Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 11. 2022,
17.10

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

16

Natisni članek

Josip Iličić NK Olimpija NK Olimpija NK Tabor Sežana NK Radomlje NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo 1. SNL Prva liga Telemach

Nedelja, 6. 11. 2022, 17.10

1 leto, 5 mesecev

1. SNL, 16. krog

Maribor se je znesel nad Muro. Iličić prišel, zadel in navdušil!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

16

Maribor Mura | Štajersko-prekmurski derbi v Ljudskem vrtu je navdušil veliko število gledalcev. Zbralo se jih je 7.200. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Štajersko-prekmurski derbi v Ljudskem vrtu je navdušil veliko število gledalcev. Zbralo se jih je 7.200.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Nogometaši Maribora so v štajersko-prekmurskem derbiju zasenčili Muro in napovedali boljše čase vijolic. Josip Iličić je prvi nastop v 1. SNL po 12 letih kronal z zadetkom za končnih 5:1. Bravo je povzročil nove rane Taboru in ga po preobratu premagal z 2:1. Vodilna Olimpija je v gosteh premagala Radomlje (1:0) in ohranila visoko prednost 11 točk pred Celjem, ki se je razveselilo treh točk na gostovanju v Novi Gorici (2:0). Koper in Domžale sta se razšla brez zmagovalca (1:1).

Maribor Mura
Sportal Vrnitev Iličića močno odmevala tudi v Italiji

1. SNL, 16. krog:

Petek, 4. november:
Koper : Domžale 1:1 (1:1)
Osuji 24.; Durdov 30.

Sobota, 5. november:
Gorica : Celje 0:2 (0:1)
Kouter 22., Ikwuemesi 80.

Radomlje : Olimpija 0:1 (0:1)
Sešlar 18.

Nedelja, 6. november:
Bravo : Tabor 2:1 (0:1)
Živulić 74./ag., Kramarič 89.; Štravs 31.

Maribor : Mura 5:1 (3:1)
Watson 15., Brnić 32., Tolić 43./11-m, Vipotnik 74., Iličić 88./11-m; Daku 45.+4; R.K.: Kous 62./Mura

Fotogalerija s tekme v Mariboru, foto Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 41

V Ljudskem vrtu v nedeljo niso igrali navadnega dvoboja. Štajersko-prekmursko dvoboji so že tako polni prestiža in dodatne motivacije, tokrat pa je energijo na stadionu pod Kalvarijo dvigovala še vrnitev Josipa Iličića, ki je prvič kandidiral za srečanje in sprva sedel na klopi za rezervne igralce, nato pa tudi vstopil v igro in pomagal vijolicam do prepričljive zmage, s katero so v taboru državnih prvakov napovedali boljše čase. Mariborčani so vstopili v dvoboj z Muro, ki je na krilih štirih zaporednih zmag privabila v Ljudski vrt ogromno svojih navijačev, zelo odločno. Tekma je ponudila izjemen ritem, v katerem ni manjkalo zrelih priložnosti.

Mrežo Mure je prvi zatresel Max Watson. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mrežo Mure je prvi zatresel Max Watson. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Navijače Maribora je kot prvi spravil na noge Max Watson. Šved je zadel v polno še na drugi tekmi zapored. Podajo je prispeval Hrvat Ivan Brnić, ki je v 32. minuti po mojstrskem strelu podvojil prednost Maribora, njegov rojak Marko Tolić pa je z bele točke, na katero je sodnik Mihael Antič pokazal po ogledu VAR-posnetka, zagotovil gostiteljem izdatno prednost s 3:0. Gostje so v izdihljajih prvega dela prek najboljšega strelca 1. SNL Mirlinda Dakuja znižali na 1:3, si v nadaljevanju srečanja priigrali še nekaj lepih priložnosti, a niso več premagali Ažbeta Juga.

Po izključitvi Žige Kousa, ki je v 62. minuti s komolcem nešportno obračunal z Ignaciem Guerricom, so Mariborčani zadihali lažje, do konca dvoboja pa še dvakrat premagali Klemna Mihelaka. Najprej ga je ugnal Žan Vipotnik, v 88. minuti pa je končni rezultat postavil še Josip Iličić. Velikan slovenskega nogometa je vstopil v igro v 77. minuti in hitro dokazal, kako veliko znanje in mojstrstvo premore v nogah. Kmalu bi skoraj vpisal prvo asistenco, a Roko Baturina ni zadel z zelo ugodnega položaja, ko pa je sodnik po prekršku nad 34-letnim Gorenjcem dosodil najstrožjo kazen, je Rok Kronaveter, ki je bil predviden za izvajanje 11-metrovke, ob navdušenju občinstva predal žogo Iličiću.

Zadnjo najstrožjo kazen na tekmi je izvedel Josip Iličić in z zadetkom spravil na noge občinstvo v Ljudskem vrtu. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Zadnjo najstrožjo kazen na tekmi je izvedel Josip Iličić in z zadetkom spravil na noge občinstvo v Ljudskem vrtu. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Povratnik v Mariboru je brez težav premagal Mihelaka in postavil piko na i vijolični rapsodiji, na katero so navijači 16-kratnih državnih prvakov v tej rezultatsko zelo skromni sezoni že skoraj zamudili.

Maribor se je povzpel na šesto mesto, Mura pa je končala niz štirih zmag in ostala na četrtem mestu. Damir Čontala, ki je po tekmi opozoril na neenakovredno obravnavo klubov pri sodnikih, tako kot trener Mure niti v četrto ni dočakal zmage nad Mariborom, Damir Krznar pa ni skrival navdušenja ob najboljši predstavi svojih varovancev, s katero je končal niz štirih tekem brez zmage. 

Preobrat Ljubljančanov, Tabor ostaja zadnji

V času nedeljskega kosila sta se v Spodnji Šiški za točke spopadla Bravo in Tabor. Sprva je bolje kazalo gostom, ki so želeli pozitivno energijo, posledico zadnje zmage nad Radomljami (2:1), izkoristiti za nov uspešen rezultat, s katerim bi se znebili zadnjega mesta.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 24

Lan Štravs, ki je zadel še na drugi tekmi zapored, je v 31. minuti povedel Kraševce v vodstvo. Taboru se je nasmihala zmaga, a je mladi ljubljanski klub v zaključku srečanja poskrbel za preobrat. V 74. minuti je Hrvat Diego Živulić nesrečno premagal lastnega soigralca Jana Koprivca in dosegel avtogol. Poleg njega je bil branilec Brava Mitja Križan. Zmagovalca je v 89. minuti s sedmim zadetkom v tej sezoni odločil Martin Kramarič.

Bravo si je zmago nad Taborom priigral v zadnjih minutah. | Foto: Grega Valančič/Sportida Bravo si je zmago nad Taborom priigral v zadnjih minutah. Foto: Grega Valančič/Sportida

Šiškarji tako nadaljujejo imeniten niz na domačih tekmah, kjer so pozdravili četrto zaporedno zmago, Tabor pa ostaja na zadnjem mestu.

Radomlje namučilo Olimpijo, a ...

Pravljica Olimpije pod vodstvom Alberta Riere se nadaljuje. Pripeljala jih je v privilegiran položaj, saj bi si lahko že kmalu zagotovili naslov jesenskega prvaka, obenem pa zadržali absolutno kandidaturo za kanto, ki je v Ljubljani niso proslavljali vse od "Bišćanovega" leta 2018.

Fotogalerija s tekme v Domžalah, foto Nik Moder/Sportida:

Fotogalerija
1 / 30

Španski strateg roti klubsko vodstvo, naj v zimskem prestopnem roku ne prodaja igralcev, s katerimi si je Olimpija priigrala ogromno prednost pred zasledovalci. Zlasti v luči morebitnih kazni, ki bi lahko dočakale zmaje, če ne bodo pravočasno poplačali dolgov nekdanjim igralcem oziroma trenerjem. Med najboljše igralce vodilnega prvoligaša spadata zagotovo Svit Sešlar in Matevž Vidovšek. Prvi je s šestimi goli najboljši klubski strelec, ta naziv si deli z izkušenim soigralcem Mustafo Nukićem, drugi pa je še devetič na desetih tekmah, kolikor jih je sploh branil za zmaje v 1. SNL, ostal nepremagan!

Nogometaši Olimpije so se v domžalskem Športnem parku razveselili že 13. zmage v tej sezoni.  | Foto: Nik Moder/Sportida Nogometaši Olimpije so se v domžalskem Športnem parku razveselili že 13. zmage v tej sezoni. Foto: Nik Moder/Sportida

Če je prvi polčas dvoboja v domžalskem Športnem parku pripadel Ljubljančanom, pa so Radomljani pod taktirko Nermina Bašića skovali drzen načrt, s katerim bi skoraj presenetili favorita. Priigrali so si kar nekaj zrelih priložnosti, a so jim načrte preprečili obrambe vratarja Vidovška, požrtvovalnost Đorđeja Crnomarkovića ali pa celo okvir vrat. Gostitelji niso imeli sreče, na koncu so navkljub kakovostni predstavi v drugem delu (končno razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 8:5 za gostitelje) ostali brez točk, zmago v 1. SNL pa pogrešajo že 13 krogov. Olimpiji se na drugi strani smeji, saj je z že 13. zmago v tej sezoni ponovno ušla najbližjemu tekmecu Celju na zelo varnih 11 točk prednosti.

Albert Riera
Sportal Riera poslal apel vodstvu Olimpije

Kouter in Ikwuemesi osrečila celjski tabor

Charles Ikwuemesi je s šestimi zadetki najboljši strelec Celja v tej sezoni. | Foto: Vid Ponikvar Charles Ikwuemesi je s šestimi zadetki najboljši strelec Celja v tej sezoni. Foto: Vid Ponikvar Nogometna sobota je najprej spravila v dobro voljo celjski tabor. Zasedba Romana Pilipčuka, ki v tej sezoni večino točk osvaja na domači zelenici, je v Novi Gorici upravičila vlogo favorita in ugnala Gorico z 2:0. V prvem polčasu je po podaji Charlesa Ikwuemesija zadel v polno Nino Kouter in izkoristil nezbranost novogoriške obrambe, v 80. minuti pa je prednost gostov podvojil Nigerijec. Nesebično mu je podal Aljoša Matko, izkoristil napako Nejca Mevlje, Ikwuemesi pa je s tem število zadetkov v tej sezoni povečal na šest in se še utrdil na vrhu lestvice najboljših klubskih strelcev.

Vrtnice bi lahko izgubile še z višjo razliko, a se je vratar Uroš Likar v zadnjih minutah srečanja izkazal z nekaterimi vrhunskimi posredovanji. Tako so se že v 104. novogoriško-celjskem spopadu v 1. SNL treh točk veselili gostje, ki zaradi kazni niso mogli računati na Denisa Popovića. V dresu vrtnic je debitiral Denis Klinar, stari znanec 1. SNL.

Koper povedel, Domžale izenačile

Prvoligaška karavana se je naprej ustavila na Primorskem. Na Bonifiki, kjer so kanarčki zaradi solidnih rezultatov in visoke uvrstitve na lestvici v zadnjem obdobju pričakovali večji obisk, sta se v petek pomerila Koper in Domžale. To je bila njuna 73. medsebojna tekma v prvi ligi, razmerje (obe ekipi sta zmagali 28-krat), pa je izenačeno skoraj do zadetka. Tudi ta tekma razmerij ni spremenila, končala se je z nedoločenim izidom 1:1.

Fotogalerija s tekme na Bonifiki (Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 21

Kanarčke je v vodstvo popeljal Nigerijec Bede Osuji, a je za izenačenje hitro poskrbel najboljši strelec Domžal, Hrvat Ivan Durdov. V drugem polčasu se rezultat ni več spreminjal. Niz Kopra, ki že dalj časa ni zmagal, se je tako podaljšal, več zadovoljstva pa imajo lahko v taboru rumenih, saj so izbranci Simona Rožmana ostali neporaženi že šestič zapored. Koprčani so spet drugi na lestvici, z odigrano tekmo manj imajo točko prednosti pred Muro in Celjem.

Domžalčani so neporaženi v 1. SNL že šest tekem zapored. | Foto: Vid Ponikvar Domžalčani so neporaženi v 1. SNL že šest tekem zapored. Foto: Vid Ponikvar

Po 16. krogu bodo med tednom v središču pozornosti pokalne tekme, na katerih bo nastopilo osem prvoligašev, vsi, razen Radomelj in Gorice, ki so že izpadle iz boja za pokalno lovoriko. Nato sledi še en krog 1. SNL, potem pa premor. Tako reprezentančni kot tudi SP 2022, čeprav naj bi bili do konca jesenskega dela nato odigrani še trije krogi.

Najboljši strelci:

11 – Mirlind Daku (Mura),
8 – Andrej Kotnik (Koper), 
7 - Ivan Durdov (Domžale), Martin Kramarič (Bravo), 
6 – Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), Mustafa Nukić (NK Olimpija), Svit Sešlar (Olimpija), 
5 – Roko Baturina (Maribor), Mihael Klepač (Mura), Rui Pedro (Olimpija),
4 – Bartol Barišić (Domžale), Žan Benedičić (Koper), Mario Kvesić (Olimpija), Bede Osuji (Koper), Jan Repas (Maribor), Jakoslav Stanković (Tabor), Etien Velikonja (Gorica)
... 

Ne spreglejte