Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 3. 2015,
14.20

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aleš Remih Gregor Židan Aleš Čeh Jedinko Perica

Sreda, 11. 3. 2015, 14.20

1 leto, 8 mesecev

Za Zokija, legendo Olimpije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Usoda se je kruto poigrala z nekdanjim napadalcem Olimpije Zoranom Ubavićem, njegova družina pa nima sredstev, da bi mu omogočila primerno zdravljenje. Na pomoč so mu priskočili prijatelji.

Se spominjate Zorana Ubavića? Pred leti je navijače Olimpije osrečeval s številnimi zadetki, s katerimi je opozarjal nase že v jugoslovanski prvi ligi, v krstni sezoni 1. SNL pa je osvojil naslov najboljšega strelca. Dosegel je 29 zadetkov, kar je še danes rekordni dosežek, oblekel pa je tudi državni dres. Nastopil je na prvi tekmi slovenske izbrane vrste, na znamenitem gostovanju pred 23 leti v Estoniji. V zadnjih letih se je zaradi stiske preselil v Novi Sad, kjer zanj skrbi družina. Ni ji lahko, saj od leta 2010 boleha za demenco in potrebuje vsakodnevno oskrbo. Bolezen je težko ozdravljiva, zdravniki pa še vedno niso ugotovili, s katerim tipom imajo opravka. Stroški preiskav so visoki, tako da se je oče Ilija Ubavić, nekdaj zelo priznani trener mlajših selekcij pri Slovanu, znašel v nehvaležnem položaju.

Zgodba se je začela spontano

Da pregovor V nesreči spoznaš prijatelja ni izvit iz trte, so dokazali nekdanji soigralci in znanci Ubavića. Ko jih je šokirala novica o resnosti njegovih zdravstvenih težav, so stopili skupaj in se dogovorili za dobrodelno tekmo v malem nogometu, na kateri bi zbirali sredstva za njegovo zdravljenje. Začelo se je rojevati še več idej, na koncu pa je luč sveta ugledala široko zastavljena dražba dresov. V zbirki ne manjka nogometnih spominkov, ki so jih nosili velemojstri svetovnega, evropskega in slovenskega nogometa, pa tudi nekaterih drugih moštvenih športov.

"Zgodba se je začela spontano. Prek interneta sva navezala stik z Ilijo Ubavićem, ki je bil moj trener pri Slovanu, zdaj pa živi v Novem Sadu, nato pa sem ga vprašal za Zorana," je dejal Hajrudin Rizvić, nekdanji nogometaš Olimpije. Prve korake si je utiral v nadarjenem rodu, v katerem so izstopali Sebastjan Cimirotić, Ermin Raković, Selvad Kujović in Amir Agić. Z njimi na starejša leta igra mali nogomet.

Ko je izvedel za hudo zdravstveno stanje Zorana, je dobil idejo, da bi kot predsednik KMN Olimpija, ki simbolizira ljubezen nekdanjih igralcev Olimpije do zeleno-belega dresa, organiziral malonogometni turnir s srečelovom, sredstva pa bi bila namenjena potrebam zdravljenja Zoranove bolezni.

"Ko sem prijel za telefon in začel klicati prijatelje ter iskati primerne stike, je bil odziv neverjeten. Že po enem dnevu smo zbrali tako veliko dresov, da je stekla akcija licitacije dresov," je dejal Rizvić in razkril, da se je do srede v pestri ponudbi znašlo že 74 dresov.

"Ko sem prijel za telefon in začel klicati prijatelje ter iskati primerne stike, je bil odziv neverjeten. Že po enem dnevu smo zbrali tako veliko dresov, da je stekla akcija licitacije dresov," je dejal Rizvić in razkril, da se je do srede v pestri ponudbi znašlo že 74 dresov.

Na voljo tudi dres iz finala lige prvakov

Prodajajo jih na spletu, številka pa raste iz ure v uro. Med njimi je ogromno dresov s posebno vrednostjo. Tako je recimo nekdanji srbski as Dejan Stanković podaril dres, s katerim je kot nogometaš Interja osvojil ligo prvakov, dokaz o tem, da bi lahko nogometni sladokusci, nostalgiki in zbiratelji dragocenih dresov prišli na svoj račun, pa je prišel v času predstavitve projekta maloštevilnim predstavnikom sedme sile. Nenad Protega je takrat prirediteljem sporočil, da v prodajno zbirko prispeva dres nepozabnega nizozemskega asa Franka Rijkaarda s tekme med Milanom in Olimpijo, ki je leta 1992 potekala za Bežigradom.

Tribune Športnega centra Triglav bi lahko v soboto, 21. marca, pokale po šivih, saj se bo zbralo ogromno klubov z nadarjenimi igralci, svojo prisotnost pa so potrdili tudi številni legendarni nogometaši. Nekateri izmed njih so si delili slačilnico tudi z Ubavićem, ki bo letos dopolnil okroglih 50 let.

Židan: Ljubljana mu je ostala dolžna

Zelo dobro ga pozna Gregor Židan. "Imam srečo, da poznam tako Zorana kot njegovega očeta Ilijo. Ko je Zoki izginil z naše scene, me je žrlo, kaj se dogaja z njim. Z Zokijem sva igrala skupaj v zlatih časih Olimpije v Jugoslaviji, pa tudi nato, ko se je ponovno rodila Olimpija. Zdaj potrebuje pomoč, zato pozivam vse, ki želijo pomagati, da podprejo projekt. Zoran si to zasluži, Ljubljana mu je to ostala dolžna. Dolžni smo nekaj narediti zanj," je dejal Ljubljančan, ki je Zorana spoznal na Kodeljevem, ko je treniral pri Slovanu. Ubavić se je kot otrok v Slovenijo priselil iz Srbije, prve nogometne korake storil pri celjskem Kladivarju, nato pa je odšel v Ljubljano, kjer si je z zadetki med navijači zmajev zagotovil legendarni status.

"Bil je eden prvih pri projektu NK Bežigrad, ki se je začel ravno pred desetimi leti," je poudaril Aleš Remih, ki kot soorganizator turnirja pozdravlja sodelovanje Športne zveze Ljubljane in Športnega centra Triglav.

Čeh: Bil je kralj kazenskega prostora

Dvorana v neposredni bližini propadajočega bežigrajskega štadiona bo prihodnjo soboto sprejela mnogo znanih nogometnih imen. Številna bo pripeljal nekdanji kapetan Olimpije in slovenske reprezentance Aleš Čeh. "Tudi moja nogometna pot je bila prepletena z Zoranom in Ilijo. Veliko let sem se spraševal, kaj je z Zoranom. Ta turnir mora privabiti vse, ki čutijo kaj do Olimpije. Zoki je vedno spadal v krog najboljših strelcev. Bil je kralj kazenskega prostora. Redkokateri soigralec v moji karieri je imel tak nos za zadetek," se je zdajšnji pomočnik selektorja Srečka Katanca obvezal, da na turnir pripelje ogromno soigralcev iz zlate generacije slovenske reprezentance. Z veseljem je sporočil, da je odziv ogromen, kar priča o tem, kako so nogometaši prepoznali socialno in človekoljubno noto dogodka.

Perica: Olimpija je vendarle naša mati

Nekdanji trener in nogometaš Olimpije Jedinko Perica je zagotovil, da bo na turnirju sodelovalo ogromno njegovih sovrstnikov.

"Prišlo bo vsaj 45 veteranov, skupaj pa bomo Zoranu namenili določeno vsoto. Zoki je dober človek, odličen strelec, moja prošnja pa je, da ta turnir ne bi potekal zadnjič, ampak bi se organiziral nekajkrat na leto. Olimpija je vendarle naša mati," je na predstavitvi, ki jo je povezoval Marko Miklavič, dejal nekdanji branilec Olimpije. V prejšnjem stoletju je prispel v Ljubljano iz Bosne in Hercegovine ter občudoval Ubavićeve mojstrovine. In ni bil edini. Pa vi?

Ne spreglejte