Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
18.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Natisni članek

regionalna liga UEFA Darko Milanič Marko Šuler Saša Ivković Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor

Torek, 12. 2. 2019, 18.05

5 let, 2 meseca

NK Maribor

Ali Maribor pogreša Jugoslavijo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Darko Milanič | Darko Milanič se dobro spominja nekdanje jugoslovanske prve lige. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Darko Milanič se dobro spominja nekdanje jugoslovanske prve lige.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ko sta se prejšnji teden v Turčiji pomerila Maribor in Crvena zvezda, zadnja udeleženca lige prvakov z območja nekdanje skupne domovine Jugoslavije, se je znova razpredalo o ideji regionalne lige. Darko Milanič o tem nima izdelanega mnenja, je pa navrgel dovolj jasen argument, ki priča o tem, kako bi takšno ligo doživljali mlajši ljubitelji nogometa, rojeni že v samostojni Sloveniji.

Nogometni časi in razmerja veličin klubov so se na območju nekdanje Jugoslavije drastično spremenili. Maribor, ki je v nekdanji državi po letu 1972 izgubil stik z elito, je v kratkem obdobju samostojne Slovenije na mednarodni lestvici poskočil za več razredov.

Maribor Kairat
Sportal Konec je pripravljalnih tekem: Triglav boljši od Bleda #video

Prerasel je v tako dober in spoštovan klub, da ga klubi, ki so zrasli na zelniku Jugoslavije, doživljajo kot vzoren primer dobre prakse organiziranega kluba v sožitju z mestom. Postal je eden od iznajbolj spoštovanih klubov v tem delu sveta, še vedno pa se ne more izogniti primerjavam z nekdanjimi ''brati''.

Tako je tudi v pripravljalnem obdobju, ko prednjačijo zlasti tekme med slovenskimi in hrvaškimi klubi, aktivni pa so drugi. Tudi srbski velikani. Crvena zvezda se je podobno kot Maribor in še nekateri slovenski klubi (Olimpija, Celje in Mura) odpravila v Turčijo, tam pa se v Beleku pomerila z vijolicami. To je bil obračun zadnjih dveh klubov s področja nekdanje Jugoslavije, ki sta nastopila v skupinskem delu lige prvakov. Maribor leta 2007, ko je osvojil tri točke, Crvena zvezda pa lani, ko je v zelo zahtevni skupini z Liverpoolom, PSG in Napolijem osvojila kar štiri točke.

Mladi se bolj ozirajo za Barcelono in Realom

Zlatko Zahović je v članskem dresu opozoril nase tudi pri beograjskem Partizanu. | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Zahović je v članskem dresu opozoril nase tudi pri beograjskem Partizanu. Foto: Vid Ponikvar Zato je pripravljalni dvoboj med kluboma, ki sta v Evropi smelo napolnila blagajni, vsaj na papirju predstavljal tekmecema razlog za dodaten motiv. Tudi zaradi tega, ker bi to lahko bil eden izmed bolj prepoznavnih derbijev regionalne nogometne lige, če bi prišlo do nje?

''Ne vem, s tem se nisem pretirano ukvarjal. Jasno je, da je moja generacija povezana s tem. Starejši ljudje nekaj vedo o Zvezdi, Partizanu, Dinamu in Hajduku, mlajša generacija pa, o tem sem prepričan, se bolj ozira na Barcelono in Real,'' trener Maribora Darko Milanič dvomi o smotrnosti in tudi priljubljenosti regionalne lige, zlasti za mlajše simpatizerje nogometa.

''O tem se pogovarjajo ljudje, ki vodijo nogomet v tej regiji ali pa na Uefi. Jaz nekega svojega mnenja o tem niti nimam,'' je zaupal nekdanji slovenski reprezentant, ki je svojčas nosil tudi dres Jugoslavije in vrsto let, podobno kot športni direktor Maribora Zlatko Zahović, branil barve beograjskega Partizana.

Sportal Zlatko Zahović opozarja: Olimpiji se dela krivica #video

Milanič o regionalni ligi v nogometu nima svojega mnenja. S tem vprašanjem si ni belil glave na tekmi v Turčiji, na kateri so bili z 1:0 boljši Beograjčani.

Na Balkanu je ogromno dobrih ekip

Šuler se je z reprezentanco in klubi večkrat meril s tekmeci iz nekdanje skupne države.  | Foto: Vid Ponikvar Šuler se je z reprezentanco in klubi večkrat meril s tekmeci iz nekdanje skupne države. Foto: Vid Ponikvar Podobno razmišlja izkušeni branilec Marko Šuler: ''To je bolj tema za novinarje. Za ljudi, ki to spremljajo z dušo in srcem. Na igrišču poskušaš premagati vsakogar. Poskušaš narediti najboljše,'' Korošec ne dela razlike, ali je na drugi strani tretjeligaš ali pa nekdanji evropski prvak, kot je bila v tem primeru Crvena zvezda.

Šuler v obrambi sodeluje s Sašo Ivkovićem, ki ni skrival zadovoljstva, da se je Maribor v Turčiji pomeril s trenutno najboljšim klubom iz njegove domovine. ''Na Balkanu, v stari Jugoslaviji, je veliko odličnih ekip. Zvezda, Partizan, Dinamo, mi … In še nekaj drugih fantastičnih ekip. V preteklosti je bila to odlična liga. Vedno, ko imamo priložnost odigrati takšno prijateljsko tekmo ali pa dvoboj v Evropi, je to poseben čar. To so lepe tekme,'' meni 25-letni Srb, rojen na Hrvaškem v Vukovarju, tako da ima tudi hrvaško državljanstvo.

Največja težava je varnost

Navijaška skupina Crvene zvezde Delije je jeseni uživala v nastopih nogometašev v ligi prvakov. | Foto: Reuters Navijaška skupina Crvene zvezde Delije je jeseni uživala v nastopih nogometašev v ligi prvakov. Foto: Reuters Če se je na slovenski kulturni praznik v Turčiji pred dvobojem in po njem slovenskih in srbskih jesenskih prvakov veliko omenjalo obuditev regionalne lige, pa je bilo na to temo izrečenih zelo malo konkretnih besed. Evropska nogometna zveza (Uefa) na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom je ostro proti takšnim tekmovanjem. Prepričana je, da bi takšne umetno sestavljene lige močno osiromašile prvenstva. Med navijači slovenskih klubov, ki zavračajo regionalno ligo, ostaja prva prioriteta Prva liga Telekom Slovenije. Zaradi časti, ponosa, pa tudi nagrade, nastopa v kvalifikacijah za ligo prvakov.

Največja težava regionalne lige bi po mnenju Uefe bila vprašanje varnosti. Tako nogometašev kot tudi gledalcev, ki bi bili ogroženi zaradi navijačev. Krvava vojna, ki je na tleh nekdanje Jugoslavije pustošila konec 20. stoletja, je pustila krute posledice, polne sovraštva. Zadnji primer, ki je več dni polnil srbske in hrvaške naslovnice, je dovolj zgovoren. Indident z vaterpolisti Crvene zvezde, ki jih je napadla skupina huliganov v Splitu.

Jasmin Handanović NK Maribor Sevilla
Sportal Zadržali izkušnje in podpisali z novim Gattusom

Mariborske Viole se pripravljajo na začetek spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije, ko bo 23. februarja prišla v goste Mura. | Foto: Mario Horvat/Sportida Mariborske Viole se pripravljajo na začetek spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije, ko bo 23. februarja prišla v goste Mura. Foto: Mario Horvat/Sportida

Če bi v regionalni ligi zaigrali med seboj klubi, ki jih podpira na tisoče in tisoče vročekrvnih privržencev, bi se lahko zgodil kaos neslutenih razsežnosti. To pa je druga, veliko manj privlačna plat poskusov obuditve nekdanje jugoslovanske lige, ki so do zdaj še vedno padli v vodo.

Jan Oblak
Sportal Oblak in Atleti nedotaknjeni v Madridu, lepa prednost za Manchester City
Ne spreglejte