več informacij je na voljo na spletni strani www.123gremo.si, Facebooku in Instagramu. Vabimo vas, da na spletni strani ustvarite svoj profil in z označevanjem opravljenih nalog spremljate svoj napredek. Pridružite se že preko 2.800 podpornikom, ki se že pripravljajo na oktobrski tekaški praznik. Slednjega bo HOFERjeva ekipa tekačev tudi dobrodelno obarvala. Cilj je blizu in na njem nas čaka najlepša nagrada - boljše počutje. Se vidimo!

1, 2, 3, GREMO!

Ne spreglejte