SiolNET. Sportal Nogomet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravko Mamić se bo lahko branil s prostosti

0

termometer

 | Foto:
Izvršni podpredsednik zagrebškega nogometnega moštva Dinamo Zdravko Mamić se bo lahko s prostosti branil pred obtožbami.

Za domnevne finančne malverzacije je moral plačati 14 milijonov kun (1,85 milijona evrov) varščine, je danes objavilo zagrebško županijsko sodišče. Po odhodu iz pripora pa Mamić ne bo smel opravljati poklicnih nalog v Dinamu.

Mamića in še štiri osebe so prijeli sredi novembra zaradi suma, da so pri domnevno spornih transferjih prestopih nogometašev oškodovali klub oškodovali za približno 10 deset milijonov evrov in pol milijona britanskih funtov (702.049 evrov) . Poleg Zdravka Mamića, so takrat prijeli tudi njegovega sina Maria Mamića ter dva podjetnika iz Istre, Igorja Kroto in Sandra Stipančića, ki bodo prav tako lahko odkorakali na prostost, če bodo plačali od dva do pet milijonov kun (od 263.000 tisoč do 658.000 tisoč evrov) varščine.

Nekaj dni po prijetju so spustili izpustili predsednika hrvaške nogometne zveze in nekdanjega direktorja Dinama Damirja Vrbanovića, ki je tudi osumljen sodelovanja v domnevnih finančnih malverzacijah pri transferjih prestopih nogometašev. Plačal je milijon kun (131.500 evrov) varščine.

Mamiča prijeli že v začetku julija

Zdravka Mamića so letos prvič prijeli v začetku julija zaradi suma podkupovanja in utaje davkov, s čimer naj bi oškodoval klub in državo oškodoval za 130 milijonov kun (17,1 milijona evrov). Takrat so prijeli tudi Mamićevega brata Zorana Mamića, delavca davčne uprave Milana Pernarja ter Vrbanovića.

Tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić je danes pojasnil, da Zdravko Mamić po izpustitvi na prostost ne bo smel opravljati nalog izvršnega predsednika kluba, niti priti v stik s pričami, med katerimi je tudi njegov brat in trener Dinama Zoran Mamić. Starejšega brata Mamić bodo spustili takoj, ko bo nakazal varščino ali založil nepremičnine v zahtevani vrednosti, je dejal.

Zdravka Mamića sumijo, da je bil vodja zločinske organizacije, ki je prek off-shore podjetij v tujini med letoma 2004 in 2015 finančno oškodovala Dinamo med letoma 2004 in 2015. Off-shore podjetja so v Švici, Združenih arabskih emiratih, Veliki Britaniji in Hongkongu ustanovili Mario Mamić, Krota in Stipančić, trdi hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Mamić v imenu Dinama sklenil fiktivne pogodbe

Kot dodaja Uskok, naj bi Zdravko Mamić v imenu Dinama sklenil fiktivne pogodbe s svojim sinom, Kroto in Stipančićem, ki naj bi tako prevzeli neobstoječe dolgove do igralcev. Pogodbe so bile sklenjene tudi za neobstoječe storitve posredovanja pri transferjihprestopih. Poleg Zdravka Mamića je sporne pogodbe podpisal tudi Vrbanović, sumijo preiskovalci. Dinamo je plačal vse obveznosti iz fiktivnih pogodb.

Med drugimi so sporne transakcije bile v primerih transferjev nogometašev Marija Mandžukića, Dejana Lovrena, Eduarda da Silva, Roberta Kocha, Dumitra Mituja in nekaterih drugih bivših nekdanjih igralcev Dinama.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin