Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
21.30

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Valencia La Liga špansko prvenstvo Real Madrid rasizem Vinicius Junior

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 21.30

1 teden, 2 dneva

Osem mesecev zaporne kazni

Trojica zaradi rasizma nad Viniciusom obsojena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Vinicius Valencia Real | Trije navijači Valencie, ki so na lanski tekmi rasistično nadlegovali oziroma zlorabljali napadalca madridskega Reala Viniciusa Juniorja, so obsojeni na po osem mesecev zaporne kazni. | Foto Reuters

Trije navijači Valencie, ki so na lanski tekmi rasistično nadlegovali oziroma zlorabljali napadalca madridskega Reala Viniciusa Juniorja, so obsojeni na po osem mesecev zaporne kazni.

Foto: Reuters

 Vodstvo španskega nogometnega prvenstva je sporočilo, da so bili trije navijači Valencie, ki so na lanski tekmi rasistično nadlegovali oziroma zlorabljali napadalca madridskega Reala Viniciusa Juniorja, obsojeni na po osem mesecev zaporne kazni

Carlo Ancelotti Vinicius Real Madrid
Sportal Španija se je odzvala: prve aretacije zaradi rasizma v nogometu

La liga je sporočila, da je bila obsodba trojice zaradi incidenta na stadionu Mestalla v Valencii lanskega maja prva obsodba zaradi rasistične zlorabe na nogometni tekmi v Španiji. Prav tako so trojici izrekli dveletno prepoved vstopa na stadione, kjer se odvijajo tekme španske la lige ali tekme v pristojnosti španske nogometne zveze.

Vinicius Valencia Real | Foto: Reuters Foto: Reuters "Ta sodba je odlična novica za boj proti rasizmu v Španiji, saj bo do neke mere popravila sramotno krivico, ki jo je utrpel Vinicius, in poslala jasno sporočilo tistim posameznikom, ki gredo na nogometni stadion z namenom žaliti," je dejal predsednik lige Javier Tebas. Vinicius Junior je pozdravil osemmesečno zaporno kazen, ki je bila izrečena trem navijačem Valencie, ker so ga rasno žalili med lansko tekmo la lige. "Ta prva kazenska obsodba v španski zgodovini ni zame. Je za vse temnopolte," je na družbenih omrežjih objavil napadalec Real Madrida in Brazilije. "Ampak, kot sem vedno govoril, nisem žrtev rasizma. Sem uničevalec rasistov. Naj se drugi rasisti bojijo, sramujejo in skrivajo v senci. V nasprotnem primeru bom tukaj, da poberem dolgove."

Obsojenci, ki niso bili imenovani, so bili obsojeni kaznivega dejanja zoper moralno integriteto z oteževalno okoliščino rasno motivirane diskriminacije, je sporočilo sodišče v Valencii. Brez predhodne kazenske evidence nihče ne bo odslužil zapora, saj sodniki običajno tistim, ki prvič storijo kaznivo dejanje, izrečejo pogojno obsodbo za dejanje, za katero je zagrožena kazen krajša od dveh let. V izjavi so pri Real Madridu zapisali, da je trojica priznala svojo napako in poslala pismo, v katerem so se opravičili Viniciusu, klubu in vsem ostalim, "ki so se počutili omalovaževane ali užaljene zaradi njihovega obnašanja".

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je na Instagramu objavil, da je odločitev "pozitiven korak". "Naše sporočilo ljudem kjer koli na svetu, ki se obnašajo rasistično, ko imajo opravka z nogometom, je jasno: nočemo vas," je zapisal Infantino.

Incident se je zgodil 21. maja 2023 na stadionu Mestalla v Valencii, ko so domači navijači napadalca Real Madrida zmerjali in žalili s posnemanjem opičjih krikov. Tekmo so prekinili, ko je Vinicius obstal pred navijači in pokazal na odgovorne, zaradi česar so uradne osebe na tekmi zahtevale konec rasističnih žalitev, preden se je tekma lahko nadaljevala. Vsi trije so "kričali in skandirali na igralca z očitnim prezirom do barve njegove kože, delali so rasistične geste prezira in pri nogometašu povzročili občutek frustracije, sramu in ponižanja", je razvidno iz sodnih dokumentov.
Real Madrid sprejem
Sportal Real Madrid z lovoriko najprej v cerkev, nato na sprejem #video
Vinicius Jr.
Sportal Vinicius izbran za najboljšega igralca v ligi prvakov
Real Madrid podpora Viniciusu
Sportal Vinicius ni igral, podili so rasiste, Real znova drugi #video
Ne spreglejte