Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
11. 8. 2013,
12.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Siniša Anđelković Palermo Josip Iličić Jasmin Kurtić Armin Bačinović Aljaž Struna Gennaro Gattuso

Nedelja, 11. 8. 2013, 12.52

8 let

Z Gattusom do elite, s Katancem do Brazilije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska kolonija pri rožnatih s Sicilije ostaja številčna tudi po odhodih Josipa Ilićića in Jasmina Kurtića. Je tričlanska, na aktualnem reprezentančnem seznamu pa se je znašel le Siniša Anđelković.

Teden se je za 27-letnega branilca iz Kranja začel sanjsko. Dobil je sina, s klubskih priprav za nekaj dni skočil do domovine, zdaj pa je že nazaj na Siciliji, kjer ga zvečer čaka uradni vstop v sezono, pokalno srečanje s Cremonesejem. "Komaj dojemam. Čustva prihajajo za mano. To je res nekaj enkratnega," je priznal presrečni očka Siniša Anđelković, ki se je v slovenskem prvenstvu dolgo boril za svojih pet minut slave. Najprej v dresih Triglava in Drave, nato pa ga je med najboljše ponesel Maribor. V Ljudskem vrtu je padel v oči tako tedanjemu selektorju reprezentance Matjažu Keku kot tudi Palermu, znanemu zbirališču slovenskih legionarjev, ki v zadnjih sezonah pri rožnatih pišejo pomembne zgodbe. Palermo se v zadnji viharni sezoni ni pretirano izkazal. Trenerje je menjal kot spodnje perilo, navijačem pa je nož v srce zaril boleč padec v drugo ligo. Predsednik Maurizio Zamparini je napovedoval boj za Evropo, nato pa prezrl marsikatero grenko besedo.

Gattuso zahteva disciplino in borbo

Zdaj je prišel novi trener, zelo znano ime v nogometnih krogih. Zamparini jih menja pogosto, ta bi lahko ostal kar nekaj časa. Je zelo trmast in pripravljen izpolniti cilj, vrnitev med najboljše. To je Gennaro Gattuso, nepopustljiv borec. Takšnega smo vsaj gledali, ko je še nastopal na zelenicah. Pa je takšen tudi kot trener? "Z nami se tudi pošali, ne skrbite, se pa pri njem v vsakem trenutku ve, kaj in kako. Zahteva disciplino in borbo. Maksimalno. Posveča se taktičnemu nogometu, a vztraja pri tem, da bi si na srečanjih priigrali veliko priložnosti. Vsaj tak občutek sem dobil v pripravljalnih tekmah, kjer smo bili zelo napadalni. Izžareva tisto, kar je na igrišču počel že sam. Na treningih rad zaigra z nami, je še vedno odlično pripravljen. Je zelo zanimiv človek in v Italiji zelo priljubljen. To se je opazilo na našem prvem treningu v Palermu, ki ga je spremljalo več kot 6.000 navijačev," je dolgoletnega italijanskega reprezentanta in enega izmed prepoznavnih simbolov rdeče-črnih iz Milana opisal branilec, ki po drugoligaških izkušnjah, v sezoni 2012/13 jih je nabiral v Modeni, ostaja del serie B. Le da zdaj živi na Siciliji. "Čuti se pritisk, saj vsi pričakujejo vrnitev. Vodstvo kluba, trener, navijači ... Palermo je velik klub in vsi želimo čim prej med najboljše. Imamo močno ekipo, in verjamem, da smo tega zmožni."

Večino priprav je Palermo opravil v Avstriji, kjer se je Gorenjec počutil kot riba v vodi. Klub jih je potreboval, saj ga čaka zahtevna sezona. V drugi ligi bo namreč odigral kar 42 tekem. "To je ena izmed razlik od prve lige. Več je tekem, ni pa tudi tako opazne razlike, ko igra prvi z zadnjim. V drugi ligi je ogromno presenečenj, več kot v prvi ligi," je opozoril na hudo konkurenco, ki vlada v serie B.

Palermo nastopa tudi v pokalu. Tako bo že zvečer odigral dvoboj s Cremonesejem. Če bo izkoristil prednost domačega igrišča, ga v nadaljevanju čaka Hellas Verona, nekdanji klub Armina Bačinovića, ki se je vrnil v Palermo, kjer uživa velik status. Ne nazadnje sta bila med pripravami tako Anđelković kot Bačinović nadomestna kapetana. Drugače je kapetanski trak na roki izkušenega Južnoameričana Edgarja Barreta. Slovensko trojico v Palermu dopolnjuje še Aljaž Struna, ki končno nima več zdravstvenih težav. Vsi trije so kandidati za današnje pokalno srečanje.

V ponedeljek bo pripotoval na Finsko, kjer se bodo začele priprave na sredino prijateljsko tekmo. Vpoklica se je zelo razveselil, v tem trenutku pa je edini Slovenec pri Palermu, ki se je znašel na Katančevem seznamu. "Vesel sem, ker sem zraven in sem ponovno dobil priložnost, da lahko delam z reprezentanco. Leta 2011 sem odigral dve tekmi, a mi je nato načrte pokvarila poškodba. Manjkal sem kar štiri mesece, potem so se v izbrani vrsti zamenjali selektorji ... Zdaj sem spet na seznamu, kar me navdaja s ponosom," počasi razmišlja o sredinem reprezentančnem izzivu v Turkuju.

Po zmagi nad Turčijo se je vrnila sproščenost

V obrambi bo manjkalo kar nekaj obrazov. Kapetana Boštjana Cesarja ne bo, ker ima na kvalifikacijski tekmi z Albanijo zaradi kartonov prepoved nastopa, zaradi administrativnih težav s potnim listom ne bo tudi "Izraelca" Branka Ilića. Ker že nekaj časa ni tudi Marka Šulerja, bo selektor na dvoboju s Finsko prisiljen v osrednjem delu obrambne vrste preizkusiti nekaj novih kombinacij. Morda bo del njih tudi Anđelković, ki čaka na novi reprezentančni nastop že dve leti. "O tem seveda odloča selektor, pričakujem pa kakšno minuto. To je cilj vsakega nogometaša. Lahko povem le, da je vzdušje v reprezentanci odlično. Potrebovali smo le eno zmago. Ko je padla Turčija, se je vrnila sproščenost," je zatrdil Gorenjec, ki bo tako Sloveniji pomagal, da ostane v boju za svetovno prvenstvo 2014 vsaj do zadnjega kroga, če ne še več (dodatne kvalifikacije). Finskega nogometa ne pozna najbolje, še največ stikov s Skandinavci je imel pred leti, ko je bil na Švedskem na klubski preizkušnji. "Seveda je ne bomo smeli podcenjevati. Tako kot vse tekme jo moramo odigrati samozavestno. Če zmagamo, lahko septembra pričakujemo še boljše predstave. Takrat bodo res potrebne." Slovenija bo septembrski kvalifikacijski spored začela v Stožicah, kjer bo gostila Albanijo ...

Ne spreglejte