Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
6. 8. 2012,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rajmond Debevec

Ponedeljek, 6. 8. 2012, 19.47

8 let

Debevec: Proti evoluciji se ne da boriti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Abrahama bo pričakal s tremi olimpijskimi kolajnami, a nikakor kot športni upokojenec. Rio ni samoumeven, je pa dolgoročni cilj Rajmonda Debevca.

Los Angeles, Seul, Barcelona, Atlanta, Sydney, Atene, Peking in London. Osem olimpijskih zgodb, tri kolajne, dve reprezentanci, a en strelec – Rajmond Debevec. Čeprav je bil tokrat od najmlajše slovenske olimpijke, nadarjene plavalke Nastje Govejšek, kar 34 let starejši, pa britansko prestolnico znova zapušča kot junak in dobitnik olimpijske kolajne. ''Zadovoljen. Kaj ne bi bil?! Vedel sem, kje iskati svojo priložnost, in jo tudi izkoristil,'' pravi 49-letni strelec, ki je ob starostni daljnovidnosti svojo nišo našel v streljanju v ležečem položaju. Po dveh kolajnah v trojnem položaju se je torej tokrat odličja veselil v najbolj ''ležerni'' disciplini, ob tem pa brez kančka ovinkarjenja priznava, da se je le težko sprijaznil z odmikanjem od svetovnega vrha v kraljevi in zanj nekdaj paradni kategoriji. ''Težko mi je bilo že, ko sem se poslavljal od zračne puške, s katero sem imel v mlajših letih največ uspeha. Sledilo je obdobje z malokalibrsko puško v trojem položaju in podobno postopno odmikanje. Želja ostaja, a dejstva govorijo drugačno zgodbo. Proti evoluciji se ne da boriti, '' si je čistega vina nalil Debevec, ki bo prav v ležečem položaju meril proti tarči, v središču katere je zapisano Rio de Jeneiro 2016. ''Vem pa, da bo pot do olimpijske kvote vse prej kot enostavna. Potrudil sem bom. Lani in letos sem izpolnil načrte, verjamem, da jih bom tudi v prihodnjih letih,'' se z že devetim zaporednim olimpijskim nastopom spogleduje svetovni rekorder v trojnem položaju.

V Londonu ni bil osamljeni član slovenske strelske družine. Glinaste golobe je namreč več kot uspešno lovil Prekmurec Boštjan Maček, veliko mero nadarjenosti pa je na strelišču z malokalibrsko puško pokazala Ljubljančanka Živa Dvoršak. ''Kot nekdanji olimpijski prvak v trojem položaju sem iskreno vesel, da je Živa na zelo dobri poti. Podvig je že uvrstitev na olimpijske igre, toda ona je tudi v Londonu pokazala veliko. Srčno upam, da bo trend mladih strelcev, ki se postopoma prebijajo proti vrhu, pozitiven,'' pravi Debevec, ki se v kratkoročnih načrtih sicer še ne vidi v konkretni mentorski vlogi, čeprav meni, da ga bodo modri strelci vsekakor povprašali za kakšen nasvet. Osnovni nasvet bo prav gotovo – trdo delo. To potrjuje tudi s svojim zgledom. Kmalu po vrnitvi iz Londona ga bo namreč pot že vodila na tekmo evropskega pokala v streljanju s puško velikega kalibra v Plzen. ''Tekmovanje je tekmovanje, čeprav moram priznati, da bo vzdušje tam precej bolj sproščeno kot na olimpijskih igrah. Prav zato bo v moji družbi na prizorišče potovala tudi žena, ki me je na kratko obiskala že v Londonu. Verjamem pa, da si bom tam privoščil tudi kakšen vrček njihovega znamenitega piva,'' napoveduje lastnik trgovine s tekmovalnim orožjem in član športne enote slovenske vojske, kjer ima uniformo rezervirano še za štiri leta.

Ne spreglejte