Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
19.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pohodništvo rekreacija

Torek, 14. 6. 2016, 19.52

6 let, 6 mesecev

Iz Sportalovega arhiva

Gremo v gore (3) – na turi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Izbrali ste cilj svojega izleta, pripravili potrebno opremo, sedaj pa se odpravljate na pot. Kako izbrati čas in mesto postanka ter kdaj prenehati s turo, smo preverili na Planinski zvezi Slovenije.

Če vas je šele pomladansko sonce zvabilo na prve letošnje pohodniške ture, ki ste jih čez zimo zanemarjali, se na prvo spomladansko pot odpravite v bližino doma, na kopna hribovita območja in poraščene vrhove. Na ta način boste postopno pridobivali na fizični moči in pripravljenosti na skalne vršace.

Čas za počitek

Vsako pot v gore začnite počasi. Izberite pogovorni tempo hoje, saj boste tako ogreli in pripravili telo na večurno hojo. Po 15 minutah hoje si vzemite kratek odmor, slecite prvo plast obleke, nato pa do naslednjega počitka hodite vsaj eno uro. Pri hoji bodite pozorni na dihanje in ga uskladite s koraki. Poskrbite, da boste med vsakim korakom iztegnili zadnjo nogo do konca in pri prenosu sprostili mišice. Po vsaki uri hoje si privoščite petminutni počitek. Zapomnite si, da ni vredno hiteti proti cilju, saj s tem brezglavo porabljate energijo in se hitreje izčrpate, zato počitkov ne izpuščajte!

Mesto za počitek naj bo udobno in varno. Izogibajte se počivanju na mestih, kjer obstaja nevarnost zdrsa, padajočega kamenja, snežnih plazov in ki so izpostavljena soncu. Če hodite v skupini, upoštevajte, da mora biti prostor za postanek dovolj velik za vse udeležence vaše skupine, prav tako morate poskrbeti, da pri tem ne ovirate ostalih pohodnikov.

Pozornost

Spremljajte hitro spreminjajoče vremenske razmere v gorah, v primeru nenadnega poslabšanja vremena, se zatecite v planinsko kočo. Če te ni v bližini, sestopite z izpostavljenih grebenov in ture ne nadaljujte.  | Foto: Jure Gregorčič Spremljajte hitro spreminjajoče vremenske razmere v gorah, v primeru nenadnega poslabšanja vremena, se zatecite v planinsko kočo. Če te ni v bližini, sestopite z izpostavljenih grebenov in ture ne nadaljujte. Foto: Jure Gregorčič

V primeru, da boste na svoji poti izpostavljeni padajočemu kamenju oziroma se boste vzpenjali ali sestopali po poteh, speljanih po meliščih, si nadenite čelado. Prav tako na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh poskrbite za ustrezno samovarovalno zaščito s plezalnim pasom in zaščitnim kompletom.

Če se boste znašli pred nepredvideno oviro, kot so poledeneli deli, strgana jeklenica, podor, se obrnite in ture ne nadaljujte. Prav tako spremljajte hitro spreminjajoče vremenske razmere v gorah, v primeru nenadnega poslabšanja vremena, se zatecite v planinsko kočo. Če te ni v bližini, sestopite z izpostavljenih grebenov in ture ne nadaljujte.

Pomembno je, da med poslabšanjem vremena dobro precenite, ali je res smiselno nadaljevati pot. Zavedajte se, da ste, ko boste prispeli na vrh gore, opravili šele polovico poti. Če se torej znajdete v situaciji, ko niste stoodstotno prepričani o varnosti nadaljevanja poti, se raje obrnite in vrnite v dolino. Ne silite z glavo skozi zid in ne tvegajte svojega življenja, gora vas bo počakala!

 

Ne spreglejte