Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2019,
23.15

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

Alberto Giuliani pokal challenger VCC slovenska odbojkarska reprezentanca

Sobota, 6. 7. 2019, 23.15

4 leta, 9 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Belorusija

Prek Belorusov na prag lige narodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Slovenija Belorusija odbojka | Foto FIVB

Foto: FIVB

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je le še korak oddaljena do uresničitve prvega letošnjega cilja, uvrstitve v ligo narodov. Na kvalifikacijskem challenger cupu v ljubljanskih Stožicah se je namreč uvrstila v finale, v polfinalu je nekoliko težje od pričakovanj s 3:1 (-21, 25, 19, 18) premagala Belorusijo. V finalu jo v nedeljo čaka Kuba.

Slovenija odbojka
Sportal Slovenci končno med elito: To so fantje z velikim srcem #video #foto

Slovenci so tekmo začeli nezbrano. Po seriji njihovih napak so tekmeci povedli s 6:2, selektor Alberto Giuliani je moral hitro poklicati svoje fante na posvet. Videti je bilo, da so njegovi nasveti zalegli, gostitelji so se ekspresno približali na točko zaostanka, toda izenačiti jim ni uspelo. Nasprotno. Po napaki Klemna Čebulja in slabem sprejemu Tineta Urnauta so gosti spet ušli na štiri točke razlike. Po asu Gregorja Ropreta so se domači spet približali na točko zaostanka, a tudi tokrat so gledalci zaman čakali na točko za izenačenje.

Pomagalo ni niti, da sta v končnici v igro vstopila Dejan Vinčić in Mitja Gasparini. Po asu Konstantina Ciuskeviča in bloku Gaspariniju so spet prišli do štirih točk prednosti, nato pa podelili blok še Urnautu, prednost petih točk pa se je izkazala za neulovljivo.

Prvi niz so Slovenci izgubili že na tekmi s Turčijo, vendar se pozneje zbrali. Vodstvo za štiri točke na začetku drugega niza je napovedovalo, da bo tako tudi tokrat. Toda tokrat pravega ritma v drugem nizu niso ujeli. Predvsem ni bilo serije dobrih servisov, tako da tekmeci držali korak, pri izidu 10:11 celo povedli. Na srečo domačih so nekaj nepotrebnih napak storili tudi Belorusi, predvsem dva dotika dotik mreže pri bloku sta imela imel velik vpliv na rezultat. Po prvem so domači ušli na 19:15, toda tekmec se je s štirim zaporednimi točkami vrnil v igro, po drugem so gostitelji spet povedli za dve točki.

Fotogalerija s tekme med Slovenija : Belorusija (foto: FIVB):

Fotogalerija
1 / 10

A to je bilo premalo za mirno končnico. Po zaostanku 22:24 so Belorusi izenačili, nato ubranili še eno zaključno žogo, pri izidu 25:25 pa se je domači ekipi nasmehnila sreča. Andrej Radzjuk je najprej pri servisu storil prestop, Tonček Štern pa je s servisom žogo poslal na vrh mreže, od koder se je odbila v polje. S tem je bil izid v nizih izenačen na 1:1.

Kdor je mislil, da bo to demoraliziralo tekmeca, se je pošteno zmotil. Belorusi so bili tisti, ki so na začetku tretjega niza prevzeli vajeti v svoje roke, povedli z 8:4. Toda nato so gledalci vendarle dočakali serijo odličnih servisov slovenskega igralca. Čebulj je z začetnimi udarci poskrbel za pet zaporednih slovenskih točk ter tako svojo ekipo popeljal v vodstvo, malo pozneje pa z blokom poskrbel za vodstvo 16:13. Posnemal ga je spet zelo razpoloženi Jan Kozamernik, ki je z blokom vodstvo svoje ekipe še povišal, prednost petih točk pa je zadostovala za vodstvo z 2:1.

V četrtem nizu se je igra Slovencev vendarle vsaj približala tisti, ki si jo želi selektor. Njegovi izbranci so imeli reči v svojih rokah od začetka do konca, dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Dvoboj, ob njegovem koncu je v igro prvič na turnirju vstopil tudi Žiga Štern, je z asom končal Alen Pajenk.

Kaj so povedali po tekmi:

Alberto Giuliani, selektor Slovenije: ''V prvem nizu in delu drugega so Belorusi še posebej pri začetnih udarcih in v napadu igrali odlično, odsotnost Miškeviča se jim ni prav veliko poznala. V nadaljevanju pa smo odigrali precej bolje tako pri servisu kot v bloku in dobili to pomembno tekmo.''

Jan Kozamernik, igralec Slovenije: ''Po slabšem začetku smo se vendarle zbrali in dokazali, da si zaslužimo uvrstitev v finale. Bila je to res sladka zmaga, najslajša na turnirju, saj so Belorusi zelo borbeni in jih ni bilo lahko streti.''

Viktar Bekša, selektor Belorusije: ''Začeli smo zelo odločno v obrambi in pri servisu, Slovence smo zrinili stran od mreže. A vendarle je imel v nadaljevanju tekmec več izkušenih igralcev v polju, ki so z nekaj lepimi akcijami uničili naše upanje. Žal si je koleno že v prvem nizu poškodoval naš odlični Miškevič, morda bi bilo z njim Sloveniji težje priti do finala.''

Slovenija : Belorusija 3:1 (-21, 25, 19, 18)

Dvorana Stožice, gledalcev 1000, sodnika: Pücher (Italija), Firouzi (Iran).

Slovenija: T. Štern 18, Pajenk 11, Kozamernik 9, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Kovačič, Toman, Videčnik, Ropret 7, Urnaut 12, Čebulj 10.

Belorusija: Busel 6, Radzjuk 10, Babkevič 3, Škredov, Šmat 6, Kudrašov 13, Ciuskevič 4, Vaš, Miskevič, Čarapovič, Kuklinski 20, Aplevič.

Ne spreglejte