Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2012,
13.54

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jacques Rogge

Petek, 13. 1. 2012, 13.54

2 leti, 8 mesecev

Rogge prepričan v uspeh mladinskih olimpijskih iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi mož mednarodnega olimpijskega gibanja Jacques Rogge je prepričan v uspeh mladinskih olimpijskih iger.

Devetinšestdesetletni Belgijec bo drevi na slovitem Bergislu nad Innsbruckom odprl prve zimske mladinske olimpijske igre, na katerih se bo do 22. januarja merilo 1059 mladih športnikov iz 70 držav v starosti od 14 do 18 let.

Rogge je danes na dobro obiskani novinarski konferenci v kongresnem centru v Innsbrucku predstavil nekaj vtisov pred slovesnim odprtjem prvih zimskih mladinskih olimpijskih iger, koncepta, katerega idejni oče je prav sam. Prav mladinske olimpijske igre bi lahko šteli za večjo zapuščino njegovega mandata, čeprav si sam zaslug ne želi pripisovati. Rogge po uspešno izpeljanih prvih poletnih olimpijskih igrah mladih pred dvema letoma v Singapurju ne dvomi, da bodo tudi uvodne zimske igre odlično izpeljane. Verjame, da ima Innsbruck z obilico snega pravzaprav idealne pogoje za zimske športe. Za nameček se je glavno mesto avstrijske zvezne države Tirolska davi zbudilo v zasneženo jutro.

Osebno je sicer zagovarjal koncept, po katerem na igrah državne reprezentance ne bi uporabljale državnih, nacionalnih simbolov, kot so zastave in himne, temveč bi bile vse odprave združene pod enotno olimpijsko zastavo. Vendar njegova pobuda med nacionalnimi komiteji ni naletela na podporo. "Bil sem preglasovan. To je pač del demokratičnega postopka," je dejal Rogge, ki je prepričan, da so mladinske olimpijske igre odličen način za prenovo in pomladitev olimpijskega programa ter da se ideja olimpijskega gibanja približa mladim.

Olimpijske igre mladih so zato po mnenju predsednika Mok tudi idealna priložnost za preizkus vseh novih športov, ki so v zadnjem času postali del olimpijske družine. Prav v Innsbrucku bodo tako prvič preizkusili nekaj novih disciplin, med njimi denimo deskarski slopestyle in smučanje prostega sloga v snežnem žlebu. Pred zimskimi olimpijskimi igrami, ki bodo čez dve leti v Sočiju, pa bodo na olimpijskem prizorišču v Seefeldu svoj debi doživele tudi tekmovalke v smučarskih skokih.

"V Vancouvru še nismo bili pripravljeni na ženske skoke. Zato ima Innsbruck še toliko večji simbolni pomen in zelo se veselim uspeha ženskih smučarskih skokov in upam, da bo imelo tudi to tekmovanje velik pomen," je odgovoril Rogge na eno izmed novinarskih vprašanj. "Že v Singapurju smo preizkusili koncept, ki nima samo tekmovalnega pomena, ampak je usmerjen tudi v izobraževanje in kulturo," je še dejal Rogge, ki bo budno spremljal razvoj tega tekmovanja.

Ne spreglejte